Παλιά σχολικά βιβλία της δεκαετίας 80- 90: Τα θυμάστε;

Eικόνες που μας γυρνούν στο παρελθόν, στα παλιά πολύ παλιά μαθητικά χρόνια: τα βιβλία που κουβαλούσαμε στις τσάντες μας και ντύναμε τότε με πλαστικό για να γυαλίζουν και να μη χαλά το λεπτό εξώφυλλό τους. Άραγε αυτό το πλαστικό να το βάζουν ακόμα στα βιβλία;

βιβλια2.jpg

Η γλώσσα μου, εμείς και ο κόσμος, μαθηματικά… Εξώφυλλα σχολικών αναγνωσμάτων πολύ γνώριμα για όσους γεννήθηκαν μετά το 1980. Στις αρχές της εκάστοτε σχολικής χρονιάς παίρναμε ένα βιβλίο για κάθε μάθημα και το φορτώναμε στην ασφυκτικά γεμάτη τσάντα. Έπειτα τα χαζεύαμε στο σπίτι με περιέργεια ρίχναμε μια ματιά μήπως ανακαλύψουμε κάτι ενδιαφέρον. Πολλές φορές το περιεχόμενο μας γέμιζε με απορία και ίσως και απελπισία.

vivlio3

 

 

Κάποια βιβλία όπως αυτά των μαθηματικών με το «λυσάρι» ίσως ακόμα και σήμερα μπορούν να προκαλέσουν μια ανησυχία όταν τα δεις… Η μπλε γραμματική του Τριανταφυλλίδη ίσως είναι το σύγγραμμα που ακόμα και σήμερα κυκλοφορεί στις βιβλιοθήκες μας, ειδικά εκείνων που έχουν ένα μικρό κόλλημα με την ορθή χρήση των ελληνικών. Πολλοί δε ίσως πρέπει επειγόντως να ανατρέξουν σε αυτό, σαν ενήλικες πια.

12329.jpg

 

 

Τα βιβλία αυτά εκδίδονταν από τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων – ΟΕΔΒ με έμβλημα την κουκουβάγια που έχει στοιχειώσει την παιδική  και νεανική ηλικία μας με τα γουρλωμένα μάτια της. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1937 και εξέδιδε σχολικά συγγράμματα για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Καταργήθηκε το 2012 από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο μιας εκσυχγρονιστικής προσπάθειας στην εκπαίδευση και την έκδοση ανέλαβε το  το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος».

eecf38e5a827e73eaa27-1428190570

Η συντομογραφία ΟΕΔΒ είχε πολλές ερμηνείες από τους μαθητές. Από τις πιο δημοφιλείς ήταν το «Όταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι» ή το «Ο Έλληνας Διαβάζει Βλακείες»!

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: