Το συναίσθημα του οίκτου και πώς συνδέεται με την κατάθλιψη

Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να πάθετε κατάθλιψη αν σπάσετε το πόδι σας, μπορείτε να πάθετε κατάθλιψη αν κάποιος άλλος σπάσει το δικό του. Επειδή υπάρχει ατέ­λειωτος πόνος στον κόσμο, υπάρχουν κι αμέτρητες ευ­καιρίες να ταυτιστείτε με τα βάσανα εκατομμυρίων κακόμοιρων ανθρώπων, πόσο μάλλον με αυτά των μελών της οικογένειάς σας. Και πράγματι, τα προβλήματα κι οι στενοχώριες τους είναι ρεαλιστικά και καμιά φορά αξιο­λύπητα. Αν όμως νιώσετε οίκτο για το παιδί με τις πατε­ρίτσες, τον άνθρωπο που του κάηκε το σπίτι, τη μητέρα της οποίας ο γιος σκοτώθηκε στον πόλεμο, θα νιώσετε τό­ση κατάθλιψη σαν να επικρίνετε ή να λυπάστε τον εαυτό σας. Η κατάθλιψη θα έχει ίδια μορφή και ίδια ένταση, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκάλεσε. Για το μό­νο που μπορείτε να είστε βέβαιοι είναι πως ο πόνος σας είναι από τους χειρότερους.

Ο δεύτερος δρόμος προς την κατάθλιψη είναι να νιώθετε οίκτο για τον εαυτό σας. Αν κλαίτε πάνω από ένα μπουκά­λι αλκοόλ όταν δε σας φέρονται δίκαια, σύντομα θα πέσε­τε σε κατάθλιψη. Αν κατεβάσετε τα μούτρα μόνο και μόνο για να προκαλέσετε τη συμπόνια των άλλων, προχωράτε με γοργά βήματα προς την κατάθλιψη. Αν πιστεύετε πως ο κόσμος σάς χρωστάει κι έπειτα ανακαλύπτετε πόσο άδι­κη μπορεί να είναι η ζωή, έχετε κατάθλιψη.

Όλα αυτά θα προκαλέσουν έκπληξη σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είναι καλύτερα να μάθουμε ότι κατα­ντάει νευρωτικό να επιμένουμε πως οι άλλοι πρέπει να μας φέρονται καλά, πως η καλοσύνη μας πρέπει να ανταμειφθεί με καλοσύνη και πως ο κόσμος πρέπει να εί­ναι ένα μέρος όπου κυριαρχεί το καλό και το δίκαιο. Αν πιστεύουμε αυτές τις ανοησίες, είναι πιθανό να πάθουμε κατάθλιψη και να νιώσουμε πληγωμένοι κι οργισμένοι όταν τα πράγματα δεν έρθουν όπως περιμέναμε.

Αν θέλετε να αποφύγετε την κατάθλιψη, θα πρέπει να μάθετε πως η άδικη και μοχθηρή συμπεριφορά ως α­ντάλλαγμα για τις γεμάτες αγάπη προσπάθειές σας αποτελεί κανόνα κι όχι εξαίρεση. Όσο πιο σύντομα συνειδη­τοποιήσετε ότι ο κόσμος πάντα έτσι θα ’ναι, τόσο πιο υ­γιές άτομο θα γίνετε.

Απόσπασμα από κείμενο του ψυχιάτρου Δρ. Πολ Χοκ

 

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: