37 παράδοξα ερωτήματα για τον έρωτα και οι απαντήσεις τους

Πολλοί έχουν συνδέσει τον έρωτα, ειδικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με δωράκια κουκλάκια και την πραγματικά αηδιαστική λέξη «μωράκι» και να διατρανώνουν πως πρέπει να γιορτάζουμε τον έρωτα κάθε μέρα και όχι μόνο μία, ο μικρόκοσμός μας να είναι καλά δηλαδή. Άλλοι δε προσπαθούν έχουν συνδέσει την ταυτότητά τους, την ύπαρξή τους, την καριέρα τους στον έρωτα μιας και δεν μπορούν να υπάρχουν ως αυτόνομες προσωπικότητες ή δεν αντέχουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στην πραγματικότητα ο έρωτας είναι κάτι παραπάνω από αρκουδάκια και σάχλες περιλαμβάνει ξεμαλλιάσματα, κερατώματα, εξαρτήσεις, χωρισμούς και ενθουσιασμό μαζί που διαφέρει πολύ από μια διαφήμιση της lacta. Συλλέγοντας επιστημονικά στοιχεία για τον έρωτα διαπιστώνει κανείς πως η λογική είναι βασικό συστατικό του, πως οι ψυχολογικές «τρύπες» που καλείται να μπαλώσει είναι πολλές και πόσο πίσω είμαστε σαν κοινωνία μιας και για τον ομοφυλόφιλο έρωτα μπορεί να γυρίζουμε διαφημιστικά σποτ και να φτιάχνουμε αφίσες αλλά οι έρευνες που έχουμε για τις σχέσεις και όχι για το σεξ είναι πολύ λίγες.

… Ερωτήσεις για τον έρωτα και την αγάπη και οι απαντήσεις τους.

1. Άντρες ή γυναίκες αφήνονται περισσότερο στον έρωτα;

Μπορεί οι άντρες να ξεχνούν τις επετείους και τα δώρα αλλά όπως όλα δείχνουν είναι εκείνοι που ερωτεύονται σφόδρα. Το 48% των ανδρών ερωτεύεται με την πρώτη ματιά συγκριτικά με το 28% των γυναικών σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Mason και εκείνο της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ.

2. Γιατί μια γυναίκα απατά τον άντρα της;

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες αναφορικά με την απιστία των γυναικών είναι αυτή των επιστημόνων  Μισέλ Ζανφρό, Άντονι Ζύριχ και Μάικλ Μονγκ που διεξήχθη σε γυναίκες ηλικίας 24-51 ετών, που έφυγαν από το γάμο τους. Πολλές από αυτές αναφέρουν σαν αίτιο της απιστίας την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με το σύντροφό τους ή το σύζυγό τους.  Οι άντρες τους προτιμούσαν να τις βάζουν σε «δεύτερη μοίρα» και να έχουν ως προτεραιότητα την καριέρα τους. «Μαλώναμε συχνά γιατί ερχόταν αργά το βράδυ και έφευγε νωρίς το πρωί» ήταν ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα που ειπώθηκαν.

3. Ποιους συμβουλεύονται οι γυναίκες όταν επιλέγουν σύντροφο;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Townsend oι γυναίκες επηρεάζονται πολύ από τη γνώμη άλλων γυναικών, όταν πρέπει να επιλέξουν σύντροφο. Οι γυναίκες επίσης ακούν περισσότερο τις αρνητικές κριτικές παρά τις θετικές. Οι πληροφορίες που παίρνουν απ’ τον κοινωνικό τους κύκλο για κάποιον υποψήφιο σύντροφο, είναι γι’ αυτές ζωτικής σημασίας, όταν θέλουν να «αποκατασταθούν».

4.Προσέχουν οι γυναίκες το ντύσιμο σε έναν άνδρα;

Οι γυναίκες είναι πολύ επιφυλακτικές και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην θεώρηση που έχουν για το ντύσιμο του άνδρα. Οι γυναίκες νιώθουν πιο απροστάτευτες υπάρχουν άλλωστε και οι κίνδυνοι της κακομεταχείρισης, της εγκατάλειψης οπότε είναι πολύ πιο λογικό να δίνουν μεγάλη βάση στις αρνητικές πληροφορίες που λαμβάνουν. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του άνδρα μεταφράζεται για εκείνες με όρους ασφάλειας στη ζωή.

5. Γιατί οι άνδρες δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στη σεξουαλικότητα των γυναικών;

Οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη σεξουαλικότητα και την εμφάνιση επειδή συνειδητά ή ασυνείδητα αναζητούν τη γόνιμη εκείνη γυναίκα που θα αφοσιωθεί στο να φέρει στον κόσμο τα παιδιά τους.

6. Πόση ώρα χρειάζεται για να ερωτευθούμε με την πρώτη ματιά; 

Τριάντα δευτερόλεπτα! Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο μπορεί κάποιος να πλημμυρίσει τη ψυχή του με έντονα συναισθήματα πάθους, ενθουσιασμού να νιώσουμε ζωντανοί λόγω ερωτικής έλξης.

7. Ποιοι ερωτεύονται πιο εύκολα με την πρώτη ματιά; 

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο έρωτας με την πρώτη ματιά σχετίζεται άμεσα με τη διάθεσή μας. Όσο πιο πρόθυμοι είμαστε ψυχολογικά να τον βρούμε τόσο πιο πιθανόν είναι να συμβεί.  Συχνά οι άνθρωποι ερωτεύονται όχι με την πρώτη ματιά, αλλά με την πρώτη…μυρωδιά. Η βιοχημία θέλει τις φερορμόνες να αποτελούν βασικό παράγοντα της ερωτικής έλξης μεταξύ δυο ανθρώπων.  Λένε ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα σε δυο ανθρώπους τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους.

8. Πώς μπορείτε να προκαλέσετε σε κάποιον- α το λεγόμενο “ερωτικό κλικ”;

Το «κλειδί» για να έρθουμε γρήγορα πολύ κοντά με κάποιον είναι η εγγύτητα, να τον κάνουμε να νιώθει κοντά μας να αισθάνεται οικειότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές και ψυχολόγοι Ρομ και Ορι Μπράφμαν. αν θέλετε να κάνετε “κλικ” σε κάποιον, φροντίστε να βρεθείτε κυριολεκτικά όσο πιο κοντά του γίνεται, συναντήστε τον σε ένα περιβάλλον ουδέτερο, σε ένα γραφείο, σε ένα πολυκατάστημα και κάντε το συχνά. Το βασικότερο δε όλων είναι το να αγαπάμε τον εαυτό μας (μεγάλο ζήτημα αυτό) για να εκπέμπουμε αυτό που πολλοί αποκαλούν “σεξ απίλ”. Δύσκολα θα νιώσουμε να συνδεόμαστε από την πρώτη ματιά με κάποιον που δεν έχει χιούμορ, υποστηρίζουν και με κάποιον που δεν καταλαβαίνει τίποτα για τη ζωή μας.

9. Τα ετερώνυμα έλκονται πάντα; 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως όχι. Οι Ρομ και Ορι Μπράφμαν αναφέρουν πως είμαστε “προγραμματισμένοι” από τη φύση έτσι ώστε μέσα σε μια ομάδα ατόμων να ψάχνουμε αυτόν μας μοιάζει περισσότερο.

10. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν χωρίζουμε;

Τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ανεβαίνουν και η επιθυμία για τον άλλο γίνεται επιτακτική, ακριβώς όπως στις πρώτες φάσεις του έρωτα. Δεν μπορεί όμως πλέον να ικανοποιηθεί. Η εγκατάλειψη γίνεται βασανιστική και ο παθών τηλεφωνεί, γράφει επιστολές ή στέλνει e-mail. Η έλλειψη ανταπόκρισης ενισχύει το αίσθημά του και σύντομα το πάθος μετατρέπεται σε θυμό.

11. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο για τους άνδρες και ποια για τις γυναίκες; 

Έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Pew Research Center είχε δείξει ότι η μάλλον καλύτερη ηλικία για έναν γάμο είναι τα 27 έτη για τη γυναίκα και τα 29 για τον άνδρα. Κατά τα άλλα όλα είναι σχετικά.

12. Oι gay χωρίζουν πιο εύκολα; 

Σύμφωνα με μια από τις λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τις ομοφυλόφιλες σχέσεις, μιας και οι περισσότερες ακόμα εστιάζουν στη σεξουαλικότητα και μόνο, οι ομοφυλόφιλοι όντως χωρίζουν πιο εύκολα. Το 2004 η μελέτη του καθηγητή Ψυχολογίας Λόρενς Κουρντέκ του Πανεπιστημίου του Οχάιο κατέδειξε ότι σε μια 12χρονη περίοδο πάνω από το 21% των ομοφυλόφιλων ζευγαριών χωρίζουν ενώ κάτω από 14% είναι το ποσοστό για τους ετερόφυλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν επιπόλαια τις σχέσεις αλλά το ότι αντιλαμβάνονται με πιο ώριμο τρόπο την έννοια της ελευθερίας αλλά και δε μπλέκουν με νομικά και οικονομικά ζητήματα τη σχέση όπως συμβαίνει σε παραδοσιακές δομές γάμου.

  1. Υπάρχει τρυφερότητα στις gay σχέσεις; 

Σαφώς, και όσοι πιστεύουν πως μια ομοφυλοφιλική σχέση έχει να κάνει αποκλειστικά με το σεξ μάλλον ζουν σε μεσαίωνα. Ο Τζον Γκότμαν, φημισμένος θεραπευτής ζευγαριών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον με τον καθηγητή Ψυχολογίας Ρόμπερτ Λέβενσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ερεύνησαν ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανδρών και 40 ομοφυλόφιλων γυναικών και κατέληξαν πως οι ρομαντικές gay σχέσεις είναι αρκετά συνηθισμένες και ισορροπημένες μιας και οι σύντροφοι είναι μεταξύ τους  πιο ευγενικοί και διαχειρίζονται καλύτερα τους τσακωμούς, είναι λιγότερο επικριτικοί, πιο μεγαλόψυχοι, δεν εγκαταλείπουν το χιούμορ ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

14. Ο γάμος είναι απαραίτητος στις gay σχέσεις; 

Πολλοί θεωρούν το γάμο ως μια σύμβαση που δεν είναι αναγκαία για τις ομοερωτικές σχέσεις και σπεύδουν να την χαρακτηρίσουν ως περιττή. Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής και ψυχαναλυτής Essay έχει αποδείξει πως ο θεσμός του γάμου είναι πολλές φορές αναγκαίος στους ομοφυλόφιλους μιας και προσφέρει μια συναισθηματική ασφάλεια στους συντρόφους που σε πολλές περιπτώσεις έλλειπε λόγω περιστατικών ρατσισμού και bullying που ενδεχομένως να έχουν δεχτεί.

15. Μπορεί η ομοφοβία να κρύβει ερωτική έλξη; 

Οι άνδρες με υψηλά επίπεδα ομοφοβίας σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν και περιλάμβαναν τη θέαση σεξουαλικών εικόνων, είχαν υψηλή ενστικτώδη έλξη προς τις ομόφυλες εικόνες στις οποίες και αφιέρωναν περισσότερο χρόνο. Μερικοί άνδρες με ισχυρή ομοφοβία μπορεί να έχουν μία υποβόσκουσα έλξη προς τα ομόφυλα σεξουαλικά ερεθίσματα. .

16. Έχει σχέση η ηλικία που παντρευόμαστε με το διαζύγιο; 

Ο Επίκουρος Καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκολας Γούλφινγκερ μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε 1000 ζευγάρια  ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες να οδηγηθεί ένα ζευγάρι στο διαζύγιο είναι μικρότερες όταν παντρευτεί κανείς στην ηλικία των 28 έως 32 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία οι πιθανότητες ενός διαζυγίου είναι όλο και μεγαλύτερες.

17. Πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τους φίλους για τα προσωπικά μας; 

Παρόλο που οι φίλοι συχνά προσφέρουν λύσεις σε κάποια προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ των συντρόφων, πολλές φορές, το να καταφεύγουμε σ’ αυτούς για συμβουλές αποδεικνύεται επικίνδυνο. Είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τους φίλους μας σε συμμάχους μας ενάντια στους συντρόφους μας αλλά καθόλου αποτελεσματικό. Η βοήθεια των φίλων είναι πολύ πιο ουσιαστική όταν μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες μας, χωρίς να παίρνουν θέση στην αντιπαράθεση που έχουμε με το σύντροφό μας με θέμα την κάλυψη αυτών των αναγκών

18. Γιατί οι άνδρες στη μέση ηλικία απατούν με μικρότερες; 

Οι μεσήλικες άντρες που είναι παντρεμένοι για πολλά χρόνια θεωρούν ότι κατά κάποιο τρόπο «χαράμισαν τα νιάτα τους» . Πολλές φορές νομίζουν ότι έχουν καταντήσει πλέον εντελώς δεδομένοι στην οικογένεια και ότι η σύζυγος έχει «δέσει το γάιδαρό της». Πολλοί λοιπόν αρχίζουν να βγαίνουν με νεώτερες γυναίκες  προκειμένου να νιώσουν «νέοι» ξανά  και με σκοπό να πάρουν πίσω τα «χαμένα» χρόνια. Είναι μια ετεροχρονισμένη κακή εφηβεία.

19. Ποιοι άνθρωποι γίνονται οι μεγάλοι μας έρωτες; 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ερωτεύτηκαν κάποιον ή κάποια όχι για τη φυσική εμφάνιση αλλά για την κάλυψη ψυχολογικών αναγκών. Αγάπησαν εκείνον που βοήθησε να επουλώσουν τις πληγές τους, που στάθηκε δίπλα τους σε μια μεγάλη δυσκολία. Ερωτευόμαστε πολύ όχι εκείνους με τους οποίους φανταζόμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε τα μεγαλύτερά μας όνειρα ζωής αλλά εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι θα εξαφανίσουν τους μεγάλους μας φόβους στην προσπάθειά μας να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Εκείνους που νιώθουμε πως δε θα μας εξαπατήσουν, πως δε θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία μας αλλά θα την αγαπήσουν που δε θα μας εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία. Και αν αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας, σε ένα υποσυνείδητο τουλάχιστον επίπεδο λειτουργεί καταλυτικά πολλές φορές.

20. Μπορεί η σχέση με τη μητέρα μας σε βρεφική ηλικία να επηρεάζει τις σχέσεις μας ως ενήλικες; 

Αυτό συμβαίνει αν η μητέρα δεν συνειδητοποιεί το άγχος του παιδιού όταν είναι βρέφος. Αν δεν προσέχει να το αποχωρίζεται ομαλά, και ειδικά αν το απορρίπτει, το παιδί δεν θα αναπτύξει ποτέ μια ασφαλή σχέση. Δεν θα μάθει να εμπιστεύεται τους άλλους ούτε να πιστεύει ότι θα είναι κοντά του αν τους χρειαστεί, αφού αυτό δεν του συνέβη ποτέ. Και οι σχέσεις του σαν ενήλικας είναι πιθανόν να επηρεαστούν.

21. Ποιο σημείο του αντρικού σώματος κοιτάνε οι γυναίκες; 

Σε μελέτη που έχει δημοσιεύσει το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο τα αποτελέσματα εκπλήσσουν μιας και οι γοφοί φαίνεται να ενδιαφέρουν πολύ τις γυναίκες. Πιο αναλυτικά τα ποσοστά προτίμησης είναι τα ακόλουθα: Μαλλιά: 5%, μάτια: 18%, χείλη: 15%, στόμα: 11%, πρόσωπο γενικά: 48%. Λαιμός: 8%, στήθος: 18%, χέρια: 19%, γοφοί (οπίσθια): 30%, πόδια: 11%. Κοιλιά-περιοχή γεννητικών οργάνων: 16%, χρώμα (δέρματος κ.λπ.): 3%, σώμα γενικά (βάρος- κατατομή): 59%, ύψος: 17%, άλλο: 4%.

22. Τι επίδραση έχουν οι φερορμόνες στις γυναίκες;

Πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν και να επιλέγουν τους άντρες μα βάση την οσμή του σώματός τους! Οι ερευνητές ζήτησαν από ανυπαντρες  να μυρίσουν ανδρικά εσώρουχα, που είχαν φορεθεί από άντρες επί δύο συνεχόμενες νύχτες.

23. Ποιες μυρωδιές ελκύουν τις γυναίκες; 

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες έδειξαν προτίμηση στους άντρες των οποίων η γεννητική οσμή ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο «κοντινή» με τη δική τους. Ένα άλλο αξιόλογο πείραμα έδειξε ότι η χορήγηση σε γυναίκες μυρωδιάς από την ανδρική μασχάλη τους προκαλεί στις γυναίκες σημαντική μείωση του άγχους κι άλλων αρνητικών συναισθημάτων.

24. Σεξ και έρωτας  είναι δυο πράγματα ξεχωριστά; 

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» αναφέρει η αναπτυξιακή κοινωνιολόγος Helen Fisher.

«Η σεξουαλική ορμή συνδέεται με την τεστοστερόνη τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Όταν αισθάνεστε την έξαρση και την εμμονική σκέψη της ρομαντικής αγάπης τα επίπεδα ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας και φυσικό διεγερτικό που δίνει ενέργεια, αφοσίωση και κίνητρο) στον εγκέφαλό σας ανεβαίνουν κατακόρυφα», εξηγεί .«Πέντε από τα 12 κρανιακά νεύρα ενεργοποιούνται όταν κάνετε σεξ με κάποιον. Κάθε διέγερση των γεννητικών οργάνων θα «τρελάνει» το σύστημα ντοπαμίνης σας, ενώ κάποιες φορές θα σας ωθήσει να υποταχθείτε στην αγάπη.

25. Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν εύκολα σχέσεις και δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο; 

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από το «Birbeck College» δείχνουν πως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν περίπλοκες καταστάσεις αλλά είναι πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται όταν έχουν να κάνουν με πιο καθημερινά πράγματα όπως ο γάμος, η σχέσεις, η οικογένεια. Κατά συνέπεια είναι πιθανότερο να νιώθουν και μοναξιά. Η εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας έφερε νέα προβλήματα, ο άνθρωπος μετά τη βιομηχανική επανάσταση δεν καλείται να αντιμετωπίσει μονάχα τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση, την τροφή ή την αναπαραγωγή λόγου χάρη, με τον πιο απλό τρόπο. Οφείλει να ανταποκριθεί σε νέα συστήματα, σε πολύπλοκες δουλειές που περιλαμβάνουν τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις αλλαγές αλλά από την άλλη μεριά δεν «ξεχνούν» την παραδοσιακή δομή της κοινωνίας.

Έτσι, ενώ ανταποκρίνονται με επιτυχία στις νέες προκλήσεις και καινοτομούν δεν εξασκούνται στα πιο απλά αλλά εξίσου σημαντικά πράγματα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν και στις δυο πλευρές της ζωής. Είναι απλά ένα θέμα συνήθειας.

26. Πώς καταλαβαίνουμε  ότι κάποιος είναι ακατάλληλος για σχέση; 

Ο μεγάλος συνθέτης και μαέστρος της τζαζ, ο Ντιουκ Έλλιγκτον, ρωτήθηκε κάποτε τι σημαίνει γι’ αυτόν καλή μουσική. Ο Ντιουκ απάντησε: “Αν ακούγεται καλή, τότε είναι καλή”. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Έναν άνθρωπο που τον νιώθετε ακατάλληλο, είναι απλά ακατάλληλος, τονίζει η ψυχολόγος και συγγραφέας Ελίζαμπεθ Ρουντινέσκο. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να πείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σας δίνει αυτή την αίσθηση, ή αν δεν μπορείτε να το περιγράφετε με λέξεις… γνωρίζουμε περισσότερα απ’ αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε λεκτικά. Έτσι, αν έχετε τη διαίσθηση ότι κάποιοι ανήκει στην ομάδα των ακατάλληλων συντρόφων, ακουστέ τη διαίσθησή σας, πάρτε την σοβαρά, και απομακρυνθείτε.

27. Γιατί οι άντρες δε σου λένε συχνά «Σ αγαπώ»; 

Συχνά οι άντρες δεν λένε  «Σ’ αγαπώ» γιατί θέλουν να πουν κάτι καινούργιο και πρωτότυπο. Φαντάζονται ότι οι γυναίκες είτε κουράζονται είτε βαριούνται ακούγοντάς το. Το «Σ’ αγαπώ» δεν είναι ποτέ περιττό. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που της επιτρέπει να «νιώσει» την αγάπη του.

28. Ποια λέξη γοητεύει και ικανοποιεί τους άντρες; 

‘Ενας τρόπος για να μπορέσει ένας άντρας να κατανοήσει αυτό είναι να συγκρίνει την απλή δήλωση «Σ’ αγαπώ» με τη φράση που ο ίδιος δεν χορταίνει ποτέ να ακούει. Η φράση αυτή είναι «Σ’ ευχαριστώ». Σπάνια ένας άντρας κουράζεται να του λένε «ευχαριστώ» όταν έχει κάνει κάτι για κάποιον.

29. Πώς μπορείς να πιάσεις την κουβέντα σε κάποιον ή κάποια που σου αρέσει πολύ και να σπάσεις τον πάγο; 

Αντί να στέκεστε και να τον-την κοιτάτε διστακτικά, ζητήστε του μια μικρή χάρη. Ρωτήστε όσο είστε στο κυλικείο της δουλειάς «θα μπορούσες να κρατήσεις μια στιγμή τα πράγματά μου , μέχρι να πληρώσω τον καφέ; Μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις να μεταφέρω αυτά τα βιβλία γιατί είναι πολύ βαριά;» Το κόλπο αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και είναι γνωστό ως το φαινόμενο «Ben Franklin» σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι τείνουν να συμπαθούν τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά τους και τη δύναμή τους και κάνουν χάρες γι αυτούς.

30. Τι συμβαίνει όταν ένας άνδρας δε σου τηλεφωνεί ενώ ενδιαφέρεται;

Η συγγραφέας Sherry Αrgov μας δίνει την απάντηση. «Μερικές φορές ένας άνδρας σκόπιμα δεν θα τηλεφωνήσει για να δει πώς θα αντιδράσεις. Είναι στη φύση του ανθρώπου να ανιχνεύει το έδαφος για να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Το βλέπεις στη συμπεριφορά ακόμα και των παιδιών. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Αν τον δεις να αδιαφορεί είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για επιφυλακτικότητα. Κανείς άνδρας δε θα σου πει «Γλυκιά μου χρειάζομαι διαβεβαιώσεις για να ξέρω που πατάω μαζί σου». Αντίθετα θα κάνει πίσω για να δει πώς θα αντιδράσεις».

31. Πρέπει να ρωτάς » Γιατί δε μου τηλεφώνησες;» 

Προσπάθησε να μη λες φράσεις όπως, «Γιατί δε μου τηλεφώνησες» ή «Γιατί δεν είχα νέα σου μια εβδομάδα». Αν φερθείς σαν να μην το πρόσεξες καν – επειδή υποτίθεται ότι καιρός περνά εύκολα όταν διασκεδάζεις- εκείνος θα σε πλησιάσει. Γιατί; Επειδή νιώθει ότι δεν του ανήκεις 100%. Ένα γνωστό περιοδικό για εφήβους έδινε τελευταία τις ακόλουθες κακές συμβουλές στα νέα κορίτσια: Να του αφήνεις σημειώματα σε απρόσμενα σημεία στο αυτοκίνητό του, στην τσάντα του, να του κάνεις εμφανίσεις έκπληξη κτλ… Αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα από αυτή τη συμπεριφορά; Να πιέζεται τόσο πολύ ο άνδρας ώστε να αισθάνεται ασφυκτικά με τη  γυναίκα που τον κυνηγά και θέλει να τον  κάνει δικό της πάση θυσία.

32. Τι να κάνω αν νιώθω πως δε με επιθυμούν; 

Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν: Αντί να αναρωτιέστε μπροστά στον καθρέφτη  είμαι «όμορφη / όμορφος» ή «άσχημος», ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε. Πόσο όμορφη ή άσχημη είναι η ψυχή μου; Πόσο ευχάριστη προσωπικότητα είμαι; Πόσο ενδιαφέρουσα; Τι έχει να πάρει ο άλλος από εμένα, τι έχω να προσφέρω;  Ξέρετε μια αλλαγή στην προσωπικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική από το να χάσετε 5 κιλά με μια γρήγορη δίαιτα.

33. Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν μόνο σεξ και όχι έρωτα;

Όπως λέει ο Τζακ Μόριν στο βιβλίο του The Erotic Mind : Για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να κάνουν καλό σεξ με κάποιον που αγαπούν. Ίσως αυτό ισχύει και για κάποιες γυναίκες που ενθουσιάζονται στην ιδέα ότι θα κάνουν σεξ με κάποιον άγνωστο που δεν δένονται μαζί τους συναισθηματικά. Αν και οι περισσότερες γυναίκες διεγείρονται περισσότερο όταν υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, είναι αρκετές και εκείνες που θέλουν απλά να απολαύσουν τις ορέξεις ενός αρσενικού χωρίς δεσμεύσεις και συναισθήματα.

Είναι πολλές οι γυναίκες που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το δέσιμο σε μια σχέση.  Άλλες πάλι νιώθουν μεγάλη ηδονή όταν επιχειρούν να κάνουν κάτι απαγορευμένο, κάτι το οποίο αγγίζει ακόμα και τα όρια του επικίνδυνου και στρέφονται σε παράνομους δεσμούς, σε έρωτες της μιας βραδιάς στην παραβίαση των κανόνων που πιστεύουν πως τους στερούν την ευτυχία και την απόλαυση.

34. Ποιες προτιμούν τους μεγάλους;

Σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου  η έλξη και η προτίμηση σε μεγάλους άνδρες μπορεί να κρύβει ζητήματα που αφορούν στη σχέση με τον πατέρα. Η εξιδανίκευση της πατρικής φιγούρας ή ακόμα και η ουσιαστική ή συναισθηματική απουσία του πατέρα ή η προβληματική σχέση μαζί του μπορεί να είναι ο λόγος που ωθεί κάποιες γυναίκες να προτιμούν να συνάπτουν σχέσεις με μεγαλύτερες άνδρες. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που προτιμούν μεγαλύτερους άνδρες επειδή τους θεωρούν πιο ώριμους – δεδομένου ότι η ωριμότητα και η σοβαρότητα είναι ένα από τα στοιχεία που εκτιμά το 30% των γυναικών γυναίκες στους άνδρες.

35. Ποιες γυναίκες προτιμούν τους μικρούς; 

Συνήθως η επιλογή κατά πολλά έτη μικρότερων συντρόφων έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Πολλές γυναίκες επιλέγουν νεότερους συντρόφους γιατί έτσι νιώθουν κι εκείνες πιο νέες σημειώνοντας μια νίκη ενάντια στο χρόνο και στο γήρας. Νιώθουν μάλιστα ιδιαίτερα κολακευτικά όταν ένας νέος άνδρας τις φλερτάρει καθώς αισθάνονται ότι η εμφάνισή τους μετράει.

36. Γιατί κάποιοι επιλέγουν συνέχεια τους «χειρότερους» για σχέση; 

Ο λόγος είναι ότι μέσα της η μεγαλύτερη γυναίκα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν θέλει πράγματι να δεσμευτεί ή αν υποκύπτει σε κάποια οικογενειακή ή κοινωνική πίεση. Έτσι, ασυνείδητα κάνει μια «κακή» επιλογή, με την έννοια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα κοινωνικά αποδεκτό με αποτέλεσμα να «γλιτώσει» αυτό που φοβάται, δηλαδή τη δέσμευση. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους άνδρες, ίσως περισσότερο συνειδητά. Το επιχείρημα «δε θέλω γάμο» εκδηλώνεται σαφώς με μεγαλύτερη ευκολία.

37, Γιατί κάποιοι άνδρες δε βλέπουν σεξουαλικά τις γυναίκες που σέβονται; 

Ο Φρόιντ παρατήρησε το σύμπλεγμα της Πόρνης που, παρά τη σεξουαλική επανάσταση, είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει ακόμα πολλούς άνδρες. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνδρας φέρνεται στη γυναίκα του ή στην κοπέλα του με τόσο σεβασμό που είναι απρόθυμος να τη δει σαν σεξουαλικό αντικείμενο. Θα επιδοθεί σε σεξουαλικές φαντασιώσεις ή πράξεις μόνο με άλλες, λιγότερο αξιοσέβαστες γυναίκες. Αυτή η σεξουαλική διάσπαση είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι άνδρες χειρίζονται την επιθετικότητά τους, ή, πιο σωστά, καταφέρνουν να την κρύψουν απ’ τους άλλους – κι απ’ τον εαυτό τους.

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: