Για ποια κλιματική αλλαγή μιλούν; Εδώ δεν μπορούν να σώσουν ένα πάρκο Τρίτση

To πάρκο Τρίτση μένει ακυβέρνητο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχωρεί και δηλώνει, με ανακοίνωσή του πως δεν υπάρχει πια κανείς υπεύθυνος για την έκταση, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να μείνει ανυπεράσπιστο σε βανδαλισμούς, καταστροφές και πλήρως εκτεθειμένο.  Είναι πραγματικά σαν να σε ειρωνεύεται η ταμπέλα που υπάρχει έξω από το πάρκο: «Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης…»

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μεταφράζεται σε σκουπίδια, λίμνες με μολυσμένα νερά και νεκρά ψάρια. Όπως μπορεί να δει κανείς και στις φωτογραφίες, μιλάμε για σούπερ μάρκετ μόλυνσης, μιας και μπορεί να βρει κανείς από καρότσια μέχρι και σωλήνες στα γεμάτα μούχλα ύδατά του.

72207928_1199953576857013_5753923018791321600_n.jpg

tritsi1.jpgtritsi2.jpg

Σπασμένες και λεηλατημένες εγκαταστάσεις, εκτάσεις δέντρων που έχουν γεμίσει χορτάρια και κανείς πια δε σκέφτεται να φροντίσει, δείχνουν ξεκάθαρα την άποψη του ελληνικού κράτους για την οικολογία αλλά και τη ζωή μέσα στην πόλη. Κράτος αλλά και δήμοι παντελώς άχρηστοι, μπλεγμένοι μέσα στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε για ένα μητροπολιτικό πάρκο που προσελκύει ακόμα πολύ κόσμο και που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μήπως όμως αυτή η αξιοποίηση είναι και ο τελικός στόχος; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η εγκατάλειψη δεν είναι και τόσο αθώα αλλά «ελπίζει» στην ανάληψη «καθηκόντων» από ιδιωτικούς φορείς.

tritsi4.jpg

tritsi10 (2).jpg

Έξι χρόνια πριν, το 2013 το νερό είχε κοπεί στο πάρκο Τρίτση. Μαθαίνουμε πως τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ ήταν πολλά… Σήμερα, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως δεν υπάρχει στάλα νερό στο τεχνητό ποτάμι που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος του ποταμιού μάλλον γιατί η ανανέωσή του ήταν μάλλον αδύνατη. Ο Φορέας Διαχείρισης του πάρκου αντί να συσπειρώσει τους δήμους που τον συναποτελούσαν, σε κοινές ενέργειες αναγέννησης της έκτασης, είχε ως αποτέλεσμα ο ένας δήμος, ο δήμος του Ιλίου να καταθέτει μήνυση στον ίδιο το φορέα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι βέβαια που αναφέρουν πως ο δήμος δεν έκανε τίποτα για να σώσει την κατάσταση.

Μια εξοργιστική κατάσταση για τους Αθηναίους και ειλικρινά ντροπιαστική για όλους μας. Είναι να απορεί κανείς με το ελληνικό κράτος που ονειρεύεται Ντουμπάι και άλλες επενδύσεις στο ελληνικό, δήθεν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Της ίδιας ζωής που υποβαθμίζεται στο Τρίτση ή ακόμα και στο Πεδίον του Άρεως. Το ευχάριστο μέσα σε όλη αυτή την κατήφεια και την αχρηστία είναι ότι ο χώρος παραμένει ακόμα επισκέψιμος και πως δεν έχει καταστραφεί όλη η πανίδα του χώρου.

tritsi8.jpg

tritsi11.jpg

Φυσικά, κάποιες καφετέριες έχουν και πάλι ανοίξει- αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αυτό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι ένα μικρό όμορφο καφενείο στο κέντρο του πάρκου, σε μια αυλή που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή… Επίσης, παραμένει εν ενεργεία και το γυμναστήριο του πάρκου με πολύ μικρή συνδρομή και πλήθος δραστηριοτήτων (απορίας άξιον που υπάρχουν και αυτά). Αξίζει να το επισκεφτείς μόνο και μόνο για να καταλάβεις γιατί πρέπει να διασωθεί και γιατί πρέπει πια να μάθουμε να διεκδικούμε αυτά που στα υπόλοιπα σύγχρονα κράτη θεωρούνται αυτονόητα. Πληρώνουμε πολλά, σε φόρους, δημοτικά τέλη και χρέη και ο κρατικός φορέας πέραν της επιβίωσης είναι υποχρεωμένος να ανταποδίδει τα χρήματα αυτά σε πράξεις που να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ναι, υπάρχει και αυτό και δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα.

tritsi7

tritsi.jpg

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: