Ενδεχόμενο μέτρων κοινωνικών αποστάσεων μέχρι το 2022

Η πιθανότητα νέων εξάρσεων της πανδημίας Covid-19 είναι πιθανό να καταστήσει κατά περιόδους αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έως το 2022, ιδίως αν μέχρι τότε δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια έναντι της νόσου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές από τα Τμήματα Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εξέτασαν μέσω μοντέλων, διάφορα πιθανά μελλοντικά σενάρια για τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθάνε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ (μονάδες εντατικής θεραπείας), η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα, γεμίζοντας ξανά τα νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, θεωρούν, πιθανές έξαρσης της πανδημίας μέσα στους επόμενους χειμώνες, οι οποίες θα ακολουθήσουν το τωρινό πιο σοβαρό πρώτο επιδημικό κύμα. Για να αποφευχθεί η μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας, δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή κατά διαστήματα, έως το 2022. Γι’ αυτό, θεωρούν σημαντικό όπως τα νοσοκομεία προετοιμαστούν κατάλληλα για ένα τέτοιο μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η ύπαρξη μελλοντικών φαρμακευτικών θεραπειών θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλης») στον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως τονίζουν, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κορωνοϊό. Δηλαδή να προσδιοριστεί με ποιο ρυθμό χάνεται η αρχική ανοσία σταδιακά, κάτι που όπως υπογραμμίζουν είναι το πιο κρίσιμο ζητούμενο και το μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του κορωνοϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025.

Τέλος, εκτιμούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1 που εξαφανίστηκε γρήγορα. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κορωνοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα υγείας.

cyprusalive.com

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog μας στέλνοντας ό, τι θες στο paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: