Ιολόγος εξηγεί πώς να απολυμαίνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ- Τι κάνουμε με το ντελίβερι

Νέες οδηγίες σχετικά με τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ αποκαλύπτει ένα ντοκιμαντέρ

Νέες οδηγίες σχετικά με τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ αποκαλύπτει ένα ντοκιμαντέρ, τονίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να πετούν όλες τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης και να καθαρίζουν όλα τα βάζα με σαπούνι και νερό προκειμένου να μην φέρουν τον κορωνοϊό στο σπίτι τους.

Το ντοκιμαντέρ «How Clean is your House» του βρετανικού Channel 4 ακολουθεί δύο ζευγάρια καθώς μαθαίνουν να προστατεύονται από τον κορωνοϊό- ο οποίος μπορεί να επιβιώσει σε χαρτόνι για 24 ώρες ενώ σε χάλυβα και πλαστικό μέχρι και 5 ημέρες.

Οι ειδικοί Δρ. Τζαβίντ Αμπντελμονέιμ και η ιολόγος Δρ. Λίζα Κρος, εξηγούν ότι πρέπει να λαμβάνει κανείς πρόσθετες προφυλάξεις για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κυρίως για το πώς να προστατευτούν όσοι παραμένουν στα σπίτια τους αυτή την περίοδο.

Αδειάστε τα προϊόντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο πάτωμα

Όπως λέει η δρ. Κρος, όταν φέρνετε τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, τα τρόφιμα θα πρέπει να τα αδειάζετε στο πάτωμα σε ειδικά διαμορφωμένη ζώνη. Και τονίζει: «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις πρωταρχικές αρχές. Πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται στο σπίτι από έξω, επομένως μπορεί να έχει τον ιό».

Επίσης, όλα τα αντικείμενα με εξωτερική πλαστική συσκευασία που μπορεί να πεταχτεί, θα πρέπει να αδειάζονται σε ξεχωριστά δοχεία και να τοποθετούνται στο ψυγείο. Ενώ τα βάζα ή οι κονσέρβες θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα πλαστικό πανί.Ο Δρ. Αμπντελμονέιμ αποκάλυψε: «Οι τρέχουσες οδηγίες λένε ότι το ίδιο το φαγητό είναι απίθανο να αποτελεί κίνδυνο γιατί ακόμη και εάν τα σωματίδια έχουν απορροφηθεί, δεν θα επιβιώσουν στο στομάχι μας».

Τι γίνεται με τις σακούλες που είχατε τοποθετήσει τα τρόφιμα

Όταν λοιπόν το φαγητό έχει τοποθετηθεί στα ράφια, είναι σημαντικό να σκουπίσετε το πάτωμα καθώς και τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες με σαπούνι και νερό, προτού πλύνετε τα χέρια σας. «Υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να σκεφτείτε. Οι τσάντες με τα ψώνια που ήρθαν μέσα στο σπίτι» λέει ο Δρ. Αμπντελμονέιμ. Και η δρ. Κρος εξηγεί: «Εάν η τσάντα που χρησιμοποιήσατε ήταν υφασμάτινη, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριό σας. Εάν είναι πλαστική, μπορείτε απλά να απολυμάνετε την εξωτερική πλευρά πολύ εύκολα. Στην συνέχεια, το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέγετε να ακουμπάτε τα ψώνια σας στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Αφού λοιπόν τελειώσετε με τα ψώνια, σκουπίστε και σφουγγαρίστε καλά την περιοχή που τα ακουμπήσατε και στην συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας».

supermarket-949913_640

Πολύ σημαντικό να απολυμαίνονται οι συσκευασίες των τροφίμων
Όπως δήλωσε η ιολόγος στην Daily Mail, είναι σημαντικό ο κόσμος να λαμβάνει προφυλάξεις όταν επιστρέφει με τα ψώνια στο σπίτι του. «Το σπίτι σας θα μπορούσε να λάμπει από καθαριότητα, αλλά κάθε φορά που φέρνουμε ένα μέρος του εξωτερικού κόσμου, μπορεί να φέρνουμε μαζί μας και μολυσματικά ιικά σωματίδια» εξηγεί. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απολυμαίνονται όχι τόσο τα τρόφιμα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά και η συσκευασία τους – καθώς εκεί είναι που ο ιός μπορεί να ‘κολλήσει’».

Και συνεχίζει δίνοντας ένα παράδειγμα:«Αφαιρέστε την χάρτινη συσκευασία από τα μπισκότα, βάλτε τα σε ένα βάζο, γιατί εάν δεν το κάνετε, κάθε φορά (τις επόμενες ημέρες) που θα παίρνετε ένα μπισκότο, το χέρι σας θα μπορούσε να είχε έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό και στην συνέχεια να το βάλετε στο στόμα σας και φυσικά, γνωρίζουμε όλοι τις επακόλουθες συνέπειες».Μια Σκωτσέζα έπλυνε ακόμη και τις συσκευασίες με τις σοκολάτες και τα μπισκότα
Την ίδια ώρα, μια γυναίκα από την Σκωτία παραδέχθηκε, σε ανάρτησή της, πως πλένει όλα τα πλαστικά τυλιγμένα προϊόντα που αγοράζει από το σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς να συμφωνούν μαζί της.

Ένας Αμερικανός γιατρός είχε προειδοποιήσει πριν από λίγες ημέρες,τον κόσμο να αφήνει τα πράγματα που αγοράζει για 3 ημέρες εκτός σπιτιού ή να απολυμαίνει κάθε συσκευασία, λόγω ενός μικρού πιθανού, κινδύνου μόλυνσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine έδειξε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζει σε χαρτόνι για 24 ώρες και σε ανοιξείδωτο χάλυβα και πλαστικό έως και 3 ημέρες.

Γιατρός δείχνει τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ – Τρεις ημέρες εκτός σπιτιού

Ένας γιατρός από το Μίσιγκαν κάλεσε τον κόσμο να αφήνει τα τρόφιμά του εκτός σπιτιού για 3 ημέρες ή να απολυμαίνει κάθε προϊόν. Σε βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube τον περασμένο μήνα, ο Τζέφρι ΒανΓουίνγκεν, προειδοποίησε τον κόσμο πως θα πρέπει να προσέχει πολύ στον καθαρισμό των συσκευασιών τροφίμων. Μάλιστα, πρότεινε πως ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή της συλλογής μικροβίων από τα τρόφιμά σας, είναι να τα αφήνετε έξω για 3 ημέρες προτού τα αγγίξετε.

shopping-1232944_640.jpg

Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, δείχνει πως θα πρέπει ο κόσμος να καθαρίζει τα αντικείμενά του – απολυμαίνοντας κάθε αντικείμενο με μαντηλάκια ή σπρέι αλλά και το πέταμα της εξωτερικής συσκευασίας τους. «Όλα αυτά φαίνονται λίγο χρονοβόρα, αλλά αλήθεια, αυτές τις ημέρες ο κόσμος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο»δήλωσε ο γιατρός. «Ας είμαστε μεθοδικοί για να είμαστε ασφαλείς».

Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε πως τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ είναι καλυμμένα με σκόνη γκλίτερ και ο τελικός στόχος σας είναι να μην έχετε καθόλου γκλίτερ στο σπίτι σας, στα χέρια σας η ειδικά στο πρόσωπό σας. Φανταστείτε πως τα απολυμαντικά και το σαπούνι έχουν την δύναμη να διαλύσουν αυτή την λάμψη» τόνισε.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ένας καθηγητής μολυσματικών ασθενειών, δήλωσε πως ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των συσκευασιών τροφίμων είναι χαμηλός και πως ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική. Οστέφεν Μπέικερ, από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι οι ιοί – σε αντίθεση με τα βακτηρίδια – δεν επιβιώνουν πολύ έξω από το σώμα. Το ίδιο αναφέρει και η ιστοσελίδα του NHS για τον κορωνοϊό: «Είναι πολύ απίθανο να εξαπλωθεί μέσω πακέτων ή τροφίμων».

Ο καθηγητής Μπέικερ δήλωσε ότι ο κίνδυνος είναι «μηδενικός» όσον αφορά στα ντελίβερι από τα σούπερ μάρκετ. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να απολυμανθεί κάθε προϊόν από ένα σούπερ μάρκετ, αλλά όπως προσθέτει «ο κίνδυνος δεν είναι μηδαμινός, αλλά πολύ μικρός». Ανέφερε επίσης, πως το ψωμί που παίρνουμε από ένα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να μπει κατευθείαν σε μία σακούλα ενώ συνιστά να πλένουμε κανονικά τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. «Τα πράγματα που βρίσκονται σε συσκευασίες, θα προτιμούσα να διατηρήσω έναν βαθμό κοινής λογικής με την άποψη πως είναι απίθανο να αρρωστήσουν κάποιον» είπε προσθέτοντας πως τα υγρά μαντηλάκια ή τα μαντηλάκια με οινόπνευμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν υπάρχουν ανησυχίες.

Πηγή: iefimerida.gr

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: