Τι είναι τα κόμπλεξ και πώς αντιμετωπίζονται

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πολλά κόμπλεξ οφείλονται σε πεποιθήσεις που ήδη από την παιδική ηλικία κιόλας, έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα τους.

Η λέξη κόμπλεξ δεν αποτελεί όρο ψυχολογίας. Όπως αναφέρει ο Γάλλος ψυχίατρος Christophe Andre «‘όταν οι ασθενείς μας μιλούν για τα κόμπλεξ αναφέρονται συνήθως σε κάποιες σωματικές ασθένειες, στο μέγεθος της μύτης, του στήθους στο πάχος, στο δέρμα ή σε κάποιους ιδιωματισμούς στην ομιλία, στην προφορά, σε κάποια κενά γνώσης. Πιστεύουν ότι η ζωή τους θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν το συγκεκριμένο ιδίωμα. Περνούν άπειρες ώρες στον καθρέφτη προσπαθώντας να κρύψουν τις ατέλειες».

Οι ειδικοί τονίζουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις το πιθανότερο είναι οι άνθρωποι να αισθάνονται πολύ μειονεκτικά και η αυτοεκτίμησή τους να είναι τραυματισμένη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αποφεύγουν ακόμα και τις κοινωνικές επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο και θέλουν να απομονωθούν για να μην αποσπάσουν αρνητικά σχόλια.

Στη πολύ σοβαρή τους εκδήλωση, οι συμπεριφορές αυτές μετατρέπονται σε νευρώσεις παραμόρφωσης. Ένας ασθενής που ταλαιπωρείται από αυτές, μπορεί να σκέφτεται ακόμα και πράγματα που δεν ισχύουν. Για κόμπλεξ μιλάμε όταν επικεντρώνουμε σε ένα χαρακτηριστικό μας όλη μας την προσοχή και δίνουμε παραπάνω σημασία από όση πρέπει.

H αίσθηση της ανικανότητας ή του ανικανοποίητου.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πολλά κόμπλεξ οφείλονται σε πεποιθήσεις που ήδη από την παιδική ηλικία κιόλας, έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα μας. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος, να άκουγε από τα παιδικά του χρόνια το «δεν είσαι καλός» ή το «δεν το έκανες καλά» με αποτέλεσμα να ζει τη ματαίωση αυτή και στην ενήλικη ζωή αλλά και να λαμβάνει υπερβολικά υπόψη του τα αρνητικά σχόλια και τις κριτικές των άλλων. Άλλοι πάλι άνθρωποι, αισθάνονται πως ποτέ δεν μπορούν να κάνουν κάτι με τον «ιδανικό» για εκείνος τρόπο και παγιδεύονται μέσα σε μία είδους «τελειομανία» που μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Τα αίτια των κόμπλεξ είναι πολλά και σίγουρα διαφέρουν ανά περίπτωση.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα κόμπλεξ μας;

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από τα κόμπλεξ, επισκέπτονται συχνά πλαστικούς, δερματολόγους, επιχειρούν ακόμα και παρεμβάσεις στο πρόσωπο ή στο σώμα τους προκειμένου να το αλλάξουν. Συχνά, δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε ακόμα και μετά από την επέμβαση και τα κόμπλεξ αντί να θεραπευτεί, συνεχίζει να εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο.

Η αντιμετώπιση ενός κόμπλεξ γίνεται με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία η οποία μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην αυτογνωσία και στην κατανόηση του εαυτού και της συμπεριφοράς του. Ένας ειδικός είναι πάντα εκείνος που μπορεί να κρίνει τι είναι αυτό που οδηγεί στην εκδήλωση των κόμπλεξ, τι κρύβεται πίσω από αυτά και βέβαια να μάθει στο άτομο να αποδεχτεί τον εαυτό του και να μη νοιάζεται για την κριτική που ο οποιοσδήποτε μπορεί να του ασκήσει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να κατευθύνει σωστά το άτομο που υποφέρει αλλά και να υποδείξει το κατάλληλο είδος θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσει.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: