Είδαμε την παράσταση «Το τάβλι», με τον Πέρη Μιχαηλίδη και τον Φίλιππο Σοφιανό

«To τάβλι». Ένα γλυκόπικρο έργο που πίσω από το κωμικό στοιχείο κρύβει τις βαθιές πληγές του νεοέλληνα. Μια παρτίδα ανάμεσα σε δόλιες σκέψεις και ενοχές: Η απελπισία του νεοέλληνα παίζει μια παρτίδα με τη φιλοδοξία, ο αριβισμός με την μιζέρια, η ενοχή με την ελπίδα.  Το έργο που πρωτοπαρουσίασε ο Δημήτρης Κεχαΐδης το 1972 και παρουσιάζεται αυτές τις μέρες σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη στο Faust μοιάζει να είναι τόσο επίκαιρο ακριβώς γιατί είναι ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό έργο που σκάβει βαθιά στην ψυχή του ανθρώπου για να αποκαλύψει τις προθέσεις των πράξεών του.

Δυο φίλοι ο Φώντας και ο Κόλιας, σε μια παρτίδα τάβλι, έρχονται αντιμέτωποι με το «μεγάλο σχέδιο» του πρώτου για να «πιάσουν την καλή» για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Είναι ο αγώνας του ανθρώπου να βρει νόημα στη ζωή ακόμα και αν αυτό το νόημα είναι φαιδρό: Έτσι είναι και ο νεοέλληνας. H φτώχεια γεννά πόθους. Η εκπλήρωση των πόθων απαιτεί θυσίες, εκπτώσεις, μικρά «εγκλήματα», παρανομία. Για να μην πεθάνεις χωρίς να έχεις γίνει κάποιος, για να μη περάσει η ζωή και δε μπορέσεις να δοκιμάσεις τις μεγάλες υλικές απολαύσεις της, την κοινωνική υπεροχή και συνάμα τη δικαίωση από τον περίγυρο. Να το κάνω ή όχι; Αναρωτιέται ο ένας εκ των δυο πρωταγωνιστών σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας τάβλι. Ο σύντροφός του είναι πεπεισμένος: «Μια φορά πετάει το πουλί, παίρνεις το όπλο και το σκοτώνεις, μια φορά παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία».

«Ποιος είπε ότι η κρίση πάντα αναπλαισιώνει και ενδυναμώνει τις ηθικές αξίες; Αυτά είναι λόγια εκείνων που δε γνωρίζουν από φτώχεια» σκέφτηκα κατά τη διάρκεια του έργου. Η φτώχεια δεν είναι πάντα σχολείο που θα σου διδάξει την αλληλεγγύη. Η φτώχεια δεν είναι πάντα συνθήκη που θα σε φέρει πιο κοντά με τον συνάνθρωπο. Η φτώχεια γεννά διχασμό και φόβο και ο φόβος γεννά την επιθυμία για μάχη στην ψυχή του ανθρώπου. Τα μεγαλύτερα κοινωνικά «εγκλήματα» γίνονται συνήθως από φοβερά φοβισμένους ανθρώπους.

Αυτό τον ρεαλισμό που είναι και η ουσία του έργου κατάφερε να αποδώσει αριστοτεχνικά ο Πέρης Μιχαηλίδης τόσο σκηνοθετικά όσο και ερμηνευτικά. Σαν θεατής νιώθεις πως είναι πολύ κοντά σου συναισθηματικά, σαν να σου μιλά απευθείας χωρίς να χρειάζεται να σου απευθύνει τον λόγο. Και αυτό πρέπει να είναι ένα μεγάλο ταλέντο του, υποθέτω. Ο Φίλιππος Σοφιανός από την άλλη εντυπωσιάζει με την ικανότητά του να ακολουθεί τις ψυχολογικές εναλλαγές του ρόλου τόσο αποτελεσματικά ώστε να δίνει ο ίδιος ορμή και κίνηση στο έργο. Kατανοεί την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα, όπως λίγοι ηθοποιοί μπορούν να κάνουν. Δεν αρκείται στο να είναι ένας χαρακτήρας και να μας το δείχνει, συμμετέχει δυναμικά και με πάθος σε αυτόν.

Μια εξαιρετική απόδοση του έργου του Δημήτρη Κεχαΐδη που αξίζει να παρακολουθήσετε. Ένα έργο που αν και γράφτηκε για τον νεοέλληνα, την μεταπολεμική περίοδο, παραμένει διαχρονικό και κατά τη γνώμη μου ξεπερνά τα όρια του κοινωνικού για να εξηγήσει τα βαθιά αίτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να μιλήσει για τα μικρά αλλά τόσο μεγάλα εγκλήματα που συμβαίνουν, πρώτα απ΄όλα, στον νου του ανθρώπου.

Γιώργος Κολέτσος

info

«Το Τάβλι»
του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη

στη θεατρική σκηνή του FAUST Bar-Theatre-Arts Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
Τηλ. κρατήσεων: 210 3234095

με τον Φίλιππο Σοφιανό και τον Πέρη Μιχαηλίδη
για 6 μόνο παραστάσεις

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης

Παίζουν:
Κόλιας: Φίλιππος Σοφιανός
Φώντας: Πέρης Μιχαηλίδης

Φωτογράφιση: Κατερίνα Αρβανίτη
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18.00
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 21.00

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: