Ο Θεόδωρος Κουρεντζής συστήνει στο ελληνικό κοινό τη βυζαντινή Χορωδία musicAeterna

Το νέο μέλος της οικογένειας musicAeterna, τη Βυζαντινή Χορωδία musicAeterna, θα συστήσει στο ελληνικό κοινό o Θεόδωρος Κουρεντζής, στη δεύτερη εμφάνισή του στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το νέο χορωδιακό σύνολο σε έργα της βυζαντινής υμνογραφίας. Οι ύμνοι αυτοί θα αποτελέσουν το μουσικό προοίμιο για το επόμενο έργο της βραδιάς, το οποίο θα ερμηνεύσει η Χορωδία musicAeterna, το Κοντσέρτο για χορωδία του μεγάλου ρώσου πρωτοπόρου του 20ού αιώνα Alfred Schnittke [Άλφρεντ Σνίτκε].

Η Βυζαντινή Χορωδία musicAeterna δημιουργήθηκε το 2018 από τον Θεόδωρο Κουρεντζή, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής. Σκοπός του σχήματος είναι να ανακαλύψει εκ νέου τους θησαυρούς της βυζαντινής μουσικής, συνδυάζοντας την κλασική φωνητική παιδεία με τις αρχαίες παραδόσεις της ελληνορθόδοξης ψαλτικής τέχνης. Το σύνολο, υπό τον κύπριο τενόρο Αντώνιο Κουτρουπή –απόφοιτο του Κρατικού Κονσερβατόριου της Αγίας Πετρούπολης και οφφικίαλο πρωτοψάλτη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία‒ αποτελείται από 16 έμπειρους ψάλτες, όλοι διακεκριμένοι απόφοιτοι ελληνικών σχολών βυζαντινής μουσικής.

Κατά τον Κουρεντζή, «η αρχαία μουσική της Ανατολής μάς επιτρέπει να δούμε συνολικά τη μουσική υπό διαφορετικό πρίσμα. Η ελληνορθόδοξη μουσική έχει τις καταβολές της στην αρχαία μουσική, όπου δεν χρησιμοποιείται η λέξη “τραγουδώ” αλλά η λέξη “ψάλλω”. Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας. Και ο σκοπός είναι διαφορετικός: δηλαδή, δεν παίζω μουσική για να σας διασκεδάσω, δεν προσπαθώ να παίξω ωραία· στέκομαι εδώ ασκεπής, γεμάτος ελπίδα για τον Θεό. Ελπίδα για το φως».

Την πρώτη βραδιά, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, o χαρισματικός Έλληνας μαέστρος θα διευθύνει το έργο Tristia (Θλιβερά άσματα) του πολυβραβευμένου σύγχρονου συνθέτη Philippe Hersant [Φιλίπ Ερσάν]. Στον ρόλο του αφηγητή, ο Mikhail Meylakh.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των συνθέσεων, τόσο του Ερσάν, όσο και του Σνίτκε, η παρουσίασή τους θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τα Θλιβερά άσματα (Tristia) του Γάλλου Φιλίπ Ερσάν βασίζονται σε ποίηση φυλακισμένων. Μια απέριττη, ατμοσφαιρική μουσική επενδύει ιδανικά τον ποιητικό λόγο ανθρώπων που βρέθηκαν έγκλειστοι είτε ως εγκληματίες είτε ως πολιτικοί κρατούμενοι. Το Κοντσέρτο για χορωδία του Άλφρεντ Σνίτκε επιχειρεί την ανάδειξη του μεταφυσικού στοιχείου, μέσα από τη έντονα φορτισμένη μουσική και τον μυστικιστικό, σαγηνευτικό ποιητικό λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Ναρεκηνσίου.

Τιμές εισιτηρίων

14 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 21 € ● 33 € ● 45 € ●

55 € ● 65 € ● 75 €
Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: