«Η ψυχολογία των μαζών»: Οι άνθρωποι γοητεύονται από εκείνον που προκαλεί φόβο ή θαυμασμό

Γνωρίζετε τι είναι εκείνο που μπορεί να μαγέψει την μάζα; Ο φόβος και ο θαυμασμός. Για σκεφτείτε το καλά. Ποια είναι τα μέσα που οι σύγχρονοι καθοδηγητές χρησιμοποιούν για να μας πείσουν ; Είναι η λογική; Σε καμιά περίπτωση. Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μάζα, η φυλή, ο λαός; Πώς συγκροτουνται οι πεποιθήσεις τους και πώς παγιώνονται οι πεποιθήσεις αυτές; Τι είναι αυτό που μας κάνει να ακολουθούμε την μόδα, τα πολιτικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, τι μας επηρεάζει όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε, πώς ψηφίζουμε;

Διαβάζοντας την ψυχολογία των μαζών, ένα έργο του Γκιστάβ Λε Μπον που γράφτηκε το 1895 μπορεί κανείς να βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το… 2018. Δεν είναι απίστευτο; Αυτή είναι η μαγεία ενός έργου διαχρονικού. Κατανοεί με τρόπο εκπληκτικό την ανθρώπινη διάνοια αλλά και την απουσία της, τις παρορμήσεις του ατόμου, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται συναισθηματικά και πώς εκφράζει την συναισθηματική αυτή φόρτιση, γνωρίζει καλά τους τρόπους χειραγώγησης και δημιουργίας ιδεών που μπορεί να κατευθύνουν τον πληθυσμό. Τόσο καλά ώστε ο συλλογισμός του συγγραφέα να ξεπερνά τα στενά όρια του χρόνου και να δίνει πολύτιμες απαντήσεις και για το σήμερα.

Οι συνθήκες είναι σαφώς, πολύ διαφορετικές. Μέσα από την ανάλυση όμως του κοινωνιολόγου που άφησε ιστορία μέσα από το έργο του θα κατανοήσει κανείς φαινόμενα της εποχής μας. Από την πολιτική προπαγάνδα και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το γόητρό τους για να μαγέψουν το πλήθος, μέχρι τις τεχνικές πειθούς που διαφήμιση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν για να ξυπνήσουν τα συναισθήματα και να καλλιεργήσουν μέσα μας πεποιθήσεις.

Διαβάστε το, πραγματικά αξίζει. Οι εκδόσεις Μίνωας παρουσιάζουν μια πολύ καλή έκδοση σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά, την οποία προλογίζει με ένα πολύ εύστοχο σημείωμα η καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Φάροι Ιδεών, έτσι ονομάζεται σειρά των εκδόσεων Μινώας στην οποία ανήκει και η «Ψυχολογία των μαζών». Διαχρονικά έργα σημαντικών συγγραφέων που καλλιεργούν την κριτική σκέψη στον αναγνώστη. Πεσσόα, Βιρτζίνια Γουλφ, Χαλίλ Γκιμπράν, Σουν Τσου, μερικά από τα λαμπρά μυαλά που μας συστήνουν. Βιβλία που βρίσκουν όχι απλά μια θέση στη βιβλιοθήκη μας αλλά κυρίως στον νου. Θα επανέλθουμε με περισσότερες αναφορές.
Καλή ανάγνωση.

Γιώργος Κολέτσος

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ μπορείτε να βρείτε εδώ

http://minoas.gr/book-4832.minoas

31112

 

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: