Η Αρχή της Απιθανότητας: Γιατί θα πρέπει να περιμένουμε το αναπάντεχο στη ζωή

Από τις Εκδόσεις ΡΟΠΗ 

Το βιβλίο ασχολείται με τα εξαιρετικά απίθανα γεγονότα και εξηγεί το γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σπάνια. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, τα σπάνια γεγονότα στην πραγματικότητα συμβαίνουν συχνότερα από όσο πιστεύουμε. Αναντίρρητα, αναπάντεχο σημαίνει σπάνιο. Πολλά γεγονότα της πραγματικής ζωής αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για αντίφαση: άνθρωποι που κερδίζουν το λαχείο πολλές φορές, κεραυνοί που χτυπούν επανειλημμένα το ίδιο άτυχο άτομο, σημαντικά οικονομικά κραχ που συμβαίνουν ξανά και ξανά.

Πως εξηγούνται όλα αυτά; Το σύμπαν διαθέτει νόμους που περιγράφουν τον τρόπο της λειτουργίας του. Οι νόμοι της κίνησης του Νεύτωνα περιγράφουν πώς πέφτουν τα αντικείμενα και γιατί το φεγγάρι κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Άλλοι νόμοι της φύσης μάς δείχνουν πώς γεννιούνται και πώς πεθαίνουν τα άστρα, την καταγωγή της ανθρωπότητας και ενδεχομένως το μέλλον της. Το ίδιο ισχύει και για τα ακραία αναπάντεχα γεγονότα.

Στο βιβλίο, ο διάσημος στατιστικολόγος Ντέιβιντ Χαντ, εισάγει την “Αρχή της Απιθανότητας”, μία ομάδα νόμων του ενδεχόμενου, οι οποίοι μας αποκαλύπτουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε το αναπάντεχο στη ζωή μας.

Κάποιοι από αυτούς τους νόμους αφορούν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύμπαντος και είναι τόσο θεμελιώδη όσο και η βασική, αφηρημένη αλήθεια ότι δύο συν δύο ισούται με τέσσερα. Άλλοι εξαρτώνται από τις βαθύτερες ιδιότητες αυτού που ονομάζουμε πιθανότητα. Και άλλοι νόμοι εκδηλώνονται στο επίπεδο της ανθρώπινης ψυχολογίας: ο εγκέφαλος δεν είναι μία απλή συσκευή καταγραφής. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οποιοσδήποτε από τους νόμους είναι επαρκής, ώστε να οδηγήσει σε μία εκδοχή της Αρχής της Αβεβαιότητας. Ωστόσο, η δύναμή της γίνεται πραγματικά εντυπωσιακή, όταν οι νόμοι αυτοί συλλειτουργούν. Και τότε το ασύλληπτα αναπάντεχο συμβαίνει.

ΑΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (1)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χαντ (David Hand) είναι Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών και Ανώτερος Ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Επίτιμος Συνεργάτης του Ινστιτούτου Αναλογιστών και έχει υπηρετήσει (δύο φορές) ως Πρόεδρος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας. Είναι εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Στατιστική, μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Καναδικού Ινστιτούτου Στατιστικών Επιστημών, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Κέντρου Δεδομένων ONS, και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Ινστιτούτου για τα Μαθηματικά της Πληροφορίας του Cambridge. Διετέλεσε πρόεδρος του ερευνητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δεδομένων της Imperial College και ήταν πρόεδρος του Δικτύου Ερευνών Διοικητικών Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει περάσει οκτώ χρόνια ως επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Winton Capital Management. Έχει δημοσιεύσει 300 επιστημονικές εργασίες και 29 βιβλία. Το 2002 απονεμήθηκε το Medal Guy της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας και το 2012 μαζί με τον ερευνητικό του όμιλο κέρδισε το βραβείο Πιστωτικών Συλλογών και Κινδύνου για εισφορές στην πιστωτική βιομηχανία. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο George Box το 2016. Το 2013 έγινε OBE για υπηρεσίες έρευνας και καινοτομίας.

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Τζ. Χαντ. ( David Hand )

Μετάφραση: Βερόνα Πέτρου

Επιμέλεια: Kύρα Κοτζιά

ISBN: 978-618-82424-7-0

Διαστάσεις: 17 Χ 24

Αριθμός σελίδων: 320

Τιμή : 18.00 €

Τιμή με ΦΠΑ: 19.08 €

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: