Πότε καθιερώθηκε το ροζ ως χρώμα των γυναικών; Κάποτε ήταν το μπλε…

Σήμερα θεωρούμε αυτονόητο πως το ροζ είναι το χρώμα των κοριτσιών ενώ το μπλε το χρώμα των αγοριών. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί οι γυναίκες ντύνονται στα ροζ από μικρή ηλικία, πώς και πότε συνέβη αυτό;

Το 1927 το περιοδικό Times στην Αμερική, έκανε μια έρευνα στην αγορά θέλοντας να ανακαλύψει ποιο χρώμα επιλέγουν οι Αμερικανίδες για τα παιδιά τους, όταν αυτά ήταν κορίτσια. Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες και ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ήταν μπλε και ροζ. Όπως καταλαβαίνουμε ο χρωματικός διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο φύλα δεν υπήρχε, έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Στην πραγματικότητα το μπλε ήταν ένα χρώμα που φορούσαν πολύ οι γυναίκες, η συγγραφέας και κριτικός μόδας Jennifer Wright αναφέρει πως σε αρκετούς καταλόγους ρούχων αναφερόταν πως το μπλε είναι το απόλυτα γυναικείο χρώμα γιατί είναι χαριτωμένο και διακριτικό.

Ο συμβολισμός του ροζ ξεκίνησε το 1953. Μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο ο Eisenhower εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ και η γυναίκα του Μamie αρχίζει να ντύνεται πρωτοποριακά για την εποχή επιλέγοντας … το ροζ.

mamie3

mamie 2

Έκτοτε η πρώτη κυρία καθιερώνει μια μόδα, όχι μόνο στην ένδυση αλλά ακόμα και σε έπιπλα, στη διακόσμηση, σε αντικείμενα. Το ροζ είναι το αγαπημένο της χρώμα μιας και πιστεύει πως ταιριάζει πολύ με τα μάτια της και οι υπόλοιπες γυναίκες καθώς και οι διαμορφωτές της μόδας αναπάντεχα την ακολουθούν.

pink

pink2

Το ροζ γίνεται το χρώμα για τις γυναίκες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, από την παράδοση. Δεν είναι οι συνηθισμένες συμβατικές γυναίκες που πριν από τον πόλεμο φορούσαν μονάχα το μπλε εντός και εκτός από την εργασία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής η πρωταθλήτρια αγώνων αυτοκινήτου Donna Mae Mims που ήθελε να έχει μόνο ροζ αγωνιστική στολή και ροζ αμάξι.

Έκτοτε η ιστορία του χρώματος είναι λίγο πολύ γνωστή. Το ροζ καθιερώθηκε ως χρώμα της θηλυκότητας. Δείτε πόσο δύσκολο είναι σήμερα να σκεφτεί κανείς το αντίθετο ή να συνδυάσει το μπλε με τα κορίτσια και όχι με τα αγόρια. Σκεφτείτε πώς κάποιες μόδες καθιερώνονται τόσο δυνατά και βαθιά στο υποσυνείδητό μας ώστε να επηρεάζουν ολόκληρη την οπτική μας…

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: