Ο νέος Προμηθέας: Ένα εκπληκτικό ελληνικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

«Όταν ο Δίας αποφάσισε να δημιουργήσει τη ζωική ζωή στη γη, λέει ένας αισωπικός μύθος, ζήτησε τη βοήθεια του Προμηθέα. Εκείνος όμως διαπίστωσε πως τα θηρία ήταν περισσότερα από τους ανθρώπους. Ο Προμηθέας μεταμόρφωσε μερικά θηρία σε ανθρώπους για να μη τους ξαναφτιάχνει από την αρχή… Γι’ αυτό λέει ο μύθος υπάρχουν άνθρωποι ευγενικοί και καλόψυχοι και άνθρωποι βάναυσοι, θηριώδεις».

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Απόστολου Λυμπερίδη, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως η επιστημονική φαντασία, όταν είναι καλά γραμμένη και μελετημένη, μπορεί να προκαλέσει κάτι παραπάνω από συναίσθημα: μπορεί να σου δώσει γνώση. Οι ιστορίες που συναντά κανείς στις σελίδες του βιβλίου του, βασίζονται σε μια ιδιαίτερη αντίληψη τόσο για τον αρχαίο κόσμο όσο και για τη σύγχρονη εποχή. Μια οπτική που επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις παλιές και τόσο επίκαιρες- δυστυχώς δεισιδαιμονίες- και που με κριτική σκέψη επιχειρεί να αμφισβητήσει όλα όσα πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένα. Να μας δώσει μια ώθηση να σκεφτούμε το πώς θέλουμε  να είναι το ίδιο το μέλλον μας σε έναν κόσμο που αλλάζει ανεξέλεγκτα.

Δεν είναι απλά ένας συγγραφέας με καλή ιστορική γνώση, είναι ένας στοχαστής του παρελθόντος με ανοιχτό μυαλό για τις ημέρες που έρχονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σύγγραμμα παρουσιάζει και η αμφισβήτηση των θρησκειών, μέσα από τη διήγηση του Απόστολου Λυμπερίδη- καταλαβαίνει κανείς πως είναι ένα από τα θέματα που τον έχει απασχολήσει αρκετά. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την οπτική του συγγραφέα, δε μπορεί να μην απολαύσει τις ευφυείς και ανατρεπτικές ιστορίες και να μην παραδεχτεί πως κάνει ό, τι οφείλει να κάνει ένα ελεύθερο πνεύμα στην εποχή μας: Να διερευνά την ιστορία και τις λαθεμένες ερμηνείες της, να μιλά με στοχασμό ακόμα και για εκείνα που θεωρούνται αναμφισβήτητα…

Γιώργος Κολέτσος

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εναλιος – περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτεΕΔΩ. 

1013 (1).jpg

 

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: