Πιπερίτσα, το χωριό με το περίεργο όνομα που θυμίζει Σικελία

Δέκα λεπτά από την πόλη της Μεσσήνης και περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, συναντήσαμε ένα χωριό πολύ μικρό, ξεχωριστό και ευτυχώς καθόλου τουριστικό και πολύ ήσυχο. Το όνομά περίεργο, «η Πιπερίτσα» λέγεται και αριθμεί περίπου 139 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ένας προορισμός που δεν είναι πολύ δημοφιλής, όχι γιατί δεν είναι όμορφος αλλά γιατί δεν έχει προσελκύσει τα βλέμματα των τουριστών είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τη ζωή, τους ρυθμούς και τις συνήθειες των κατοίκων μιας επαρχίας. Η ζωή εδώ κυλά ήρεμα, τα μεσημέρια όταν οι δουλειές έχουν τελειώσει το χωριό αδειάζει. Με αγροτικές εργασίες ασχολούνται οι περισσότεροι ντόπιοι. Τα απογεύματα οι περισσότεροι μαζεύονται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο πιο κεντρικό σημείο του χωριού, ενώ τα παιδιά παίζουν μπάσκετ στην πλατεία και φιδάκι (!) στην κοντινή μικρή παιδική χαρά. (Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο παιχνίδι).

Άγιος Ιωάννης -Πιπερίτσα

Τα σπίτια απλά, μονάχα στην είσοδο του χωριού θα συναντήσει κανείς πολυτελείς οικίες. Κατά τα άλλα, μικρά δίπατα σπίτια με αυλές και ξύλινα παράθυρα στολίζουν το χωριό με την απλή ομορφιά τους.

Πολλά πετρόχτιστα έχουν εγκαταλειφθεί από εκείνους που έφυγαν αναζητώντας μια άλλη ζωή στην πόλη. Το χωριό αυτό είναι ό, τι καλύτερο για μια απογευματινή βόλτα. Το σκηνικό σε πολλά σημεία θυμίζει οικισμό Σικελίας, ενώ το ρέμα του ποταμού Παμίσου στο τέλος της Πιπερίτσας είναι ιδανικό για περίπατο.

Η Πιπερίτσα είναι πεδινό χωριό αλλά η τοποθεσία του είναι τέτοια που σου επιτρέπει να έχεις θέα σε όλο τον Μεσσηνιακό κάμπο.

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Γιώργος Κολέτσος

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: