Θυμός: Πρέπει να ξεσπάμε τελικά όταν έχουμε νεύρα ή όχι;

Photo by BROTE studio on Pexels.com

Το να εκφράζει ένας άνθρωπος το θυμό του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι απλά ανακουφιστικό για δύο λόγους: α) αφενός εκτονώνεται μια εσωτερική πίεση και β) αφετέρου εστιάζει ο άλλος την προσοχή του εκεί που φοβάται ο θυμωμένος ότι «δεν γίνεται αντιληπτός».
Η έκφραση του θυμού στους ανθρώπους έχει μια ευθεία αναλογία με το να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Δεν αναρωτιόμαστε ποτέ αν είναι «κακό» να κάνουμε την ανάγκη μας. Παρ’όλο που δεν έχει ευχάριστη μυρωδιά ή όψη, η κένωση είναι απαραίτητη για την επιβίωση ενός οργανισμού. Έτσι είναι και η ψυχική πίεση.

Οι ανατολίτες το λένε «ροή του τσι», ο Herbert Spencer σκέφτηκε την «υδραυλική θεωρία» πάνω σ’αυτό και εμείς στην Ευρώπη το λέμε, με σκοπό την απενοχοποίηση, «ελεύθερη έκφραση». Το ψυχικό όργανο δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Είναι ένας διαλογέας, ένα ηλεκτρικό πεπτικό σύστημα που ξεσκαρτάρει «Τι μένει και τι φεύγει» όσον αφορά τις πληροφορίες. Σ’αυτή τη διαδικασία πάντα υπάρχει η πέψη (το όνειρο) και η κένωση (η πράξη).


Οπότε το «καλό» και το «κακό» έχει να κάνει με την επιλογή του τόπου και του χρόνου που θα κενώσουμε, θα θυμώσουμε. Δε θα πηγαίνατε να κάνετε την ανάγκη σας στη μέση της λεωφόρου Κηφισίας, όπως δε θα φωνάζατε θυμωμένα μέσα σε μια εκκλησία κατά την τέλεση ενός μυστηρίου. Παρ’όλα αυτά μπορείτε να νιώθετε πίεση και ανάγκη να εκφράσετε, να απεκκρίνεστε και οδηγώντας στην Κηφισίας και εν μέσω ενός γαμήλιου μυστηρίου. Ο τρόπος λοιπόν που λέμε κάτι (δηλαδή το πλαίσιο που αναλύεται σε χώρο και χρόνο) είναι που καθιστά επικοινωνιακό, δημιουργικό και ανακουφιστικό το όποιο συναίσθημά μας. Εφαρμόστε αυτή την αναλογία στη ζωή σας. Έτσι θα θυμώνετε μ’αυτό που σας θυμώνει και όχι με το γεγονός πως καταπιέζεστε από την ενοχή ή την ανημποριά έκφρασης. Έτσι αυτό το πλεόνασμα ψυχικής ενέργειας που αυτή τη στιγμή μοιάζει με άγχος και εκφράζεται ως πονοκέφαλος θα επενδυθεί πιο απολαυστικά και δημιουργικά.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: