Τι είναι η «Φυσική της Ψυχής» και πώς να μάθεις να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή του

Στην εποχή μας μιλάμε όλο και περισσότερο για την ψυχή και τα προβλήματά της αλλά όποιον και να ρωτήσεις το «τι θεωρεί πως είναι η ψυχή και ποια είναι η διαφορά της με τον νου» είναι πολύ πιθανόν να δυσκολευτεί να σου δώσει μια προσωπική οπτική ως απάντηση. Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που μιλούν, εμπιστεύονται τη διαίσθηση ή απορούν με την ύπαρξή της. Και όλα αυτά είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την εξέλιξή μας…

Η περίπτωση του Φάμπιο Μαρκέζι λένε ότι είναι ξεχωριστή. Μηχανικός, πολυπράγμων, εφευρέτης και μελετητής της κβαντικής φυσικής και της φιλοσοφίας προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιστήμη αξιοποιώντας τις αρχές της και ενίοτε αμφισβητώντας τις κυρίαρχες ιδέες της. Αυτό κάνει και στο βιβλίο του «Η Φυσική της Ψυχής». Με απλό και κατανοητό τρόπο, μας εισάγει στις βασικές έννοιες της επιστήμης εκείνες που πραγματικά μπορεί να σε εκπλήξουν για να καταλήξει σε εναλλακτικές ερμηνείες των εφαρμογών τους αλλά και έννοιες όπως η εντροπία, η τηλεπάθεια και βιώματα όπως ο ενθουσιασμός και η αγάπη.

Πολλά από αυτά που περιγράφει, στα πλαίσια της δικής του θεωρίας, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν την αμφισβήτηση. Φαντάζομαι πως κάθε επιστήμονας το επιθυμεί αυτό, μιας και το δόγμα δεν είναι ποτέ ο σκοπός ενός εναλλακτικού μελετητή της αλήθειας. Ο συνδυασμός όμως της θεωρίας με τα συναισθήματα είναι εκείνος που κάνει το έργο του ξεχωριστό και ενδιαφέρον: Ο ενθουσιασμός. Η πηγή της ζωτικής ενέργειας που όλο και περισσότερο χάνουμε στο δυτικό πολιτισμό, η απόδειξη πως τα πράγματα εξελίσσονται τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτή είναι μάλλον η βασική του «διδαχή».  «Κάθε φορά που κάποιος θέτει όρους στην ευτυχία του, βάζει τα θεμέλια για την ευτυχία του» αναφέρει χαρακτηριστικά στο σύγγραμμά του.

Πόσες και πόσες φορές, δεν διαισθανθήκαμε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από έναν άνθρωπο, από μια εργασία, να αποφύγουμε μια συνάντηση μια συμφωνία… Πόσες και πόσες φορές δε σκεφτήκαμε πως η αίσθησή μας έρχεται σε κόντρα με την λογική, τον νου και δεν πιεστήκαμε να προχωρήσουμε, απλά και μόνο γιατί όλα έδειχναν πως είναι συμφέρον να το πράξουμε και απογοητευτήκαμε, συνειδητοποιώντας πως η αρχική μας θεώρηση των πραγμάτων ήταν η σωστή. Στη Φυσική της Ψυχής μπορεί κανείς να ανακαλύψει μια οπτική της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού.

Η οπτική άλλωστε είναι εκείνη που ορίζει την πραγματικότητά μας ως δυστυχή ή ευτυχή. Και οι σκέψεις που κάνουμε για τα όσα μας συμβαίνουν. Σκεφτείτε λέει ο Φάμπιο Μαρκέζι έναν άνθρωπο που τον βάζουν για σκοπούς «ευεξίας μέσα σε μια σάουνα, πόσο απολαυστικά βιώνει την εμπειρία αυτή και έναν άλλο που τον τοποθετούν χωρίς να ξέρει πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο σκοπός της. Πραγματικό μαρτύριο για εκείνον, πανικός και απειλή… Κάπως έτσι, τονίζει είναι και η ζωή, τα πάντα έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις, με τις σκέψεις που κάνεις για όσα σου συμβαίνουν, που ούτε τυχαία είναι ούτε γίνονται για το κακό μας…

Μια γοητευτική θεωρία που μπορεί να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις έναν νέο, πιο ενθουσιώδη και χαρούμενο συλλογισμό.

Γιώργος Κολέτσος

83980589_206152123847589_2284183837032316928_n

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση μπορείτε να βρείτεΕδώ. 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: