Το συναίσθημα της βαρεμάρας … δεν υπάρχει! Τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχολογία μας

Βαριέμαι. Να διαβάσω, να πάω βόλτα, να κάνω δουλειές, να δω φίλους, να μιλήσω με γνωστούς να να να… Η βαρεμάρα είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση συνδυασμένη με την αδράνεια την έλλειψη κινήτρων και την απάθεια. Η βαρεμάρα σημαίνει “δεν έχω όρεξη για ζωή”. Πολλές φορές ερμηνεύουμε τη βαρεμάρα ως συναίσθημα, είναι όμως; 

Η βαρεμάρα δεν είναι συναίθημα. Και πολύ συχνά, όταν λέμε ότι βαριόμαστε το πιθανότερο είναι ότι κάτι άλλο μας συμβαίνει. Οι σύγχρονοι ψυχοθεραπευτές υποστηρίζουν πως “κουκουλώνουμε” βιαστικά και πρόχειρα την ψυχική μας κατάσταση χωρίς να προσπαθούμε να την ερμηνεύσουμε προκειμένου να καταλήξουμε τι είναι αυτό που μας στερεί τη χαρά της ζωής.

Έτσι, η βαρεμάρα μπορεί να είναι θλίψη και η θλίψη είναι συναίσθημα, μπορεί να είναι θυμός με τα πράγματα που μας έχουν απογοητεύσει ή κουράσει και δε θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί τους και ο θυμός είναι επίσης συναίσθημα. Μπορεί να είναι ακόμα και χαρά που προέρχεται από την αποστασιοποίηση και τη φυγή!

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας δώσει συμβουλές για να μη βαριέστε, καλό θα είναι να κοιτάξετε λίγο μέσα σας, να διερευνήσετε τον εαυτό σας και να βρείτε τι είναι εκείνο που η ταμπέλα της βαρεμάρας έρχεται να καλύψει με επιπολαιότητα, να δείτε ποια είναι η ανάγκη σας που δεν ικανοποιείται και πώς θα βρείτε το κίνητρο για να την ικανοποιήσετε. Βέβαια, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα ζητήματα της ψυχολογίας η κάθεμία  περίπτωση είναι διαφορετική και οι συμπεριφορές των ανθρώπων δεν επιδέχονται μιας και μοναδικής ερμηνείας.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: