Γιατί ο κορονοϊός χτυπά περισσότερο τις φτωχές περιοχές

Το Λέστερ, το Μοντραγκόνε της Ιταλίας, το Γκέτερσλοχ της Γερμανίας, η Λισαβόνα της Πορτογλίας αλλά και ο Εχίνος Ξάνθης έχουν δυο κοινά στοιχεία: Έχουν χτυπηθεί πολύ από την πανδημία και είναι όλες, φτωχές περιοχές. Άραγε υπάρχει σύνδεση μεταξύ του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου μιας περιοχής και του αριθμού των κρουσμάτων από τον Covid-19;

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, λέγαμε πως ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις, πως φτωχοί και πλούσιοι είναι «ισότιμοι» απέναντι στην αρρώστια. Από την αρχή άλλωστε, μεταξύ των κρουσμάτων συγκαταλέγονταν και πολλοί celebrities, πολιτικοί, επιχειρηματίες. Βέβαια, όπως πάντα οι ισχυροί έχουν και το χρήμα για να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευκολία μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση αλλά από τη στιγμή που ούτε το φάρμακο υπήρχε αλλά ούτε και το εμβόλιο όλοι είχαν τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

Στην πορεία όμως, αποδείχτηκε πως οι περιοχές εκείνες που ήταν πιο υποβαθμισμένες, δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές, δεν προσέφεραν επαρκή στέγαση σε όλο το μέρος του πληθυσμού τους και σε κάποιες περιπτώσεις η πρόσβαση στην ενημέρωση δεν ήταν το ίδιο εφικτή. Η παρουσία μεταναστών έκανε πιο δύσκολη την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και η αδιαφορία της πολιτείας είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθούν οι ίδιοι ως «πηγή μόλυνσης». Δεν είναι όμως εκείνοι που φέρουν την ευθύνη, είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί της εκάστοτε κρατικής εξουσίας. Οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν.

Το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυσή του σημειώνει πως «Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και στις ΗΠΑ, η επιδημία του κορωνοϊού έχει κάνει διακρίσεις, με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας να λέει πως ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και συγκεκριμένα πιο υψηλός στις ομάδες των μαύρων, των Ασιατών και άλλων μειονοτήτων».

Η πλούσια Ιταλία του Βορρά ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο από την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά πλέον διαπιστώνεται πως οι φτωχές περιοχές της Νάπολι είναι εκείνες που υποφέρουν. Η πόλη Μοντραγκόνε, είναι μια από αυτές. Κατατάσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα.

Η ανισότητα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι πιο φτωχοί πληθυσμοί όμως οι μετανάστες και όχι μόνο, μπορεί να αποφεύγουν να εξεταστούν ή να αναζητήσουν θεραπεία εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να χάσουν την δουλειά τους.Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, σημειώνει πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για την χρόνια παραμέληση αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας. Για πολλά χρόνια δεν είχαν την ίδια πρόσβαση στην εργασία στην στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη.Υπάρχει, ο κίνδυνος αυτές οι επιδημίες να προκαλέσουν βαθιές διαιρέσεις στο σύνολο του πληθυσμού.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: