Η απαράδεκτη στάση των παπάδων στον κορονοϊό- Ούτε μια μάσκα δε δώρισαν

Μοναχός του Αγίου Όρους βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μιας και είχε ταξιδέψει με αντιπροσωπεία του Μοναστηριού στην Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανία βέβαια, εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει κρούσματα του κορονοϊού οπότε κάποιος οφείλει να μας εξηγήσει τι αντιπροσωπεία ήταν αυτή και για ποιο σκοπό ήταν τόσο επείγον το ταξίδι στη χώρα. Φυσικά, δε γνωρίζαμε πως ταξιδεύουν μοναχοί στο εξωτερικό στα πλαίσια της ασκητικής ζωής, οπότε ίσως να μας διαφεύγουν και άλλα πράγματα.

Αποτέλεσμα του ταξιδιού είναι να κινδυνεύουν και 50 προσκυνητές που επέβαιναν στο ίδιο καράβι στις 19 Μαρτίου από Ουρανούπολη προς Δάφνη με τον μοναχό. Έχει παρέλθει ένα δεκαήμερο μέχρι σήμερα από το ταξίδι εκείνο, λίγες ημέρες ενώ έχει ξεκινήσει η καραντίνα και επίσημα και την περίοδο που η πολιτεία φώναζε σε όλους τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους γιατί αλλιώς θα έρθει η απαγόρευση. Η ηθική βέβαια κάποιων προσκυνητών επέτρεψε να παραβιάσουν έναν κανόνα που ήταν άγραφος, όπως εκείνοι που ξεχύθηκαν με τα καράβια στα νησιά για να πάρουν λίγο ήλιο θέτοντας τον εαυτό τους και τους ντόπιους στον κίνδυνο της διασποράς.

Ας μιλήσουμε όμως και για την εκκλησία γενικότερα. Για το πώς φροντίζει τους ανθρώπους για το πώς δείχνει το ενδιαφέρον της. Αλήθεια, ακούσατε να γίνεται κάποια δωρεά αυτές τις ημέρες σε κάποιο νοσοκομείο; Να ενισχύονται οικονομικά οι καταπονημένοι γιατροί και νοσηλευτές ή να προσφέρεται κάποιο χρηματικό ποσό για να αγορασθούν μάσκες, αναπνευστήρες, γάντια; Μπορεί εύκολα να υποστηρίξει κάποιος και δε θα έχει άδικο, πως είναι δουλειά του κράτους να το κάνει αυτό. Αλλά ας μη ξεχνάμε πως η ίδια η εκκλησία χώνεται συνέχεια στις υποθέσεις του κράτους, με πολλούς να υποθέτουν πως αποτελεί μια μορφή εξουσίας στην Ελλάδα. Πριν εξετάσουμε την εκκλησιαστική περιουσία ας παραμείνουμε στην εποχή του κορονοϊού.

Όσοι και όσες επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και έλεγαν «δε σας φέραμε κανέναν ιό παρά μόνο ευλογία» εξετάστηκαν σήμερα και αν ναι ποια είναι η άποψή τους πια και πώς θα λογοδοτήσουν για τις δηλώσεις τους μιας και είναι διαπιστωμένο πια το τι μας έφεραν. Οι αντιστασιακοί της Εκκλησίας που πήγαιναν μέχρι τελευταίας στιγμής στους ναούς και κοινωνούσαν, θα πληρώσουν ποτέ για την ανευθυνότητά τους; Στη χώρα μας έχουμε ανεξιθρησκεία και ο άνθρωπος που δηλώνει καθολικός, ή άθεος δε χρωστάει τίποτα να βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή ο συμπολίτης του δεν μπορεί να αναλάβει τις κοινωνικές του ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι πολιτικοί που έβγαιναν ευθαρσώς και έλεγαν εγώ κοινωνώ άφοβα, γιατί δε μιλάνε πια; Μήπως φοβούνται πως ο λαϊκισμός τους δεν έχει πέραση τώρα που ο κόσμος είναι πολύ καλά ενημερωμένος και γνωρίζει ακόμα και επιστημονικά δεδομένα;

Παπάς στην Πάτρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου αποφασίζει μέσα στην καραντίνα να κάνει λειτουργία απλά και μόνο επειδή έτσι ήθελε.  Ο Μητροπολίτης Πατρών ενημερώθηκε για την ενέργεια του ιερέα και έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα σε βάρος του, όπως μας ενημερώνει ο τοπικός τύπος. Θα μάθουμε ποτέ πόσα 150άρια πλήρωσαν οι παρεβρισκόμενοι; Ή μήπως δε θα πληρώσουν τίποτε και για μια άλλη φορά θα αντιμετωπιστούν σαν εκλεκτοί που έχουν παραπάνω δικαιώματα από το λαό;

Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εντολή «ο έχων τον ένα χιτώνα να δίνει το δεύτερο» περιορίστηκε στο » έχων τον άρτο να δίνει τα ψίχουλα» . Έτσι η εκκλησία άφησε κόσμο στο δρόμο, δεν αντέδρασε όταν έπαιρναν οι τραπεζίτες τα σπίτια του λαού αλλά τόνιζε συνέχεια τα συσσίτια που πραγματοποιούσε και πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της. Ας δούμε λοιπόν πόσο μεγάλος είναι ο χιτώνας της εκκλησίας.

Οι μετοχές…

Σύμφωνα με δημοσίευμα και έρευνα της εφημερίδας «το Βήμα»:  «Οι εκκλησιαστικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή και ενοικίαση ακινήτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ακόμη και ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την ενοικίαση γαιών και κυρίως την αγορά μετοχών. Πρόκειται για μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το 2007 η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ) από τα δικά της κεφάλαια είχε 5.947.492 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Το 2008 με την πτώση του Χρηματιστηρίου αύξησε τα κεφάλαιά της, αγόρασε 1.600.000 μετοχές και έφθασε το μερίδιό της στα 7.785.405 μετοχές. Ακόμη, στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 391.155 χιλιάδες μετοχές. Και 13.086 της Τράπεζας της Ελλάδος». 

athens-2270541_640.jpg

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος in.gr : «Τα λεγόμενα και «φιλέτα» της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολλά. Μεταξύ άλλων: Το «φιλέτο» έκτασης 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη που γειτονεύει με αυτό του Αστέρα, 25.000 περίπου στρέμματα στην Πεντέλη που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, 250 ακίνητα στην παραλιακή ζώνη (όπως τα 1.200 στρέμματα μεταξύ λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας).

Το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως που παλαιότερα στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και τώρα είναι πολυτελές ξενοδοχείο. Το παραλιακό κέντρο «Island» στη Βάρκιζα, το εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, το κέντρο αναψυχής «Ακρωτήρι» στον Άγιο Κοσμά και το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα. Σημαντική έκταση στο Κολωνάκι, στην οδό Σουηδίας όπου παλιότερα είχε γίνει προσπάθεια για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Ακόμη, στην κατοχή της Εκκλησίας υπάρχουν και κτίρια που σήμερα λειτουργούν ως ξενοδοχεία. Για παράδειγμα ιδιοκτησίας της ΕΚΥΟ είναι το 4οροφο κτίριο που στεγάζει ξενοδοχείο στην οδό Κορνάρου 4, στο κάθετο στενάκι της Ερμού στο Κέντρο (Σύνταγμα). Άλλο ένα κτίριο το «Athens Lecabettus» στην οδό Βαλαωρίτου 6, στο Κολωνάκι ανήκει στην Αρχιεπισκοπή. Ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ακίνητο στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου».

greece-2507005_640.jpg

Η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας…

«φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας».

Και βέβαια σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» :

«Ανάμεσα στα άγνωστα «ιερά» ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία είναι παλιές πολυκατοικίες του ’60 και του ’70, στην Κυψέλη και το Παγκράτι, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Στην Εκκλησία της Ελλάδος ανήκει το 5ώροφο κτίριο στην οδό Σαρρή 30, στου Ψυρρή. Εκεί λειτουργούν βιοτεχνίες, γραφεία και κατάστημα. Μερικές γειτονιές παραπάνω, στην οδό Αθηνάς 30, ανάμεσα στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι βρίσκεται 6ώροφο κτίριο με γραφεία και μαγαζιά. Άλλη μία 6ώροφη πολυκατοικία της Εκκλησίας – αλλά με διαμερίσματα – βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 135. Δύο πολυκατοικίες με σπίτια έχει η Εκκλησία σε δύο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας. Μία του 1968 στο Παγκράτι, στην οδό Αστυδάμαντος και μία του 1960 στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Κόντου και Νάξου.

Πολυκατοικία με διαμερίσματα έχει επίσης η Εκκλησία στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, ενώ διαμερίσματα που της ανήκουν βρίσκονται σε πολυκατοικίες στον Κολωνό (Κλεομήδους), το Γαλάτσι (Πανδώρας), στο Γουδή (Μεσσηνίας), τη Λ.Αλεξάνδρας. Ακόμη διαθέτει αποθήκες στρατιωτικού τύπου στη Ν.Πέραμο Αττικής».

Πολύ θα χαιρόμασταν αν κάποια αυτά τα στοιχεία διαψεύδονταν ένα προς ένα και επίσημα, πολύ παραπάνω αν αυτή η περιουσία αξιοποιούταν για το σκοπό που η ίδια η Εκκλησία λειτουργεί, για την αγάπη και την αλληλεγγύη. Αν όχι την εποχή της οικονομικής κρίσης, αν όχι στην πανδημία και στο θάνατο αθώων πολιτών, τι περιμένει η Εκκλησία για να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται και αγαπά τον άνθρωπο;

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: