O συγγραφέας Μιχάλης Μπουναρτζίδης μας συστήνει το βιβλίο του «Τι να σημαίνουν οι Σημύδες;»

O συγγραφέας Μιχάλης Μπουναρτζίδης μας συστήνει το βιβλίο του «Τι να σημαίνουν οι σημύδες;»  που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός.

ΜΠΟΥΝΑΡΤΖΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (1)

«Ο αναγνώστης που θα πιάσει για πρώτη φορά βιβλίο μου, και συγκεκριμένα το «Τι να σημαίνουν οι σημύδες;», να περιμένει να ζήσει ιστορίες μικρών ανθρώπων που μπλέκουν στην Μεγάλη Ιστορία, αυτήν που έχει καταγραφεί.

Άνθρωποι που ζουν με την ελπίδα να φτάσουν κάπου, που έχουν ένα προορισμό, ο καθένας τον δικό του, και παλεύουν να διαχειριστούν τον δικό τους μικρό χρόνο που έχει μπλέξει στον μεγάλο ιστορικό χρόνο και να επιβιώσουν μέσα στο χάος που δημιούργησε η Μεγάλη Ιστορία.

Στόχος μου αρχικός ήταν να εξελιχθούν οι μικρές ιστορίες αυτών των ανθρώπων κυρίως στο διάστημα μετά τη λήξη του πολέμου, αλλά για κάποιο λόγο, ίσως για ένα είδος σύνδεσης, διάλεξα να ξεκινήσουν λίγους μήνες πριν, τη μέρα που μπαίνει ο Σοβιετικός Στρατός στο Άουσβιτς. Επειδή το γράψιμο προχώρησε μάλλον αυτόνομα και χωρίς έλεγχο, κι επειδή προέκυψαν πολλά θέματα που μπορεί ν’ αφήσει ένας γραφιάς σαν παρακαταθήκη, σαν καταγραφή προσωπικών σκέψεων, έφτασε το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης να φθάνει χρονικά στον Μάη του ’45 και από εκεί και πέρα να απομένει λίγος χώρος μέχρι τη λύση, τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα πάντως δεν με ενόχλησε, άλλο ο προγραμματισμός και άλλο οι ζωές των ανθρώπων, έστω κι αν αυτές υπάρχουν μόνο στο χαρτί (εκτός από μία, του Κυριάκου, που το αρχείο του μου το παραχώρησε με αγάπη ο γιός του, συμμαθητής μου στο σχολείο). Ο Κυριάκος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και η προσωπική του ιστορία έδεσε μια χαρά με τους ήρωες του χαρτιού». 

ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥ ΟΙ ΣΗΜΥΔΕΣ; (2).jpg

«Τη ρώτησε μόνο για τις σημύδες που είδε στο όνειρό του, τι να σήμαιναν, ίσως να γίνει πάρκο να σβήσουν οι μνήμες, να περιδιαβαίνουν οι άνθρωποι, να χαίρονται τη φύση που κάρπισε πάνω στα ανθρώπινα απομεινάρια σαν συνήγορος της λήθης, ποιος ξέρει. (Το δένδρο η σημύδα, στα Γερμανικά είναι μπίρκεν, όλοι ξέρουμε το Άουσβιτς Μπιρκενάου).

Είχε περάσει κιόλας μια εβδομάδα από τότε που έφυγε με το τρένο ο αδελφός Ευγένιος, και οι ρυθμοί στο μοναστήρι επανήλθαν στο κανονικό. Αυτή τη σκέψη έκανε η Νάντια και γέλασε μέσα της όταν συνειδητοποίησε το «κανονικό». Το κανονικό είχε φθάσει να είναι μια ντουζίνα μοναχοί και «μοναχοί» που συμβίωναν αναγκαστικά με έναν Ρώσο, μια Ρωσίδα, έναν Πολωνό, όλοι τους λιποτάκτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έναν άλλο Ρώσο κι έναν Ελληνογάλλο δραπέτες από στρατόπεδα, και μια Γερμανορωσίδα χήρα που ακολουθούσε τον ένα δραπέτη. Όλο αυτό ήταν το «κανονικό» που το αναστάτωσε για λίγο η παρουσία ενός φυγάδα Ναζί. Μετά θυμήθηκε αυτό που είχε πει με περίσσεια διπλωματική γλώσσα ο Αβάς Αλόις, ισορροπία κατανόησης, όταν ο Αντρέγιεφ τη βάφτισε ισορροπία του τρόμου. Δεν είχε κατασταλάξει τι από τα δύο ήταν, ίσως πότε το ένα και πότε το άλλο.

Θυμήθηκε κι άλλους απ’ αυτόν τον θίασο του δρόμου, που δεν κατάφεραν να ερμηνεύσουν αυτό το έργο χωρίς σενάριο, και χάθηκαν ένας, ένας απ’ τη σκηνή, απ’ τη σκηνή που αργότερα θα περνούσαν ο Κροάτης Επίσκοπος, έπειτα οι Έλληνες φασίστες, ο Ναζί λαθρέμπορος, κι ο Κυριάκος (που ήταν υπαρκτό πρόσωπο). Αυτό το οδοιπορικό που ξεκίνησε τέλος Γενάρη του 1945 τρεις μέρες ποδαρόδρομο από το Άουσβιτς, θα τέλειωνε παραμονή Χριστουγέννων στη Σαλονίκη, μόνο που η ίδια δεν μπορούσε να το ξέρει».

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός

 

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: