Κορονοϊός: Πόσο πιθανόν είναι να έχουμε δεύτερο lockdown

Η πορεία της επιδημάις του κορνοϊού στη χώρα μας μοιάζει να είναι καλπάζουσα και ανησυχητική πια πράγμα που κάνει τους ειδικούς να αναφέρουν πως τα κρούσματα, εάν δεν ακολουθήσουμε τις σαφείς οδηγίες της πολιτείας και δεν πάρουμε τα μέτρα μας μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα χίλια ημερησίως. Φυσικά, αυτό είναι το πιο αρνητικό σενάριο… Η Αθήνα παραμένει η μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού πράγμα που φέρνει νέα μέτρα στην πόλη όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Έτσι λοιπόν, επανέρχεται σε ποσοστό 40% η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα τίθενται νέοι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και τις τελετές, σταματούν οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και συνίσταται στους πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown μοιάζει να είναι μακρινό όμως όχι και απίθανο, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς: «Η χρήση SMS γενικότερα είναι ένα εργαλείο για το οποίο χρειάζονται οι προϋποθέσεις, για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Προφανώς είναι ένα εργαλείο δουλειάς είναι ένα εργαλείο υπενθύμισης και στην φάση αυτή είναι ένα εργαλείο που εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε και κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες τις οποίες τις παρακολουθούμε καθημερινά, μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης  σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown δεν έχει συζητηθεί από την επιστημονική επιτροπή ενώ το χαρακτήρισε ως «ένα πολύ αποτελεσματικό μετρό». «Έχουμε πολλά μέτρα πριν να πάμε εκεί και είμαστε μακριά από το σημείο αυτό και είναι η τελευταία λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους χώρους εργασίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας ενώ παράλληλα επέμεινε στις συστάσεις για χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς. «Οι τάσεις αύξησης παραμένουν χωρίς σημάδια υποχώρησης» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι η εικόνα αντικατοπτρίζει τα κρούσματα περίπου 10 μέρες πίσω, και σχετίζεται κυρίως με την επιστροφή από τις άδειες.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα: 

– Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας

– Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

2. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

3. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

4. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

xartis

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: