Δεν το πιστεύεις: Πόση ώρα ζει ο κορονοϊός πάνω στο δέρμα

Photo by Edward Jenner on Pexels.com

Μεγάλη είναι η ανθεκτικότητα του κορωνοϊού όταν βρίσκεται πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, σε εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, οι ερευνητές έκαναν δοκιμές στο δέρμα ενός πτώματος που διαφορετικά θα είχε χρησιμοποιηθεί για μοσχεύματα. Από αυτές, διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για εννέα ώρες, τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι μπορεί να ζήσει ο ιός της γρίπης τύπου Α.

Η ομάδα, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της περιφέρειας Κιότο, στην Ιαπωνία, αναφέρει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στο δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προσεγγίσεων για την αποτροπή μετάδοσης μέσω της επαφής και δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», η ομάδα χρησιμοποίησε ανθρώπινο δέρμα από δείγματα ιατροδικαστικών ερευηνών, που είχαν πραγματοποιηθεί 24 ώρες πριν. Οι ερευνητές είπαν ότι ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο για να αποφευχθεί η μόλυνση υγιών εθελοντών.

Έτσι, τα κύτταρα του δέρματος αναμίχθηκαν με δείγματα κορωνοϊού και με τον ιού της γρίπης, ο οποίος έχει επίσης την ικανότητα να μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και ανθρώπινης επαφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιός της γρίπης έζησε για περίπου 1,8 ώρες στο δέρμα. Από την άλλη, ο χρόνος επιβίωσης του κορωνοϊού ήταν περίπου εννέα ώρες, πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του στελέχους της γρίπης.

Μάλιστα, όταν αναμίχθηκε με βλέννα από δείγματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ο κορωνοϊός έζησε για περίπου 11 ώρες σε σύγκριση με τις 1,69 ώρες του ιού της γρίπης.

Και οι δύο ιοί «πέθαναν» εντός 15 δευτερολέπτων με απολυμαντικό χεριών που περιείχε 80% αλκοόλ.

via

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: