Μύθος ή αλήθεια ότι οι έξυπνοι έχουν μεγαλύτερο κεφάλι;

Ο Φράνσις Γκόλτον ήταν ένας από τους επιστήμονες που κατάφεραν πολλά πράγματα όσον αφορά την εξερεύνηση της προσωπικότητας και των χαρακτηριστικών που ο άνθρωπος παρουσιάζει στη συμπεριφορά του ενώ παράλληλα εισήγαγε την έννοια της ψυχομετρίας, την συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων προκειμένου για την ερμηνεία και την έρευνα. Ωστόσο μπορεί κανείς να πει ότι παραγκωνίστηκε από την επιστημονική κοινότητα και όχι αδίκως, μιας και ήταν εκείνος που εισήγαγε την έννοια της ευγονικής.

Η ευγονική την οποία επικαλέστηκαν μετέπειτα και οι Ναζί στη Γερμανία, υποστήριζε ότι ο άνθρωπος θα έπρεπε να εξελιχθεί βιολογικά και σαν προσωπικότητα, με την τεχνητή αναπραγωγή. Όπως συμβαίνει και με κάποια είδη ζώων οι άνθρωποι έπρεπε να ζευγαρώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζονται τα καλύτερα χαρίσματα και να κληρονομούνται αυτά στους απογόνους ώστε να αποφεύγονται μελλοντικά άνθρωποι αδύναμοι, ασθενείς ψυχικά και σωματικά. Η ρατσιστική αυτή αντιμετώπιση του ανθρώπινου είδους είχε ορθά παρεξηγηθεί με αποτέλεσμα ο Γκόρντον να παραγκωνιστεί από την επιστημονική κοινότητα και να χάσει εν τέλει την αξιοπιστία του.

Ο Γκόρντον είχε διατυπώσει πολλές θεωρίες αλλά και πειράματα. Το 1870 προσπάθησε να τεκμηριώσει την ιδέα πως όσο πιο μεγάλος είναι ο εγκέφαλος και το κεφάλι ενός ανθρώπου, τόσο πιο έξυπνος και χαρισματικός είναι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ευημερίας του. Έτσι λοιπόν, συγκέντρωσε στοιχεία για την προσωπικότητα, τις νοητικές ικανότητες πολλών ατόμων και προσπάθησε να τα συνδυάσει με την ανατομία της κεφαλής τους. Προκειμένου για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων, έκανε συγκρίσεις και ανάμεσα σε διδύμους. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν απογοητευτικό, έτσι, το ότι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με το βαθμό εξυπνάδας παραμένει μια εικασία.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: