Κλιματική αλλαγή: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα ερημώσουν το 2070

Σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αύξησης των ρύπων. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μέχρι το 2070 η θερμοκρασία θα έχει ανέβει ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της γης…Το κλίμα στο Λονδίνο θα θυμίζει περισσότερο Ιταλία, με πολύ θερμά καλοκαίρια.

Μια εφαρμοφή που βασίστηκε σε έρευνες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) του ΟΗΕ και στα χειρότερα σενάρια των ερευνητών της, δείχνει online στους χρήστες του διαδικτύου το πώς θα έχουν επηρεαστεί οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή τους μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα.
Όπως δείχνει ο διαδραστικός χάρτης στη χώρα μας θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Η Δυτική Ελλάδα και οι Πελοπόνησσος θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερες θερμοκρασίες όχι όμως τόσο μεγάλες ώστε να αλλάξει το γενικότερο κλίμα της περιοχής. Σύμφωνα με το National Geographic η Πάτρα θα έχει καύσωνες με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ενώ το κλίμα θα είναι παρόμοιο με εκείνο της νότιας Τουρκίας. Ο φουτουριστικός χάρτης δείχνει πως σε κάποιες περιοχές της Πελοπονήσσου η υγρασία θα είναι μικρότερη από ότι σήμερα. Σε γενικές γραμμές όπως η αγροτική παραγωγή και οι καλλιέργειες δε θα επηρεαστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Η Αττική όμως και περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας προβλέπεται να παρουσιάσουν πολύ μεγάλη αλλαγή με μεγάλες εκτάσεις να μετατρέπονται σε στέπες! Το νερό της βροχής δε θα είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει πλούσια βλάστηση ενώ οι θερμές ημέρες του έτους θα είναι πολύ περισσότερες συγκριτικά με σήμερα.


Με κίτρινο σημειώνονται οι περιοχές που θα έχουν κλίμα στέπας σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις ενώ οι περιοχές με πράσινο θα έχουν υγρά και θερμά καλοκαίρια.

Δείτε και εσείς τι θα συμβεί στην περιοχή που κατοικείτε στο διαδραστικό χάρτη του national geographic εδώ και βέβαια, μη ξεχνάτε πως όλα αυτά αφορούν ένα από τα χειρότερα σενάρια των επιστημόνων αλλά και το πως τα συμπεράσματα αυτά είναι αναστρέψιμα αν πολίτες και πολιτικοί μάθουμε να σεβόμαστε περισσότερο τη φύση.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: