Γιατί οι σχέσεις Γαλλίας- Τουρκίας είναι διαχρονικά πολύ κακές;

Κάθε φορά που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση, η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρεμβαίνει, για να υπερασπιστεί τη χώρα μας. Ο Μακρόν είναι ο πρώτος που θα αφορίσει με δηλώσεις την προοπτική ένταξης των Τούρκων στην ΕΕ. Αλήθεια, γιατί οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας μοιάζουν να είναι πάντα τόσο “κακές”; Τα οικονομικά συμφέροντα είναι εκείνα που κατά κύριο λόγο προσδιορίζουν το διάλογο μεταξύ δυο κρατών όμως στην προκειμένη περίπτωση, η Γαλλία μοιάζει να αποστρέφεται παραδοσιακά τη γείτονα χώρα, τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Οθωμανοί είχαν ένα κοινό εχθρό: Τη μοναρχία των Αψβούργων (κυβερνούσαν αυστριακές περιοχές). Μάλιστα, τον 19ο αιώνα, ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος V αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή για να την αντιμετωπίσει. Η συνεργασία αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή από τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης, μιας και θεωρήθηκε βέβηλη κίνηση. Η πολιτική όμως δεν νοιάζεται για τη θρησκεία παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο Ροβεσπιέρος συνήθιζε να αναφέρει τους Τούρκους σαν τον εχθρό των Γάλλων, που ήταν αναγκαίος για να αντιμετωπίζουν … τους άλλους εχθρούς!

Και ενώ τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, το 1880 η Τουρκία αποφασίζει να συμφιλιωθεί με την Πρωσία κίνηση που προκάλεσε οργή τόσο στη Γαλλία όσο και στο Λονδίνο. Οι Οθωμανοί συνήθιζαν να προσπαθούν να στρέψουν τον ένα λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο με την ελπίδα πως θα αποκτούσαν την θέση καθοριστικού παράγοντα στις εξελίξεις όλης της περιοχής και η δύναμή τους σε μια αποδιοργανωμένη ήπειρο θα αυξανόταν. Διαίρει και βασίλευε δηλαδή… Η Κίνηση αυτή ήταν μια από τις πρώτες ρωγμές στις σχέσεις των δυο κρατών. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι δυο στρατιωτικές δυνάμεις δεν ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ τους εκτός από τη μάχη των Δαρδανελλίων.

Πολύ αργότερα, με τον Κεμάλ που άλλωστε μιλούσε και τη γαλλική γλώσσα οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν, ο Κεμάλ άλλωστε επεδίωκε ένα κοσμικό κράτος. Η ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923 βρήκε τις δυο χώρες συμφιλιωμένες με ανεπτυγμένες εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Το 1968 με τον de Gaulle η καλή σχέση συνεχίζεται αλλά τα πράγματα αλλάζουν δραματικά με τον Giscard d’Estaing ο οποίος αντέδρασε έντονα με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι σφαγές των Αρμενίων δημιούργησαν μια ακόμα πιο αρνητική εικόνα στη γαλλική κοινή γνώμη και η ρήξη είχε ήδη επέλθει για τα καλά. Ο Σαρκοζί θεωρείται ο Γάλλος Πρόεδρος που καλλιέργησε περισσότερο από κάθε άλλον το ψυχρό κλίμα όλες οι προηγούμενες προσπάθειες επαναπροσέγγισης διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η εχθρότητα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι πολύ παλιά λοιπόν αλλά οι δυο χώρες δε βρίσκονταν πάτα σε αντίπαλα “στρατόπεδα”. Τι συμβαίνει σήμερα και ο Μακρόν αφορίζει τον Ερντογάν και την πολιτική του με κάθε ευκαιρία; Οι ερμηνείες είναι πολλές και σαφώς, μπορούν να δοθούν μονάχα από ειδικούς αναλυτές. Κάποιες από αυτές τονίζουν το ρόλο που έπαιξε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία βρέθηκε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που μπορεί να αναλάβει και πάλι τα ηνία της Ευρώπης και να σταθεί απέναντι στη Γερμανία ως αντίπαλον δέος. Η κυριαρχία της και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έρχεται σε αντίθεση με την τουρκική πολιτική και τα συμφέροντά της στη Βόρεια Αφρική, μια περιοχή όπου εύκολα θα μπορούσε να “επιβάλλει” η Γαλλία τα θέλω της και να εδραιώσει την κυριαρχία της, μιας και είναι έντονο το στοιχείο της γαλλοφωνίας. Έτσι, με πολύ απλά λόγια, οι κινήσεις του Ερντογάν σε Λιβύη, Αίγυπτο αλλά και ανατολική μεσόγειο βρίσκουν και θα βρίσκουν όπως όλα δείχνουν και μελλοντικά, πολλά εμπόδια από τον Μακρόν.

Γιώργος Κολέτσος

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: