Το μεγάλο ψέμα της Κίνας για τον Κορονoϊό

Aυτό που συνηθίζουμε να λέμε, όταν αναφερόμαστε στον κοροναϊό είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον πανικό και τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Και όντως υπάρχουν πολλές φήμες, ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας που μπορούν να διασπείρουν τον τρόμο. Και αν όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά στο δυτικό πολιτισμό, εκείνο που ίσως αγνοούμε είναι οι καταγγελίες που μιλούν για φιλτράρισμα της πληροφορίας και για λογοκρισία στην Κίνα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινωνία, γενικότερα.

Γιώργος Κολέτσος 

Σχόλια διαμαρτυρίας πολιτών, στο διαδίκτυο, εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Η ακόμα και βίντεο που δείχνουν την τραγική κατάσταση των πολιτών που ζουν την απομόνωση μέσα στα διαμερίσματά τους σβήνονται, αμέσως. Ένα από αυτά απεικόνιζε μια γυναίκα στο μπαλκόνι πολυκατοικίας να φωνάζει για βοήθεια, χάθηκε ξαφνικά από το youtube. «Κάποιος ας έρθει εδώ, βοήθεια» ούρλιαζε η γυναίκα.

koronaios

Όπως αναφέρουν οι Times, μια διαδικτυακή επανάσταση έχει ξεκινήσει. Κινέζοι όλων των ηλικιών, αντιδρούν στο καθεστώς φίμωσης και προσπαθούν να καταγράφουν με screenshots τα σχόλια εκείνα που η κυβέρνηση κατεβάζει. Μια Κινέζα, που για ευνόητους λόγους κράτησε την ανωνυμία της, ανέφερε στο ρεπορτάζ πως είναι πια εκατοντάδες οι πολίτες που σκανάρουν τις ειδήσεις, που αποθηκεύουν τα άρθρα και τις μαρτυρίες που λογοκρίνονται και τα μεταφράζουν μάλιστα και στην αγγλική γλώσσα, ώστε όλος ο κόσμος να γνωρίσει την αλήθεια, το τι πραγματικά συμβαίνει. Παρά το γεγονός πως οι πλατφόρμες όπως το facebook, το twitter και το youtube μπλοκάρονται στην Κίνα, όσοι κατέχουν την τεχνολογική γνώση μπορούν να τα ποστάρουν με άλλους περισσότερο πολύπλοκους τρόπους, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η κατάσταση που βιώνουν. Άλλοι δε επιλέγουν εναλλακτικές σελίδες όπως το Hithub ή το κινέζικο Weibo προκειμένου να αποφύγουν τη λογοκρισία.

corona2

Η άθλια κατάσταση σε νοσοκομεία

Η εικόνα που ο περισσότερος κόσμος έχει για την Κίνα αυτή τη στιγμή, είναι πως πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη κοινωνία που μπορεί μέσα σε λίγες ημέρες να χτίσει τεράστια νοσοκομεία. Και όντως, μπορεί να τα κατασκευάσει. Το θέμα όμως είναι τι συμβαίνει μέσα σε αυτά. Οι εικόνες που διαρρέουν δείχνουν τον κόσμο να στοιβάζεται σε ουρές, να υποφέρει, να τρέμει και να κραυγάζει για βοήθεια.

Οι συνθήκες υγιεινής σε πολλές εγκαταστάσεις είναι άθλιες. Πολλοί γιατροί και  νοσοκόμες είναι απροφύλακτοι απέναντι στον ιό, οι νεκροί δεν απομακρύνονται από τους ασθενείς, κείτονται στο πάτωμα, σκεπασμένοι με λευκά σεντόνια.

«Κανείς δε νοιάζεται για τις ζωές μας. Δε μπορείς να έχεις φάρμακα ακόμα και αν είσαι πλούσιος. Δε βρίσκεις κρεβάτι σε νοσοκομείο ακόμα και αν έχεις πολλά λεφτά»«Αν τολμήσεις να μιλήσεις θα σε συλλάβουν, ακόμα και οι δικηγόροι, δεν έχουν καμία χρησιμότητα πια» λέει μια κάτοικος της Χουάν στο βίντεο που ακολουθεί.

«Θα κάνω μια μεγάλη θυσία και θα τους εκθέσω, για την οικογένειά μου, για να είναι ελεύθερη πια η ζωή μας, ξέρω ότι είναι επικίνδυνο να μιλάω αλλά δε μπορώ να το αντέξω αυτό άλλο. Δεν υπάρχουν κρεβάτια, δεν υπάρχουν φάρμακα, όλα όσα δείχνουν στην τηλεόραση είναι ένα ψέμα. Το κάνουν όλο αυτό για το χρήμα, σε αυτή τη διαβολική κοινωνία, δε μπορώ να πάψω να μιλάω, πραγματικά, νομίζω ότι γίνομαι πια τρελή». 

«Η κατάσταση στη Χουάν είναι πολύ χειρότερη από αυτή που γνωρίζουμε», αναφέρει ο κύριος Πονγκ στο βρετανικό δίκτυο Sky News. «Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος, τέλη Ιανουαρίου ζητήσαμε τη βοήθεια της πολιτείας και αυτό που τελικά συνέβη ήταν να τον θέσουν σε απομόνωση, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον καταδίκασαν σε θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Φυσικά, η οικογένεια, δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε το σώμα του πατέρα, μετά το θάνατό του.

corona1

Η κίνημα για ελευθερία του λόγου, μετά το θάνατο του γιατρού Li Wenliang

Το κίνημα για τη ελευθερία του λόγου έφτασε στο απόγειό του με το θάνατο του γνωστού πια σε όλους μας γιατρού Li Wenliang που φιμώθηκε όταν προέβλεψε τον καταστροφικό ιό και τιμωρήθηκε από τις αρχές για τις προειδοποιήσεις που έκανε. Τότε, το #hashtag «I NEED FREE SPEECH» εκτοξεύθηκε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weirdo. Την επόμενη μέρα φυσικά, οι αρχές είχαν φροντίσει να εξαφανιστεί.

Ο ιατρός μπορεί να έχασε τη μάχη με τον ιό όμως έγινε το σύμβολο της ελευθερίας του λόγου, μιας και κινητοποίησε την κοινωνία της Κίνας για να αρχίσει να συνειδητοποιεί την αξία της και να τη διεκδικεί. Αν η κυβέρνηση δεν είχε κάνει το λάθος να τον λογοκρίνει ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα, για ολόκληρο τον πλανήτη.

koronaiois2BeFunky-collage

Σε πόλεις όπως η Τάιζου και η Τανινζού  έχουν ληφθεί μέτρα, όπως απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια, διακοπή συγκοινωνιών και ελεύθερη είσοδος μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό προκειμένου να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε πολλές περιοχές είναι υποχρεωτικό να φορούν οι κάτοικοι μάσκα (και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί εδώ στην Ελλάδα, διαδόθηκε και από επίσημες πηγές μάλιστα, ανακοίνωση πως δεν πρέπει να φορούν μάσκα όλοι οι πολίτες παρά μόνο όσοι νοσούν).

Τα μέτρα των κινέζικων αρχών και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Χουάν όμως είναι η πόλη που πραγματικά υποφέρει από την απομόνωση και τον αυστηρό έλεγχο. Οι εικόνες με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να φρουρούν τον κόσμο ώστε να μη βγαίνει από το σπίτι τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και είναι λίγο πολύ οικείες σε όλους μας. Eίναι άραγε όλα αυτά τα μέτρα αποτελεσματικά; Ως ένα βαθμό σίγουρα είναι αλλά όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Gauden Galea, «το να προσπαθείς να περιορίσεις μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτι πρωτοφανές, κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόζεται ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να πούμε αν μπορεί να δουλέψει ή όχι». 

Το βέβαιο είναι πως τα επίπεδα άγχους στους πολίτες έχουν ανέβει κατακόρυφα και αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη επικοινωνίας και την κατάργηση κάθε κανονικότητας στην καθημερινότητά τους. «Για τον περισσότερο κόσμο, μια δυο ημέρες απομόνωσης είναι κάτι ανώδυνο αλλά όταν αυτή διαρκεί για πολλές εβδομάδες, ο εγκλεισμός σίγουρα γίνεται πηγή άγχους», τονίζει ο Κινέζος ψυχολόγος Paul Yin.» Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι κάθε μέρα πως η ζωή σου δεν είναι φυσιολογική, ότι δεν μπορείς να δραπετεύσεις» τονίζει. Οι τηλεφωνικής γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και διαδικτυακής βοήθειας έχουν αυξηθεί, «ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο απελπισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο Cui Erjing στο δίκτυο NBC που συμμετέχει εθελοντικά σε αυτές. Πολλοί κάτοικοι βέβαια, δε χάνουν το θάρρος τους και συχνά βγαίνουν ομαδικά στα μπαλκόνια τα βράδια για να φωνάξουν όλοι μαζί, ο ένας στον άλλο να ελπίζουν και να επιμείνουν σε μια προσπάθεια να βρουν δύναμη. 

Και αν όλα αυτά γεννούν αισιοδοξία, από την άλλη μεριά η επιθετικότητα των αρχών απέναντι στους πολίτες αυξάνει κατακόρυφα. Επιθέσεις στους δρόμους, απειλές με όπλα, ακόμα και εικόνες με αστυνομικούς να σέρνουν τους πολίτες στην απομόνωση έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο κρατικός έλεγχος βρίσκει ολοένα και πιο ευφάνταστους τρόπους για να επιβάλλει την τάξη. Η αστυνομία παρακολουθεί τις ζωές των πολιτών με drones και δίνει ακόμα και οδηγίες «από τον αέρα» για να περιορίσει την κίνηση των πολιτών. Η νέα αυτή τακτική μπορεί να θεωρείται χρήσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι πραγματικά τρομακτική, ένας Μεγάλος Αδελφός σε δράση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και ενώ όλες αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν στην κινεζική κοινωνία μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, παρατηρείται ένα ακόμα ακραίο φαινόμενο που έχει να κάνει με εξαφανίσεις δημοσιογράφων οι οποίοι επιχειρούν να καταγράψουν την πραγματικότητα και να την προβάλλουν. Ο Fang Ben ξεκίνησε τον Ιανουάριο να ποστάρει στα social media βίντεο που έδειχναν την τραγική κατάσταση που επικρατούσε σε τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στην Wuhan. Μάλιστα, κατέγραψε και περιστατικά όπου η περίθαλψη δεν παρεχόταν δωρεάν όπως κανονικά θα έπρεπε.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεό του απεικόνιζαν οκτώ πτώματα να κείτονται σε σάκους έξω από τις εγκαταστάσεις μιας μεγάλης μονάδας υγείας. Την ίδια ημέρα ο Ben συνελήφθη από την αστυνομία. Η δικαιολογία ήταν πως οι αρχές ήθελαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του, για προληπτικούς λόγους, μη τυχόν και έχει προσβληθεί από το κοροναϊό και εκείνος αρνήθηκε.

sos

Όπως ήταν φυσικό η κινητοποίηση των ακολούθων του και όχι μόνο, στα social media έφερε μεγάλη αναστάτωση. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε σπίτι του. Μάλιστα πόσταρε και ένα βίντεο με το οποίο τους ευχαρίστησε. «Φοβάμαι πως το τηλέφωνό μου έχει μποκαριστεί, πολλοί θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μου και ξένα δίκτυα θέλουν να μου πάρουν συνέντευξη» είπε χαρακτηριστικά. «Οι αρχές με κατηγόρησαν πως δουλεύω για δυνάμεις ενάντια στο κομμουνιστικό κόμμα, ισχυρίστηκαν πως αυτός είναι ο λόγος που θέτω σε κίνδυνο τη ζωή μου κινηματογραφώντας σε τόσο επικίνδυνα μέρη για την υγεία μου».

Δυο ημέρες μετά τη δημοσίευση του βίντεο το σπίτι του περικυκλώθηκε πάλι από αστυνομικούς. Έκτοτε, ο δημοσιογράφος ξεκίνησε κάθε ημέρα να δημοσιεύει ένα βίντεο απλά και μόνο για να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι καλά, ότι είναι ασφαλής και τίποτε κακό δεν έχει συμβεί. Στις 10 Φεβρουαρίου όμως, κανένα βίντεο δεν κοινοποιήθηκε. Ο Feng εξαφανίστηκε ως δια μαγείας… 

H περίπτωση του Chen Quishi

chen2

O Chen Quishi είναι ένας vlogger που προσπάθησε να καταγράψει με την κάμερά του την κατάσταση. Παρά τη λογοκρισία στο διαδίκτυο της Κίνας, πολλές από τις αποκαλύψεις του αναμεταδόθηκαν από τους χρήστες. Ο Chen αποκάλυψε όχι μόνο τις ατελείωτες ουρές, τις ελλείψεις σε φάρμακα και υποδομές, ακόμα και στις μονάδες εντατικής υγείας, τα ράντσα που έχουν στηθεί ακόμα και μέσα στις τουαλέτες αλλά έδειξε ακόμα και πτώματα στα πατώματα των νοσοκομείων. «Δεν είναι απλά μια φήμη είναι η αλήθεια» υποστήριξε.

Οι εικόνες που κατέγραψε στο Fangcang Hospital έκαναν το γύρο του κόσμου. Τα κρεβάτια ήταν τοποθετημένα στη σειρά, οι εργασίες ανακατασκευής του χώρου δεν είχαν ολοκληρωθεί. Όπως ο ίδιος είπε τα διαχωριστικά με νοβοπάν δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τη διάδοση του ιού από τον ένα ασθενή στον άλλο, η προχειρότητα της εγκατάστασης ήταν εμφανής. «Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν από τον κόσμο να μείνει σπίτι τους αλλά και το να μείνεις σπίτι δεν είναι ασφαλές» τόνιζε επισημαίνοντας την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποτελεσματικά. To live streaming που έκανε με πολίτη της Wuhan ο οποίος υποστήριξε πως ο πατέρας του αρρώστησε αφού επισκέφτηκε δημόσιο νοσοκομείο φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Από τότε τα ίχνη του εξαφανίστηκαν. Αντί αυτού, η μητέρα του εμφανίστηκε στο διαδικτυακό του κανάλι, αναφέροντας πως δε ξέρει πού βρίσκεται και ζητώντας από τους συμπολίτες της να τη βοηθήσουν εάν έχουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Tα μυστικά της Κίνας είναι πολλά. Στις οκτώ Φεβρουαρίου, στο κοινωνικό δίκτυο tencent διέρρευσαν εικόνες εκατοντάδων πεταγμένων πτωμάτων που ανακαλύφθηκαν από εργάτες στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Wuhan. Tι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα; Ίσως δε θα μάθουμε ποτέ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, που έχουν κατηγορηθεί τόσο πολύ για τη διάδοση fake news και θεωριών συνωμοσίας και πολύ συχνά, όχι άδικα, συνεχίζουν να αναμεταδίδουν πληροφορίες που διαφορετικά δε θα έβρισκαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Το κρατικό ψέμα, είναι εξίσου καταστροφικό με τον πανικό.

tencent

 

 

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: