Συνέντευξη με την Άννα Φόνσου: «Με την τέχνη δε βγάζουμε λεφτά, δεν είναι σούπερ μάρκετ»

Την Άννα Φόνσου την συνάντησα στα θεατρικά βραβεία που διοργάνωνε ο Βασίλης Σαμαριτάκης στο Χυτήριο. Τα έσοδα θα δίνονταν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Όλοι ήθελαν να κλέψουν λίγη από την αίγλη της και έσπευδαν να φωτογραφηθούν μαζί της. Εκείνη τους αγκάλιαζε πρόσχαρη μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Το βράδυ εκείνο η Άννα Φόνσου βραβευόταν. Ήταν ένα από τα πρόσωπα που το κοινό είχε ξεχωρίσει ανάμεσα στους αγαπημένους του ηθοποιούς. Ίσως όμως, ένα πιο σημαντικό βραβείο για εκείνη είναι το να βλέπει στα μάτια των ανθρώπων την αναγνώριση του έργου της στο «Σπίτι του ηθοποιού». 

Από τη σύντομη συνομιλία μας κατάλαβα πώς η Άννα Φόνσου είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα του πώς μπορεί ένας άνθρωπος συνεχώς να επαναπροσδιορίζεται και να βρίσκει πηγές χαράς και δημιουργίας στη ζωή του. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολέτσο 

fonsou33

-Πείτε μας δυο λόγια για τη σημερινή βράβευση 

Πιστεύω πως ό, τι γίνεται  όταν βρισκόμαστε και όλα αυτά τα αφιερώματα στους αξέχαστους ηθοποιούς που έχουν φύγει μόνο για καλό είναι. Χαίρομαι πολύ γι΄αυτή τη δραστηριότητα και του Σπύρου του Μπιμπίλα που είναι Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών και του Βασίλη του Σαμαριτάκη που μας τα αφιερώνει. Ελπίζω να γίνονται τακτικά όπως κάνουμε και εμείς στο «Σπίτι του ηθοποιού» που κάνουμε αφιερώματα σε ποιητές σε ηθοποιούς… Να γίνονται για να βλέπει και ο κόσμος πόσο τους τιμάμε.

-Το έργο σας  στο «Σπίτι του Ηθοποιού» είναι σημαντικό όχι μόνο για τους παλαιότερους και πιο γνωστούς ηθοποιούς αλλά και για τους νέους.
Έχουμε πολλούς νέους ηθοποιούς. Οι πιο πολλοί είναι νέοι που περνάνε λίγο δύσκολα και τους κάνουμε τη ζωή πιο ωραία. Αυτή τη στιγμή έχουμε τριάντα άτομα, σε λίγο που θα είναι έτοιμο και το διπλανό κτίριο θα φιλοξενούμε άλλους πενήντα. Το σπίτι του ηθοποιού είναι το σπίτι τους. Δεν είναι δικό μου. Έτσι πρέπει να αισθάνονται, δεν είναι ένα ξενοδοχείο, μια πανσιόν. Τρώνε ωραία, παίζουμε θέατρο ή βλέπουμε θέατρο κάνουμε πολλά πολιτιστικά μαζί και είναι πολύ ευτυχισμένη. Και εγώ είμαι ευτυχισμένη γιατί μου δώσανε τη δυνατότητα τουλάχιστον εγώ να πιστεύω ότι δεν μεγαλώνω! (γέλια)

fonsou88

-Τι προσφέρει αυτή η συνεισφορά σας μέσα από το σπίτι του ηθοποιού στη δική σας ψυχή;

Παλιά νόμιζα ότι τα πιο σημαντικά που είχα κάνει στη ζωή μου ήταν ορισμένοι ρόλοι που είχα παίξει και τώρα δεν μου κάνουν εντύπωση όλα αυτά. Νομίζω ότι γεννήθηκα για να κάνω το σπίτι του ηθοποιού. Μου γεμίζει τη ζωή μου.

-Σαν παλαιότερη και έμπειρη ηθοποιός που είστε ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν. Τι να κάνουν και τι να μην κάνουν.

Εγώ πιστεύω ότι αν έχουν πάθος για το θέατρο και γενικώς για την τέχνη να την ακολουθήσουν. Με την τέχνη δε βγάζουμε λεφτά, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Να έχουν το κουράγιο και την υπομονή και κάποτε θα αποζημιωθούν για την υπομονή που κάνουν. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν σταρ… Να μην κάνουν τίποτε αν δεν έχουν ταλέντο.

fonsou

fonsou1

-Το ταλέντο είναι έμφυτο ή το αποκτούμε;
Είναι έμφυτο αλλά με καλλιέργεια το κάνουμε πιο μεγάλο. Κοίτα, όχι μόνο για την υποκριτική αλλά και για τη ζωγραφική και για τις άλλες τέχνες είναι κάτι που είναι έμφυτο αλλά χωρίς δουλειά και γνώση χάνεται.

-Θα έχουμε ξανά μεγάλους ηθοποιούς όπως εσείς, η Ζωή Λάσκαρη…
Έχουμε. Μπορώ να σου πω και καλύτερους – τουλάχιστον από μένα- καλύτερους ηθοποιούς. Αλλά δεν έχουν το πάθος που είχαμε εμείς. Γιατί, το κάνουν και λίγο σαν χόμπι. Εγώ δεν το έκανα σαν χόμπι ήταν η δουλειά μου αυτή. Λείπει το πάθος. Ίσως φταίει και η εποχή.

Make a donation here!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: