Η σχέση του γυμνισμού με το σεξ και η απελευθέρωση στη φύση

Γιατί πολλές φορές συγχέουμε το γυμνισμό με τη σεξουαλική διάθεση αλλά και τον ναρκισσισμό; Είναι οι γυμνιστές ναρκισσιστές; Ποια ευχαρίστηση μας προκαλεί η επαφή με τη φύση; Ένα κείμενο του Παναγιώτη Κορδούτη, Προέδρου του τμήματος ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής τη Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων.

«Η φιλοσοφική στάση που στηρίζει τον γυμνισμό έχει πολύ παλιά παράδοση στην Ευρωπαϊκή σκέψη. Η ένδυση αποτελεί για τους ανθρώπους ταυτόχρονα τρόπο έκφρασης της ταυτότητας τους, της κοινωνικής τους θέσης και της σεξουαλική τους απήχησης! Η περίοδος της ζωής που ο άνθρωπος είναι γυμνός είναι πραγματικά πολύ βραχεία. Ο άνθρωπος αποκτά ρούχα αμέσως μόλις αποκτήσει το οποιοδήποτε βάρος για τον κοινωνικό του περίγυρο και τα αφήνει στην ενήλικη ζωή για την ιδιαίτερα γοητευτική στιγμή της σεξουαλικής επαφής όπου καλείται να επικοινωνήσει με έναν άλλο άνθρωπο γι’ αυτό που είναι χωρίς τα σκηνογραφικά βοηθήματα των ρούχων, μέσα από τη γλώσσα του σώματος, του αγγίγματος , των άμεσων συναισθημάτων….

 

Η απαλλαγή από τα ρούχα μας όταν κάνουμε σεξ, η ελάφρυνση του σώματος από το βάρος και τα πρέπει του καθημερινού εαυτού κατά το σεξ είναι η εμπειρία χωρίς ρούχα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και αυτό είναι που δημιουργεί τη σύγχυση του γυμνισμού αναψυχής με τη σεξουαλικότητα. Ο γυμνισμός στην πραγματικότητα απλώς μας απαλλάσσει πρόσκαιρα και ανακουφιστικά από τη κοινωνική μας ταυτότητα. Πράγματι μας φέρνει σε επαφή με την ίδια τη φύση μας, θυμίζοντάς μας ότι είμαστε φύση, μέρος του έμβιου κόσμου, που αξίζει να υπάρχουμε όπως ακριβώς είμαστε, με τα παχιά ή αδύνατα σώματά μας, τα κοντά ή ψηλά, τα νεανικά ή γερασμένα, τα περισσότερο ή λιγότερο εύρωστα… μας αναγκάζει να επικοινωνήσουμε με τη γυμνή μας ταυτότητα, να την αποδεχτούμε έξω και πέρα από το κοινωνικό μας πλαίσιο, να νιώσουμε καλύτερα για αυτό.

Κατά κάποιο τρόπο, βγάζοντας τα ρούχα μας ξανακάνουμε «κανονικό» το σώμα μας συνήθως ανάμεσα και χάρη σε ανθρώπους που κάνουν το ίδιο… Μετά την πρώτη αμηχανία του νεοφώτιστου κανείς δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για την όποια ιδιαιτερότητα ή απλώς τη διαφορετικότητα του κορμιού σου. Είσαι όπως είσαι και έχει καλώς! Αυτό προσφέρει ο γυμνισμός. Δεν πρόκειται διόλου για σεξουαλική εκτόνωση ή απελευθέρωση σεξουαλικής ενέργειας. Κάτι τέτοιο αποτελεί μάλλον φαντασίωση όσων μένουν μακριά από τον υποτιθέμενο «παράδεισο της οφθαλμολαγνείας» ασφυκτικά ντυμένοι.  Οι ίδιοι οι γυμνιστές θα νιώσουν τόσο ερωτισμό ή διέγερση για τον άλλο γυμνό συνοδοιπόρο όσο και υπό ενδεδυμένες συνθήκες. Η γύμνια γίνεται γρήγορα απλώς υπόβαθρο που δεν προσέχεις – όλα τα άλλα γίνονται όπως συνήθως τα κάνουμε οι άνθρωποι, έστω με ένα πιο σαφή έλεγχο της οικοσκευής του καθενός! Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς το αντίθετο.

Όχι μόνο δεν εκτονώνει ο γυμνισμός την σεξουαλική ενέργεια αλλά την εξημερώνει στρέφοντάς την σε ποιοτικότερες οδούς έκφρασης και επικοινωνίας. Δεν έχει σχέση επομένως ο γυμνισμός με το σεξ. Ακόμη κι αν κάποιος επιδιώξει να το συσχετίσει σε περιβάλλον γυμνιστών, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και θα λειτουργήσει μόνο προς εκείνον ή εκείνην, και με τους συνήθεις τρόπους (φλερτ) που έτσι κι αλλιώς θα λειτουργούσε με ρούχα! Τι άλλο μας προσφέρει ο γυμνισμός; Πιο εμφατικά, είναι το pride του συστηματικά περιθωριοποιημένου από τα ρούχα, τη μόδα, τα κοινωνικά πλαίσια που κινούμαστε, σώματός μας.  Χάρη σε αυτό μπορούμε να χαλαρώσουμε, να παραδωθούμε στον αέρα, στο φως και στο νερό αλλά και στους σημαντικούς μας άλλους απροκατάληπτα και απροσποίητα, όσο γίνεται…

beach-3247799_960_720.jpg

Η αμεσότητα της επαφής με τα στοιχεία της φύσης είναι από μόνη της ευχαρίστηση. Ίσως μας λένε οι Ψυχολόγοι η ευχαρίστηση να προκύπτει από το σύντομο έστω βίωμα, την αίσθηση, ότι είσαι σαν κι αυτά τα απλά φυσικά στοιχεία, συνέχειά τους, μέσα σε αυτά. Ίσως να σου αλλάζει πρόσκαιρα την στάση για τη φύση και τη θέση – την τόσο ταπεινή τελικά – του ανθρώπου μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και ιστορικά ο γυμνισμός υπήρξε γνωστός και ως φυσιοκρατία ή φυσιολατρεία (naturism), η φιλοσοφική θέση που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα έπρεπε να στέκεται ουσιαστικά και μεταφορικά γυμνός και με σέβας μέσα στη φύση.

Δεν συνδέεται ο γυμνισμός με το ναρκισσισμό ή με τάσεις επίδειξης ενός γυμνασμένου, όμορφου σώματος. Στις παραλίες των γυμνιστών υπάρχουν ωραία και λιγότερο ωραία σώματα στις ίδιες αναλογίες όπως παντού και πιθανόν να υπάρχουν, ανάλογα, και ναρκισσευόμενοι για το σώμα τους άνθρωποι. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ισχύει το αντίθετο. Ο Ναρκισσισμός συνδέεται πιο πολύ με την ένδυση, την εκζήτηση στην ένδυση, το επιτηδευμένο συνδυασμό που αποσπά κατ’ εξοχήν την προσοχή, συχνότατα μάλιστα μισοντύνοντας ή μισογδύνοντας το σώμα, στήνοντάς το σε φως και σκιά, σε αγαλματώδη παγωμένη στάση και βάθρο για φωτογράφηση ή σέλφι. Το απολύτως γυμνό σώμα ανάμεσα σε άλλα απολύτως γυμνά σώματα, με διάθεση αφήματος και απλότητας, δεν κουβαλάει κανένα άλλο μήνυμα από μόνο του. Δεν χρειάζεται παρά μόνο την αποδοχή όποιου το έχει για να είναι ωραίο».

donate: Κάνε μια δωρεά αν σου αρέσει το blog μας εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: