Διαλογισμός: Μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να ζούμε στο τώρα

Ενσυνειδητότητα. Η αλλιώς ένα διάλειμμα του νου από τις σκέψεις που με τη σειρά τους γεννούν συναισθήματα, μια παρατήρηση του εαυτού μας στο εδώ και στο τώρα. Οι βουδιστές χρησιμοποιούν το διαλογισμό για χιλιάδες χρόνια αλλά η σύχγρονη επιστήμη αποδέχτηκε τις ευεργετικές του επιδράσεις στις αγχώδεις διαταραχές και όχι μόνο, τη δεκαετία του 90.

Την αρχή είχε κάνει ο Αμερικάνος ψυχολόγος Τζον Κάμπατ Ζιν όταν ήρθε σε επαφή με τις ανατολικές φιλοσοφίες περίπου το 1970. Η πρακτική του διαλογισμού που βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στις ορθές αναπνοές του οργανισμού μας δεν προσπαθεί να αντισταθεί στις αρνητικές σκέψεις αλλά να τις αφήσει να υπάρχουν. Εκείνο που αλλάζει είναι η δική μας αντιμετώπιση. Την ώρα του διαλογισμού προσπαθούμε να μην αντιδράμε σε αυτές, παρατηρούμε το σώμα μας, τις αισθήσεις μας το εδώ και το τώρα.

Πολύ σημαντικό είναι να βρισκόμαστε σε ένα χώρο που δύσκολα κάτι μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή. Ξεκινάμε το διαλογισμό χωρίς να περιμένουμε ότι θα διαρκέσει πολύ ώρα, ειδικά για τους αρχάριους μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά και αυτό δεν πρέπει να είναι κάτι το απογοητευτικό. Συχνά, συνίσταται να εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο το βλέμμα μας και την προσοχή μας, μια τεχνική που άλλωστε χρησιμοποιείται και στην συμπεριφορική θεραπεία και είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προσφέρει ηρεμία.

Καθόμαστε σε μια αναπαυτική θέση, με τα χέρια να ακουμπούν στους γοφούς σχεδόν και εστιάζουμε στην αναπνοή μας. Προσπαθούμε να αισθανόμαστε τις κινήσεις του σώματος κατά την εκπνοή και την εισπνοή. Αυτή είναι μια πολύ απλή μορφή διαλογισμού που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει. Άλλοι πάλι, εφαρμόζουν το διαλογισμό κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου εστιάζοντας στις κινήσεις του πέλματος, των δαχτύλων, των ποδιών.

Έρευνες έχουν δείξει πως 15 λεπτά διαλογισμού για αρκετές εβδομάδες μπορεί να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου προκαλώντας πολύ θετικά αποτελέσματα.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: