Ο «Μεγάλος Αδελφός» της Google θα μας παρακολουθεί εάν τηρούμε τις αποστάσεις…

Έναν καινούργιο ιστότοπο που χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας από χρήστες λάνσαρε η Google, με στόχο να αποτυπώνεται το επίπεδο της λεγόμενης «κοινωνικής απομάκρυνσης» που εφαρμόζονται σε διάφορα μέρη, ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Ο ιστότοπος COVID-19 Community Mobility Reports θα δίνει εικόνα από το αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας σε έξι κατηγορίες τοποθεσιών: λιανικό εμπόριο και αναψυχή, παντοπωλεία και φαρμακεία, πάρκα, σταθμούς διέλευσης, χώρους εργασίας και κατοικίες.

Τα στοιχεία θα εντοπίζουν αλλαγές που συντελούνται στην κίνηση ατόμων για τις επόμενες αρκετές εβδομάδες και με χρονικό ορίζοντα 48 ή 72 ώρες πριν, και αρχικά θα καλύψoυν 131 χώρες καθώς και συγκεκριμένες κομητείες σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Google αναφέρει ότι τα δεδομένα θα συλλέγονται συνολικά και όχι σε μεμονωμένο επίπεδο και ότι δεν θα φαίνεται ο απόλυτος αριθμός ατόμων σε πάρκα ή σε παντοπωλεία για παράδειγμα.

Η ιδέα είναι να καταγράφονται ποσοστά που θα υποδεικνύουν μικρότερη κοινωνική απομάκρυνση από το ενδεδειγμένο (δηλαδή να μην τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας).

Για παράδειγμα, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι στο Σαν Φρανσίσκο σημειώθηκε μείωση κατά 72% της κίνησης σε λιανικό εμπόριο και αναψυχή, 55% πτώση κίνησης στα πάρκα και 21% αύξηση των ανθρώπων στα σπίτι το διάστημα 16 Φεβρουαρίου με 29 Μαρτίου.

Για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αυτού του είδους τα στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο να χτυπά «συναγερμός» για το επόμενο πιθανό «hotspot» του COVID-19. Μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα για τους φορείς της δημόσιας υγείας που θα μπορούν να πληροφορούνται για συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες θα πρέπει να ενημερώσουν με περισσότερα μηνύματα σχετικά με τη σημασία της απόστασης έξι μέτρων μεταξύ των ανθρώπων ή να κλείνουν πάρκα όπου οι κάτοικοι παραβιάζουν συνήθως τους κανόνες.

Αυτού του είδους οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς οι άνθρωποι σε διάφορες χώρες αρχίζουν να επιστρέφουν στο σχολείο και στις εργασίες τους. Στην περίπτωση αυτή, οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να μάθουν πού είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και να δράσουν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο εγχείρημα της Google γεννά επιφυλάξεις και ανησυχίες για το πώς συλλέγει πληροφορίες για τον εντοπισμό των χρηστών της. Πληροφορίες που μπορεί να παραβιάζουν βασικές αρχές της ιδιωτικότητας των ατόμων.

newmoney.gr

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: