Το θαύμα στο μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας-17 δέντρα έχουν φυτρώσει πάνω σε ένα μικρό εκκλησάκι

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και άλλοι που δεν πιστεύουν. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να πιστέψουν. Στον Θεό, στη ζωή, στον εαυτό τους. Κάθε ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, κρύβει ένα θαύμα. Κάτι που ανακαλύπτει κανείς και το κρατά ενθύμιο πολύτιμο φυλαχτό, ανάμνηση, δύναμη για τη συνέχεια. Το τι παίρνει τελικά κανείς μαζί του με την επιστροφή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση…

Το ταξίδι στην Αγία Θεοδώρα της Αρκαδίας, είναι πραγματικά απολαυστικό.  Το εκκλησάκι βρίσκεται δίπλα από το χωριό Βάστα και 30 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Για να φτάσει κανείς σε αυτό ακολουθεί έναν κατάφυτο δρόμο: η φύση σε καλοσωρίζει από νωρίς νωρίς προϊδεάζοντας σε για το μοναδικό θέαμα που θα ακολουθήσει.

theodora8

Αξίζει να σταθείς σε πολλές από τις βρύσες από τις οποίες τρέχει δροσερό πόσιμο νερό αξίζει να κάνεις επίσης μια στάση και στα μικρά χωριά της γύρω περιοχής πριν ή μετά την επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα.

17 δέντρα ριζωμένα πάνω σε ένα εκκλησάκι. Πώς γίνεται να παραμένουν εκεί και να μην καταρρέει ο μικρός ναός; Τα 17 αυτά δέντρα, σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζουν τα έτη της ζωής της Αγίας Θεοδώρας. Κοιτώντας τις φωτογραφίες, ας μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της η οποία έχει δυο εκδοχές.

theodora6

Σύμφωνα με την πρώτη, η Αγία Θεοδώρα ζούσε σε μια οικογένεια, στο κοντινό του ναού, χωριό Βάστα. Εκείνη την εποχή, κάθε οικογένεια έπρεπε να στέλνει έναν άνδρα, μέλος της οικογένειας στον στρατό για να πολεμήσει. Ο πατέρας της όμως ήταν άρρωστος και σε αυτή την περίπτωση η οικογένεια έπρεπε να μισθώσει έναν ξένο άνδρα για να την αντιπροσωπεύσει στο στράτευμα. Καθώς δεν υπήρχαν χρήματα, η Αγία Θεοδώρα αποφασίζει να ντυθεί άνδρας και να παραστεί στο στράτευμα του χωριού. Εκεί, μια γυναίκα που πίστεψε ότι είναι άνδρας την ερωτεύτηκε, όμως η Θεοδώρα την απομάκρυνε.

theodora4

Η νεαρή γυναίκα τότε, έστησε μια πλεκτάνη. Κοιμήθηκε με έναν άλλο άνδρα, έμεινε έγκυος και απευθύνθηκε στους διοικητές λέγοντάς τους ότι το παιδί ήταν της Θεοδώρας! Η Θεοδώρα αρνήθηκε να την παντρευτεί δεν αποκάλυψε το μυστικό της και οι στρατονόμοι αποφάσισαν πως έπρεπε να θανατωθεί. Έτσι και έγινε. Σύμφωνα με την παράδοση, τα τελευταία της λόγια ήταν «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει»…. Αυτά τα δέντρα ρίζωσαν πάνω στον ναό και το νερό που κυλά στο ποταμάκι δίπλα από την εκκλησία είναι το αίμα της.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή της ιστορίας η Θεοδώρα ήταν η κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της Μακεδονικής δυναστείας. Η ίδια βασίλεψε ως άνδρας για ένα χρόνο μέχρι που ο Μιχαήλ ΣΤ΄  τη διαδέχθηκε υποστηρίζοντας πως εκείνη αρρώστησε και πέθανε. Πολλοί όμως υποψιάζονταν ότι τη σκότωσε στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι.

Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Όπως μαθαίνουμε το 1998 έγιναν στον μικρό ναό εργασίες αποκατάστασης καθώς και καθαρισμός χωρίς ενέσεις τσιμέντου ανάμεσα στους λίθους του κτίσματος (προκειμένου να μη ξεραθούν οι ρίζες οι οποίες διαπερνούν τον τοίχο και φτάνουν στο έδαφος). Απορίας άξιον πώς το οικοδόμημα αντέχει το πρωτοφανές βάρος των δέντρων. Πρόσφατα, διεθνή μέσα ασχολήθηκαν με το ζήτημα κάνοντας περιήγηση μέσα στον ναό αλλά και στον εξωτερικό του χώρο.

Η περιοχή γύρω από τον ναό έχει αξιοποιηθεί τουριστικά αλλά ευτυχώς ήπια. Υπάρχουν κάποιες όμορφες ταβέρνες μία εκ των οποίων είναι ένας παλιός νερόμυλος που έχει ανακαινισθεί. Κοντά υπάρχει  και ένας χώρος που μπορεί κανείς να δει πόνυ. Η βόλτα στον περίβολο της εκκλησίας είναι πολύ όμορφη μιας και είναι περιστοιχισμένη από ψηλά πλατάνια και ένα ποταμάκι, με πυκνή βλάστηση γύρω του, διασχίζει την περιοχή.

theodora6

Ένα πολύ όμορφος ταξιδιωτικός προσδιορισμός που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε.  Αν πάλι δεν μπορέσετε να επισκεφτείτε την εκκλησία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θυμηθείτε πως γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου και κάθε προσελκύει  χιλιάδες προσκυνητών και επισκεπτών.

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες Γιώργος Κολέτσος

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: