Τα εκκλησάκια του πένθους ή της ευγνωμοσύνης στους δρόμους της Ελλάδας

Τα εκκλησάκια της θλίψης ή του πένθους τα συναντάμε σε πολλούς δρόμους τόσο αστικούς όσο και επαρχιακούς. Είναι τα μικρά μνημεία για την απώλεια ανθρώπων από τροχαία και στήνονται στον τόπο του δυστυχήματος από τους συγγενείς που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του θύματος. Κάποιοι όταν περνούν από τα σημεία αυτά κάνουν τον σταυρό τους άλλοι αποφεύγουν να τα κοιτάξουν και αρκετοί ευτυχώς σκέφτονται πόσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όταν οδηγούμε.

Το θέαμα είναι πιο θλιβερό είναι όταν το καντηλάκι είναι αναμμένο, ο πόνος τότε είναι φρέσκος όχι βέβαια πως σβήνει ποτέ… Πολλά φέρουν και τη φωτογραφία του ανθρώπου που σκοτώθηκε στο τροχαίο ή αγαπημένα του αντικείμενα και ρούχα.

Στην καλύτερη περίπτωση τα μικρά εκκλησάκια στήνονται στους δρόμους από την οικογένεια κάποιου οδηγού που γλίτωσε «σαν από θαύμα». Ο μικρός ναός αφιερώνεται στο Θεό ή την Παναγία που γλίτωσε τον άνθρωπό τους. Λένε πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μονάχα στην Ελλάδα, δε ξέρουμε αν πρέπει να αισθανθούμε καλά ή άσχημα με αυτό.

Τα πιο παλιά εκκλησάκια είναι μεταλλικά, με σιδερένιους διακόσμους και μοιάζουν πολύ με μεγάλα εικονοστάσια. Σήμερα, τα περισσότερα είναι προκατασκευασμένα αλλά δε λείπουν και οι παραδοσιακοί τεχνίτες που τα φτιάχνουν στο χέρι. Ένα τέτοιο εργαστήριο βρήκαμε στο δρόμο μας και θελήσαμε να δούμε από κοντά το πώς κατασκευάζονται. Ο μάστορας που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια, μας έδειξε την τεχνική σε όλα τα στάδια της δημιουργίας.

Στην αρχή στήνει ένα καλούπι με ξύλινες επιφάνειες και μικρές τσιμεντόβεργες. Είναι τα θεμέλια για να είναι η μινιατούρα σταθερή κατά τη διάρκεια του χτισίματος. Τα υλικά είναι πολύ απλά. Σπασμένα κεραμίδια και πέτρες ανακατεύονται με τσιμέντο, άμμο και ασβέστη. Συχνά, ένα πολύ δύσκολο κομμάτι είναι η κατασκευή του μικρού τρούλου.

Τα χειροποίητα εκκλησάκια μινιατούρες είναι εντυπωσιακά , η τέχνη όμως της κατασκευής τους δεν είναι απλό πράγμα, απαιτεί καλή αισθητική, «αρχιτεκτονικές» ικανότητες και πολύ υπομονή.

Μικρά σύμβολα πόνου ή ευγνωμοσύνης, τα μικρά αυτά μνημεία της χριστιανοσύνης κρύβουν μέσα τους τα άκρα της ανθρώπινης ψυχής, την ελπίδα που χάθηκε ή τη χαρά μιας σωτηρίας.

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Κολέτσος

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: