Harvard -Αυξάνεται η φαιά ουσία στον εγκέφαλο μετά από 8 εβδομάδες διαλογισμού

Πανεπιστήμιο του Harvard -Αυξάνεται η φαιά ουσία στον εγκέφαλο μετά από 8 εβδομάδες διαλογισμού

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην ψυχική μας διάθεση. Οι άνθρωποι που τον έχουν δοκιμάσει μιλούν για μια μοναδική πνευματική εμπειρία: είναι το αίσθημα της ευεξίας, της ηρεμίας και της ευφορίας μετά από την αποβολή κάθε είδους «τοξικών» σκέψεων… Ο διαλογισμός δεν είναι εύκολη διαδικασία. Χτίζει τον θετικό μας εαυτό, τη θετική στάση στη ζωή αλλά προυπουθέτει την επιστροφή και τη συγκέντρωση στον αληθινό μας εαυτό. Τα οφέλη του διαλογισμού εξυνούνται πια και από την επιστήμονική κοινότητα. Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τις αλλαγές που συντελούνται με το διαλογισμό κατέληξε σε εκπληκτικά συμπεράσματα: η πανάρχαιη «τέχνη του πνεύματος» όπως πολλοί την αποκαλούν μπορεί να αλλάξει τη δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι μετά από ένα πρόγραμμα διαλογισμού 8 εβδομάδων υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με τη νοημοσύνη και τη νόηση! Η Καθηγήτρια Ψυχολογίας στην Ιατρική σχολή του Harvard SaraLazar, που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πείραμα μιλά για μεταβολές της δομής του εγκεφάλου και εξηγεί ότι αυτές οι μεταβολές μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο θετικά και χαλαρά.

Γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας

«Παρά το γεγονός ότι η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με μια αίσθηση γαλήνης και σωματική χαλάρωση, όσοι την εξασκούν, από καιρό ισχυρίζονται ότι τους παρέχει, επίσης, γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη που εξακολουθούν να διαρκούν καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας», τόνισε η DrLazarστην παρουσίαση της έρευνας.

Τι συνέβη στο πείραμα του Harvard

Το πρόγραμμα που εφάρμοσαν σε 16 εθελοντές για οκτώ εβδομάδες είχε στόχο τη μείωση του στρες. Ηχογραφημένες οδηγίες 45 λεπτών τους καθοδηγούσαν για σωματικές ασκήσεις γιόγκα και όχι μόνο που έπρεπε να συνοδεύουν τη διαδικασία της αυτοσυγκέντρωσης. Η εξάσξηση γινόταν καθημερινά, στα σπίτια τους.

Οι εθελοντές διδάχτηκαν επίσης το πώς πρέπει να ζουν συνειδητά στην καθημερινότητά τους να μάθουν βιώνουν το τώρα, τη στιγμή. Έπρεπε να αφομοιώσουν δηλαδή την ενσυναίσθηση ακόμα και σε ασήμαντες πράξεις όπως το μαγείρεμα, το περπάτημα, το πλύσιμο των πιάτων, το ντους… Η εξάσκηση σε κάθε μορφή της διαρκούσε 27 λεπτά τη μέρα. Στο τέλος του πειράματος ελήφθησαν μαγνητικές τομογραφίες από τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων οι οποίες τέθηκαν σε σύγκριση με εκείνες τις τομογραφίες μιας άλλης ομάδας που δεν είχε εξασκηθεί με τις τεχνικές του διαλογισμού.

Τι άλλαξε στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά των ανθρώπων που ακολούθησαν το διαλογισμό για 8 βδομάδες.

Οι συμμετέχοντες στην εξάσκηση δήλωσαν μετά από 8 εβδομάδες μια εκπληκτική βελτίωση του εαυτου: Ένιωθαν πια πως λειτουργούσαν με αυτεπίγνωση, ήξεραν τι κάνουν και για ποιο λόγο το κάνουν και μάλιστα είχαν καταφέρει να μη νιώθουν πια την ανάγκη να κρίνουν τις πράξεις και τη ζωή των άλλων!

Στις μαγνητικές τομογραφίες τους παρατηρήθηκε μια είχαν αυξημένη συγκέντρωση φαιάς ουσίας στο αριστερό ιππόκαμπο, στον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, στην κροταφο-βρεγματική σύνδεση και την παρεγκεφαλίδα, εκείνες τις περιοχές δηλαδή του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη, τη ρύθμιση των συναισθηκάτων και τον καθορισμό των στόχων.

Όχι, ο διαλογισμός δεν είναι αυθυποβολή τονίζουν οι επιστήμονες

«Καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μπορεί να σημαίνουν πως όσα ισχυρίζονται, αυτοί που κάνουν διαλογισμό, δεν είναι απλά μια αυθυποβολή αλλά κάτι πιο ουσιαστικό», καταλήγει η Dr.Lazar. «Είναι συναρπαστικό να ξέρουμε πόσο εύπλαστος μπορεί να είναι ο εγκέφαλος κατά την άσκηση του διαλογισμού. Μπορούμε να αλλάξουμε ενεργά τον εγκέφαλο και μπορούμε να αυξήσουμε την ευεξία και την ποιότητα της ζωής μας»καταλήγει η επικεφαλής της επιστημονικής δημοσίεσης BrittaHölzel

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: