Συνέντευξη με μία Drag Queen: Ο ταλαντούχος ηθοποιός Ευάγγελος Κοντομούς, μεταμορφώνεται

Drag Queen. Μια ιδιαίτερη τέχνη στην οποία ένας άνδρας παρουσιάζεται σε μια υπερβολική εκδοχή του αντίθετου φύλου. Η drag queen δεν τραγουδά, δεν μιμείται, δε χορεύει, δε διασκεδάζει μονάχα τον κόσμο. Μέσα από την σκηνική της παρουσία μπορεί να περνούν πολύ ουσιαστικά και σκληρά μηνύματα.  Μια τέτοια βασίλισσα συναντήσαμε και εμείς, την Λέλα Κρουέλα, που υποδύεται ο Ευάγγελος Κοντομούς, στην παράσταση «Π» η ιστορία του Πέτρου, στο Θέατρο Αλκμήνη. Ένα έργο– αναφορά στο στίγμα που κουβαλούν οι λέξεις. Όπως η λέξη «πούστης». Ο ταλαντούχος ηθοποιός και performer Ευάγγελος Κοντομούς μας ταξιδεύει στην μεταμόρφωσή του. 

Συνέντευξη Γιώργος Κολέτσος

– Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση Π η ιστορία του Πέτρου». Τι ήταν αυτό που θέλατε να εκφράσετε μέσω αυτής;

O Πέτρος είναι το καθημερινό παιδί της διπλανής πόρτας που αρχίζει να αναρωτιέται γιατί του αρέσει να φοράει τα γυναικεία παπούτσια της μαμάς ή γιατί του αρέσει το φούσκωμα στις φόρμες των συμμαθητών του, γιατί νιώθει έλξη για το ανδρικό μόριο και κατ΄επέκταση για το ανδρικό φύλο. Αντιλαμβάνεται πως ζει σε έναν κόσμο όχι αγγελικά πλασμένο και αναζητά ακόμα και την αποδοχή της μάνας του. Προχωράει σίγουρα μόνος…

Μια λέξη από μόνη της και συγκεκριμένα η λέξη πούστης που αναφέρεται και στο έργο, στην οποία ο άνθρωπος της δίνει πολλές έννοιες,  σίγουρα έχει ταυτιστεί στο μυαλό πολλών ως κάποιου που θα συμπεριφερθεί με «πουστιά», ανανδρεία δηλαδή. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε πόσο δύναμη μπορεί να υπάρχει σε ένα κατεστημένο κάποιων. Και είναι θλιβερό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίζει για τη ζωή του και να τη ζήσει με όποιον ή όποια θέλει. Η κοινωνία στηρίχτηκε σε δυο μόνο «πρότυπα» γιατί έτσι συνέφερε κάποιους …στη φύση υπάρχουν και άλλα φύλα αν το ψάξεις και όλα συνυπάρχουν αρμονικά. .Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, ας αγαπήσουν όλα τα ποίμνιά τους γιατί όλες οι θρησκείες αυτό πρεσβεύουν, την αγάπη.

konromous1

-Τι σκέφτεσαι όταν ακούς να αποκαλούν έναν άνθρωπο στο δρόμο «πούστη» υποτιμητικά;

Θυμώνω με αυτό το μπούλινγκ το λεκτικό και καμιά φορά και το σωματικό που κάνουν σε έναν πούστη οι str8 άνδρες της όμορφα δομημένης κοινωνίας μας. Είναι τρομακτικό που ακόμα υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις κρίμα. Σκοταδισμός και πουριτανισμός ξεπροβάλλει πάλι στο κατώφλι μας.

-Πώς αντιδρά ο κόσμος που παρακολουθεί την παράσταση; Υπάρχουν και αρνητικές αντιδράσεις;

Είναι μια ειδική θεματολογία που μιλά για το γκέι κόσμο και τα μονοπάτια του. Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τον θεατή από το χέρι και να τον βάλουμε σε ένα μονοπάτι άγνωστο σε αυτόν. Οπότε τα συναισθήματα θα είναι ανάμεικτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα πούνε κάποιον πούστη στο δρόμο, βλέποντας αυτή την παράσταση. Ένα ζευγάρι Άγγλων είχαν έρθει με κάτι άλλους φίλους για να δουν την παράσταση και στο τέλος έφυγαν συγκινημένοι και μας ευχαρίστησαν για τα 50 λεπτά που τους προσφέραμε. Αν αυτό λοιπόν δεν είναι θέατρο τότε τι είναι… Εγώ αυτό θέλω να υπηρετώ και μου αρέσει να κάνω.

Στο ρόλο σου όπως διαβάζουμε κάνεις μια αναδρομή από το παρελθόν στο παρόν. Τι έχει αλλάξει, αν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας;

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα όσον αφορά την αντιμετώπιση νομίζω. Σήμερα βλέπουμε πιο φανερά το ομοφοβικό μίσος που έχουν ορισμένοι για τα άτομα που έχει επιλέξει η καρδιά τους το ίδιο φύλο, δες τι έγινε με τον Ζακ. Ένα έγκλημα μέρα μεσημέρι και ένα ξέσπασμα μίσους σε μια μειονότητα για μια υγιή κοινωνία; είναι λυπηρό και εξοργιστικό !

kontomous2.jpg

-Πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι μια drag queen; Έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία αυτή η περφόρμανς;

Κανονικοί άνθρωποι είναι και οι drag queens απλά φορτώνονται στολίδια και στρας για να ακουστούν τα μηνύματά τους μέσα σε μια γκλαμουριά αν το θες… Πολλά μηνύματα είναι σκληρά οπότε μια ωραία εικόνα τα κάνει πιο soft για την ευυπόληπτη και υποκριτική κοινωνία μας.

– Μπορεί η drag εικόνα να μην είναι η κατάλληλη για να προσεγγίσεις ένα κόσμο που θέλει να καταλάβει αλλά δεν είναι συνηθισμένος σε μια καλλιτεχνική φιγούρα που πολλοί θεωρούν «ακραία»; 

Έτσι ήταν πάντα οι drag εικόνες, ακραίες. Απλά ο κόσμος αυτό που δεν το γνωρίζει πάντα το φοβάται και δεν το θέλει. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, λέει μια παροιμία…

60358995_879439765726497_2595844728662523904_n.jpg

-Η τέχνη της drag queen δεν έχει να κάνει πάντα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό από ότι διαβάζουμε… 

Όχι απαραίτητα, ναι καλά διάβασες.

-Πόσο χρόνο θες για να ετοιμαστείς; Είναι ακριβή η μεταμόρφωση, πρέπει να έχεις γνώσεις μακιγιάζ; Βοηθάει αυτό;

Ναι, φυσικά και πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του μακιγιάζ γιατί δημιουργείς μια περσόνα. Επειδή εγώ γνωρίζω από μακιγιάζ, δεν παίρνει πολύ χρόνο.

-Το μεγάλο σου όνειρο ως ηθοποιός;

Να πάρω Όσκαρ στον κινηματογράφο!

60789316_863219324012768_7887674144517521408_n

-Τι φοβάσαι πάνω στη σκηνή και τι σε κάνει χαρούμενο;

Το να αρχίσω να ξεχνάω. Αυτό φοβάμαι, την μνήμη μου και το πόσο γρήγορα αποστηθίζω. Άλλη δυναμική στα είκοσι άλλη στα τριάντα άλλη στα σαράντα κι άλλη στα πενήντα. Δε θέλω να παίζω και να τρέμω, μη ξεχάσω τα λόγια μου. Χαρούμενο, με κάνει η η συμμετοχή σ’ αυτό που ακούει από εμένα ο θεατής και η αντίδραση του σε όλο αυτό είτε αρνητική είτε θετική.

-Πόσο δύσκολο είναι να βιοπορίζεσαι, να επιβιώνεις από το επάγγελμα του ηθοποιού; 

Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις από το επάγγελμα αυτό. Εγώ όπως ξέρεις, αν δε ξέρεις στο λέω τώρα λοιπόν ασχολούμαι και με το μακιγιάζ και από αυτό βιοπορίζομαι άρα είμαι και κάπως τυχερός αν μπορώ να το πω έτσι και να επιλέγω δουλειές που έχουν να πουν κάτι σε μένα πρώτα, ώστε να μπορέσω να το επικοινωνήσω και στον κόσμο αργότερα.

-To πιο όμορφο σχόλιο που άκουσες για την performance σου και δε θα ξεχάσεις ποτέ; 

Το άκουσα από την Μπέτυ Βακαλίδου, αυτό τον μύθο που μου είπε πως ήμουν εκπληκτική!

60778706_391805284752990_7662525756928425984_n.jpg

-Μέχρι πότε συνεχίζεται η παράσταση; 

Συνεχίζεται στο θέατρο Αλκμήνη, Παρασκευή στις 11 το βράδυ για δυο ακόμα παραστάσεις και τελος(;) Κανείς δε ξέρει ακόμα! Eυχαριστώ  τον σκηνοθέτη μου Απόστολο Σταυρόπουλο που με εμπιστεύτηκε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και ανέβασμα όπου ο ίδιος έχει γράψει και έχει επιμεληθεί και την σκηνοθεσία και τον συμπρωταγωνιστή μου τον Απόστολο Μαλεμπιτζη στον ρόλο του Πέτρου που συν ταξιδεύουμε σε αυτή την περιπλάνηση. Τους ευχαριστώ και τους δυο.

Info

Ο Ευάγγελος Κοντομούς σπούδασε υποκριτική στο Δραματική σχολή  ΙΑΣΜΟΣ -Βασίλης Διαμαντόπουλος αλλά και σύγχρονο τραγούδι στο  Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει πολλές θεατρικές συνεργασίες με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, το από Μηχανής θέατρο και πολλούς άλλους καλλιτεχνικούς φορείς . Έχει συνεργαστεί με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό αλλά και με τον Γιώργο Νανούρη. Ο Ευάγγελος λατρεύει τον κινηματογράφο και έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (“νουμερο 32” “Αυστηρώς κατάλληλο”- Ρέππας , Παπανασίου , Casus Belli κα.)  καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές (Δέκα. Amore Mio και πολλές άλλες ). 

Φωτογραφίες Stergios π-tek και από το προσωπικό αρχείο του Ε. Κοντομούς

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Εδώ!

 

 

 

 

donate: Κάνε μια δωρεά αν σου αρέσει το blog μας εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: