Tι συμβαίνει με το οικόπεδο 8; Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και η τρίτη «εισβολή» στην Κύπρο

Ρόλο «πειρατή» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναλάβει η Τουρκία, με τις παράνομες δραστηριότητές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλιμακώνονται σταθερά. Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, μάλιστα, δείχνουν ότι η Αγκυρα έχει βρει στην κυπριακή ΑΟΖ τον δικό της «θησαυρό», δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Η πορεία που ακολουθούν τα τουρκικά ερευνητικά αλλάζει δραστικά, καθώς η Αγκυρα μετά την επιλογή στόχων για τα γεωτρύπανά της σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεν, εκτός οριοθετημένων και αδειοδοτημένων οικοπέδων δε, εγκαταλείπει την τακτική τής σχετικά «ανώδυνης πρόκλησης» και μεταφέρει τις έρευνές της σε πεδία που πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα. «Κλειδί» θεωρείται ήδη το οικόπεδο 8, όπου βρίσκεται πλέον το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και σκανάρει στόχο ο οποίος είχε υποδειχθεί από σχετικές μελέτες ως πιθανό σημείο για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Τα δικαιώματα του οικοπέδου 8, ως γνωστόν, έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία TOTAL-ENI και οι ενδείξεις ότι ίσως η γεώτρηση να έχει τώρα αποτελέσματα είναι αρκετές – και δημιουργούν εύλογη ανησυχία σε Λευκωσία, αλλά και Αθήνα, για τα επόμενα βήματα από την πλευρά της Αγκυρας.

admin-ajax-8

Οι τουρκικές έρευνες στο οικόπεδο 8 ακολουθούν την αποτυχημένη απόπειρα που έκανε το «Γιαβούζ» τον περασμένο Οκτώβριο για έρευνα στο επίσης αδειοδοτημένο (στην κοινοπραξία TOTAL-ENI) οικόπεδο 7, σε μια περιοχή που έχει υποδειχθεί ως στόχος κατόπιν επιστημονικών μελετών. Εχει τη σημασία του ότι αποχωρώντας από το οικόπεδο 7, η τουρκική στρατηγική αλλάζει, με αναβαθμισμένες παράνομες διεκδικήσεις, σε ένα παιχνίδι εξαιρετικά επικίνδυνο για την εξέλιξή του.

Το παιχνίδι αυτό μάλιστα δεν εξελίσσεται μόνο στο πεδίο των γεωτρήσεων, αλλά και επικοινωνιακά – με την Αγκυρα να διαμηνύει ότι αν προχωρήσει σε ανακάλυψη κοιτάσματος, τα έσοδα θα μοιραστούν ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, καταγγέλλοντας την ΕΕ για μεροληψία προς όφελος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας η περιοχή που επιχειρεί τη νέα του γεώτρηση το «Γιαβούζ» περιλαμβάνεται στην περιοχή δικαιοδοσίας του ψευδοκράτους και έχει παραχωρηθεί για έρευνες στην τουρκική ΤΡΑΟ.

«Τρίτη εισβολή»

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την αρχή κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες ως τρίτη εισβολή και σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας μέσω συμμαχιών, στρεφόμενη κυρίως προς τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ, απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας που απειλεί ευθέως ενεργειακούς κολοσσούς, παρεμβαίνοντας στα σχέδιά τους.

Οι τουρκικές έρευνες στο οικόπεδο 8 προετοιμάζουν το έδαφος για μια σοβαρή κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικές πηγές ωστόσο να χαμηλώνουν τους τόνους όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου». Διπλωμάτες σε Αθήνα αλλά και Λευκωσία υπογραμμίζουν τη σημασία διατήρησης της ψυχραιμίας από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά και στρέφουν την προσοχή τους στη λήψη μέτρων στο διπλωματικό και νομικό πεδίο, σημειώνοντας με νόημα ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος μπορούν να περιμένουν κάποιον άλλον να παρέμβει προς όφελός τους σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης αποφεύγουν τα σχόλια όσον αφορά ενδεχόμενα ευρήματα στις τουρκικές έρευνες, ωστόσο καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η πληροφορία ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης απείλησε την ΕΕ ακόμη και με βέτο. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει εδώ και μήνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι «η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία, αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ».

Πηγή: Τα Νέα- in.gr

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: