Πώς ξεχωρίζουμε μια κρίση πανικού: Τι είναι και τι δεν είναι κρίση

Τι είναι και τι δεν είναι η κρίση πανικού; Προβλήματα που δημιουργεί το Παθολογικό ‘Aγχος Πανικός

Η λέξη προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα θεό Πάνα. Τραγοπόδαρος, τριχωτός σ’ όλο το σώμα με κέρατα και αυτιά μυτερά, με το πιο πλατύ γέλιο στα χείλη, θορυβώδης, αλλά και φίλος της ερημιάς, γέννημα θρέμμα της ορεινής Αρκαδίας. Υποστηρίζεται ότι ήταν φίλος του Δία από τα νηπιακά χρόνια και στάθηκε στο πλευρό του κατά την Τιτανομαχία ή την Γιγαντομαχία όπου με τις άγριες κραυγές του, που γέμιζαν τις χαράδρες και τους λόγγους, έσπερνε πανικό στους αντιπάλους των Ολυμπίων. Αυτή η ενέργεια του Πάνα πίστευαν ότι είχε επαναληφθεί στη μάχη του Μαραθώνα, όπου ο Πάνας με τις άγριες κραυγές του πανικόβαλε τους Πέρσες.
Γι’ αυτό οι Αθηναίοι και οι άλλοι Έλληνες τον τίμησαν ιδιαίτερα και διέδωσαν τη λατρεία του.

andras

Στην καθημερινή γλώσσα
Η έννοια του πανικού είναι διαφορετική από ό,τι στην κλινική πράξη. Ως πανικό σιην καθημερινότητα ορίζουμε την ανησυχία που νιώθουμε για συγκεκριμένες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αμφιβάλλουμε αν θα τα καταφέρουμε π.χ. «Μ’ έπιασε πανικός όταν είδα τα θέματα των εξετάσεων και δεν κατάφερα να απαντήσω».
Στην κλινική πράξη
Ο πανικός ισοδυναμεί με ξαφνική κορύφωση του άγχους, και είναι μικρής διάρκειας (μέχρι δέκα το πολύ δεκαπέντε λεπτά).
Είναι η αιφνίδια ανάδυση έντονου τρόμου που συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα επερχόμενου θανάτου ή τρέλας.

mati

Κρίση Πανικού – Τι είναι ;

Όταν σε μια διακριτή (ευδιάκριτη) χρονική περίοδο, υπάρχει έντονος πόνος ή δυσφορία και μερικά (τέσσερα) από ία ακόλουθα συμπτώματα:
Η καρδιά χτυπά γρήγορα, έντονα ή xωρίς ρυθμό
Εφίδρωση
Τρέμουλο
Κόβεται η αναπνοή ή αίσθηση ότι δεν υπάρχει αέρας
Βάρος ή πλάκωμα στο στήθος
Ναυτία ή αναστατωμένο στομάχι ή αίσθηση ότι θα έχει διάρροια
Ζάλη, αστάθεια ή επικείμενο αίσθημα λιποθυμία$
Αποπραγματοποίηση (δηλαδή τα πράγματα γύρω του φαίνονται σαν να μην είναι αληθινά)
Αποπροσωποποίηση (αισθάνεται σαν να είναι απόμακρο$ από τον εαυτό του ή τμήματα του εαυτού του)
Φόβος τρέλας ή απώλειας ελέγχου
Φόβος θανάτου
Μυρμηγκιάσματα ή τσιμπήματα
Εξάψεΐς ή κρυάδες τότε λέμε ότι έχουμε κρίση πανικού

soma

Τι δεν είναι κρίση πανικού
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με κρίσεις πανικού φοβούνται τα σωματικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εφόσον, λοιπόν τα σωματικά συμπτώματα προκαλούν φόβο, γινόμαστε ιδιαιτέρως ευαίσθητοι σ’ αυτά, εξαιτίας παρελθοντικών εμπειριών πανικού.
As μελετήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες όσα δίνονται από τους ανθρώπους που βιώνουν κρίσεις πανικού.

Πολλοί πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού θα τρελαθούν και άλλοι βλέπουν τη σχιζοφρένεια ως μια πιθανή κατάληξη. Ωστόσο, η σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή με πολύ διαφορετικά συμπτώματα όπως παραλήρημα, ψευδαισθήσεις κ.ά. που δεν μοιάζουν καθόλου με τις εκδηλώσεις των κρίσεων πανικού. Εξάλλου, οι κρίσεις πανικού διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα.

krisipanikou

Άρα, είναι αυθαίρετο να συνδέουμε μια τέτοια διαταραχή με τις κρίσεις πανικού, εφόσον τα κοινά τους σημεία είναι ανύπαρκτα.
Άλλοι ερμηνεύουν τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, ως σημάδι ότι χάνουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνονται ανίκανοι να κουνήσουν τα μέλη του σώματός τους (π.χ. σαν να έχουν πάθει παράλυση) ή ότι θ’ αρχίσουν να συμπεριφέρονται με τρόπο ανεπίτρεπτο (π.χ. θα κάνουν κακό στους άλλους ανθρώπους ή θα χάσουν τον έλεγχο των λόγων και των πράξεών τους και θα γίνουν ρεζίλι) ή ότι έχουν την αίσθηση πως πλησιάζει κάποιος επικείμενος κίνδυνος. Είδαμε όμως ότι αυτά τα σωματικά συμπτώματα έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν και όχι να βλάψουν τον οργανισμό. Σκεφτείτε απλώς, ότι όταν έχετε κρίση πανικού οι άλλοι μπορεί και να μην την αντιλαμβάνονται.

katathlipsi
Πολλοί φοβούνται ότι τα νεύρα θα εξαντληθούν και θα καταρρεύσουν. Ωστόσο, τα νεύρα δεν είναι ηλεκτρικά σύρματα και δεν διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσή, εφόσον, όπως είδαμε και παραπάνω, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα λειτουργεί ως φύλακας και δεν επιτρέπει στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα να εξαντληθεί.

Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν μια κρίση πανικού ως καρδιακό επεισόδιο. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Δύσπνοια και πόνοι στο στήθος υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις. Παρόλ’ αυτά, όταν έχουμε μια ασθένεια στην καρδιά, τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι στην κρίση πανικού. Ακόμη και αν υπάρχουν αμφιβολίες, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι αρκετό για να υποδείξει οποιαδήποτε ανωμαλία στη λειτουργία της καρδιάς.
Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα συμπτώματα και τον κύριο φόβο.Επομένως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο άνθρωπος φοβάται ότι απειλείται ο Ψυχολογικός εαυτός, ο Κοινωνικός εαυτός ή ο Σωματικός του εαυτός.

Απόσπασμα από το βιβλίο Γυρίζω σελίδα στο Άγχος Εκδόσεις Μεταίχμιο

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: