Παπούτσια, γάντια, εσώρουχα… Τι είναι ο φετιχισμός;

Ο όρος «φετίχ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1760 από το Γάλλο ανθρωπολόγο Charles Brasses για να περιγράφει κάποιες σκαλισμένες σε ξύλο εικόνες και μικρά πέτρινα αντικείμενα, στα οποία οι ιθαγενείς της Δυτικής Αφρικής απέδιδαν μαγι­κές δυνάμεις. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική λέξη «feitico».

Κλινική περιγραφή. Στο φετιχισμό, η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται με τον εστιασμό σε διάφορα αντικείμενα, όπως παπούτσια (γοβάκια, μπότες), γάντια, εσώρουχα κ.ά., που συνήθως είναι στενά συνδεδεμένα με το ανθρώπινο σώμα. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να κατευθύνεται άμεσα στο φετιχιστικό αντι­κείμενο, π.χ. αυνανισμός μέσα στο παπούτσι-φετίχ, ή μπορεί να γίνεται συνουσία αλλά να είναι απαραίτητο το φετιχιστικό αντικείμενο να φοριέται από την ερωτι­κή σύντροφο ή να κρατιέται στα χέρια ή ακόμα να βρίσκεται μέσα στο οπτικό πεδίο του φετιχιστή. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες. Σύμφωνα με τη φροϋδική άποψη, το φετίχ είναι ένα φαλλικό υποκατά­στατο που μειώνει το άγχος ευνουχισμού, ενώ, σύμφωνα με τη θεωρία της μάθη­σης, το φετίχ συνδέθηκε με τη σεξουαλική διέγερση σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

Οι Chalkley Powell16 μελέτησαν τα χαρακτηριστικά 48 φετιχιοτών, 98% των οποίων ήταν άνδρες. Απ’ αυτούς, 22% ήταν ομοφυλόφιλοι, 35% ανέφεραν ένα μόνο φετιχιστικό αντικείμενο, ενώ οι υπόλοιποι κατονόμασαν αρκετά αντικείμενα που τους προκαλούσαν σεξουαλική διέγερση. Αυτό που προάγει τη σεξουαλική διέγερση είναι η θέα του φετίχ, η επαφή μαζί του, η κλοπή του ή ο αυνανισμός με άμεση επαφή με αυτό. Στον ψυχιατρικό έλεγχο των ασθενών, οι ερευνητές διαπί­στωσαν συννοσηρότητα με κατάθλιψη και διαταραχές τις προσωπικότητας, ενώ μόνο σε δύο ασθενείς βρέθηκε ψυχωσική διαταραχή.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog μας στέλνοντας ό, τι θες στο paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: