Λευτέρης Πετρής, συγγραφέας: Τα απαγορευμένα του σήμερα που αύριο μπορεί να είναι αποδεκτά

Ο Λευτέρης μου διηγήθηκε μια ιστορία. Κάποτε, σε ένα μικρό χωριό ο Στέφανος αποφάσισε να αφήσει τη γυναίκα του, γιατί ήταν ακόμα ερωτευμένος με τον παιδικό του φίλο, τον Νίκο. Ο Νίκος όμως, δε θέλησε να τον ακολουθήσει. Ζυγίζει καλά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης σε μια μικρή, κλειστή κοινωνία. Στο ίδιο χωριό, ο Αχιλλέας ζει απενοχοποιημένος τον πρώτο του έρωτα. Ονειρεύεται, δεν ακούει φωνές αλλά τον ενοχλούν οι ψίθυροι και πιστεύει πως κάποια μέρα θα σωπάσουν… Η ιστορία αυτή, παραδέχτηκε μετά, πως δεν ήταν αληθινή. Αλλά θα μπορούσε να είναι.

Στο βιβλίο του, » Η πίσω Αυλή», ο Λευτέρης Πετρής καταφέρνει να μπει στην ανθρώπινη ψυχή και να μας ξεναγήσει στις «αποχρώσεις» της. Η αποτύπωση της σκέψης του στη γραφή, μοιάζει με μια παλέτα συναισθημάτων. Χρειάζονται πολλά και διαφορετικά χρώματα για να συνθέσουν τον πίνακα της ζωής. Με απλό και έξυπνο τρόπο, ο Λευτέρης χειρίζεται περίτεχνα το χρόνο, προκαλώντας ανατροπές στην αφήγησή του. Η συγγραφή είναι το ένα του ταλέντο. Η άλλη του αγάπη είναι η μουσική. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολέτσο  

17952647_10212645457155544_3659937931114678924_n.jpgΠοια ανάγκη σου ήθελες να εκφράσεις μέσα από το βιβλίο «Η Πίσω αυλή;»

Ότι οι κοινωνίες αλλάζουν. Οι ηθικές τους, αλλάζουν κι αυτές. Κάτι που χτες θεωρούνταν αδιαπραγμάτευτο σήμερα είναι αποδεκτό. Και γνωρίζοντάς το αυτό, δεν μπορώ πια να είμαι κλειστός, αρνητικός, απέναντι σε τίποτα που σήμερα μπορεί να θεωρείται απαγορευμένο. Αύριο μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτό.

Πώς ένιωσες όταν έπιασες στα χέρια σου το πρώτο σου αντίτυπο; 

Ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα που δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Ήταν κάτι που το περίμενα πολύ καιρό.

Για ποιον/ α γράφεις μουσική και διηγήματα; 

Το γράψιμο για μένα είναι ένα είδος ψυχανάλυσης, μια εσωτερική ανάγκη. Τη στιγμή που γράφω σκάβω μέσα μου, είμαι μόνος μου και γίνεται μόνο για μένα.

Ο τόπος, οι ήρωες είναι πρόσωπα αληθινά που έχεις γνωρίσει;

 Η αφορμή για να ξετυλιχτεί η ιστορία ήταν ένα παραλιακό χωριό της Πελοποννήσου. Τα υπόλοιπα, όπως και οι ήρωες, είναι φανταστικά.

lefteris2

Σε ποιο σημείο σου αρέσει να γράφεις; Πώς κυλά η ημέρα ενός ανθρώπου όταν γράφει; 

Η γραφή για μένα είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία και σαν τέτοια δεν μπορώ να την εντάξω σε ένα συγκεκριμένο ωράριο. Απαραίτητο στοιχείο είναι η έμπνευση που όταν έρθει ξεχνάω ακόμα και να φάω. Η απομόνωση τότε, είναι απαραίτητη. Νιώθω πολύ καλύτερα όταν είμαι στη φύση, γι αυτό και την περίοδο αυτή έχω επιλέξει να ζω σε ένα χωριό του Πηλίου. Γράφω πάντα στο laptop μου και έχω πολλά βιβλία γύρω μου.

pilio

18765842_10212995319141875_2835249478808287313_n.jpg

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός συγγραφέα; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία του και γιατί; 

Ούτε φόβους έχω ούτε φιλοδοξίες. Ότι μου φέρει η ζωή είναι καλοδεχούμενο και για ό,τι δεν μου φέρει, υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος.

Τι σε ενοχλεί όταν γράφεις; Ποια είναι η μεγάλη σου ιδιοτροπία; 

Να μην μου αποσπά κανείς και τίποτα την προσοχή γύρω μου.

Ένα βιβλίο που λάτρεψες και σε έχει σημαδέψει; 

Θα πω δύο: ο «Γλάρος Ιωνάθαν» του Richard Bach στην εφηβαία μου και πριν από μια πενταετία «Η περιπέτεια της φιλοσοφίας» του Will Durant που μου άνοιξε πόρτες που ούτε καν είχα φανταστεί. 

Ένα τραγούδι που περιγράφει τη ζωή σου και ένα που μισείς; 

Δεν υπάρχει τραγούδι που να το μισώ όπως λες –και χρειάζονται πολλά για να περιγράψουν τη ζωή μου –είμαι τόσα και διαφορετικά πράγματα μαζί…

petris

Τι ένιωσες όταν έγραψες την τελευταία σελίδα και τελείωσες το βιβλίο; 

Δεν ήταν μια γραμμική διαδικασία για μένα το βιβλίο. Υπήρξε μια ικανοποίηση όταν το τέλειωσα αλλά αμέσως γύρισα πίσω και το δούλευα ξανά και ξανά…

Ποια είναι η βασική σου ενασχόληση πέρα από την τέχνη; 

Έχω ένα vegan ταχυφαγείο στην Αθήνα, το Ζάχαρη & Αλάτι.

19265248_10213335304201289_758555884_n (1).jpg

 Ποια ήταν η ιδέα που το 2004 σε έβαλε στη διαδικασία να ξεκινήσεις να γράφεις; 

Ότι οι κοινωνίες όχι μόνο αλλάζουν αλλά εξελίσσονται και προς το καλύτερο.

Γιατί επέλεξες να γράψεις για την ομοφυλοφιλία; 

Θέλω να πιστεύω όμως πως είναι ένα βιβλίο που πάει πιο πέρα από την ομοφυλοφιλία, αγγίζει και αφορά όποιον αισθάνεται διαφορετικός. Μέσα από την ομοφυλοφιλία όμως μου ήταν πιο εύκολο να αναπτύξω το θέμα της διαφορετικότητας και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στις ζωές των ανθρώπων οι κλειστές κοινωνίες. Η ομοφυλοφιλία θεωρώ πως, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, ειδικά στην επαρχία, δεν είναι αποδεκτή.

Οι δυο ήρωες του βιβλίου σου  αντιστέκονται στο τι θα πει ο κόσμος. Τι κρύβει η σκληρή κριτική για την ομοφυλοφιλία ή για καθετί διαφορετικό; 

Ό,τι είναι διαφορετικό από εμάς και δεν το γνωρίζουμε, μας τρομάζει. Κρύβει φόβο λοιπόν και άγνοια κάτι που ως ένα βαθμό είναι κατανοητό να συμβαίνει. Συμβαίνει εξ’ άλλου σε όλους μας και νομίζω αυτό είναι μια προσωπική πρόκληση του καθενός μας που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

lef5.jpg

Πώς πιστεύεις ότι γενικά ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζει την κριτική των άλλων; 

Ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα και στον βαθμό που αυτό δεν μας προκαλεί ζημιά είναι και ελεύθερος να την εκφράσει. Βάζοντας τον εαυτό μας στη δική τους θέση, μπορούμε να τους κατανοήσουμε. Τότε, και εφόσον αυτοί μας αισθανθούν δίπλα τους, υπάρχει η πιθανότητα να μας ακούσουν. Να πω όμως, ότι κατανόηση δεν σημαίνει και συμφωνώ…

Η αποδοχή των άλλων είναι ανάγκη για αγάπη; Πρέπει να τη ζητά κανείς τελικά ή όχι; 

Το να σε αποδεχτεί κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σε αγαπάει κιόλας. Νομίζω έχουμε ανάγκη την αποδοχή γιατί είμαστε κοινωνικά όντα. Ίσως να μας είναι απαραίτητη για να συνυπάρχουμε. Ίσως στο βάθος να είναι η ανάγκη για αποδοχή από τους γονείς μας που δεν πήραμε… δεν ξέρω. Όμως νομίζω ότι η αποδοχή δεν είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να ζούμε.

Τι είναι και τι δεν είναι αγάπη; Τι είναι και τι δεν είναι έρωτας; 

Αν ήξερα δεν θα έγραφα. (χαχα)

petris2

Τι είναι για σένα η απόλυτη ευτυχία; 

Ουτοπία – δεν υπάρχει.

 Τι είναι δυστυχία; 

Ο Νίκος Δήμου θα απαντούσε: η μη -σύμπτωση ανάμεσα σε επιθυμία και πραγματικότητα. 

Τον έρωτα τον βρίσκουμε τυχαία ή τον κυνηγάμε; 

Νομίζω πως όλα μπορεί να συμβούν.

 Θα χάριζες το βασικό σου ταλέντο σε έναν άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί πολύ ακόμα και αν δεν ήσουν βέβαιος ότι ο έρωτας θα κρατήσει πολύ; 

Επειδή τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε το ταλέντο ή η έμπνευση, ναι θα το χάριζα, προκειμένου να ζήσω το τώρα.

998742_10201646011056266_1973832207_n.jpg

Γιατί στο βιβλίο σου αποστασιοποιείσαι από την ελευθερία των επιλογών στην Αθήνα;

Δεν αποστασιοποιούμαι, το αντίθετο μάλιστα. Απλώς για μένα τίθεται το θέμα της διαχείρισης της ελευθερίας που μπορεί να μας προσφέρει μια μεγάλη πόλη. Δηλαδή, αν το ζητούμενο είναι η αγάπη, δίνεις αξία σε μια γνωριμία που κάνεις, ή με την παραμικρή δυσκολία ψάχνεις για νέες γνωριμίες επειδή απλά σου δίνεται αυτή η δυνατότητα; «Χαθήκαμε μέσα στις ευκαιρίες που μας προσφέρει η πόλη» επισημαίνει ο ήρωας του βιβλίου μου. 

Τι αγαπάς στην Αθήνα και τι μισείς; Τι σου λείπει από το νησί σου στην Κω; 

Στην Αθήνα αγαπώ τις επιλογές που μπορεί να προσφέρει, τα όμορφα μαγαζιά και την ανωνυμία της. Μισώ την αφισσορύπανση και τις μουτζούρες στους τοίχους. Από την Κω μου λείπουν πολλά, η ασφάλεια της οικογένειας, οι ανοιξιάτικες μυρωδιές, η θάλασσα… υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν αντέχω.

lef3.jpg

Αν ήσουν ήρωας ποια υπερδύναμη θα ήθελες να είχες; 

Θα ήθελα πολλές κυρίως από τους XMen, αλλά αν πρέπει να διαλέξω έναν ήρωα θα πω τον Supermanπου τα κάνει όλα (χαχα)!

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξεις 2 πράγματα στον κόσμο ποια θα ήταν αυτά; 

Θα απαντήσω με τους στίχους ενός κομματιού του Michael Jackson: If you want to make the world a better place, Take a look at yourself, and then make a change…

Στο βιβλίο σου παίζεις περίτεχνα με το χρόνο… Αν η επιστήμη σου έδινε την ευκαιρία να σβήσεις τις άσχημες μνήμες σου θα το έκανες;

Είμαι αυτός που είμαι γιατί έχω αυτές τις μνήμες. Οι «κακές» μπορεί να ήταν μάλιστα και πιο χρήσιμες από τις «καλές», οπότε όχι, δεν θα τις έσβηνα…

lef2

Τι απεχθάνεσαι σε έναν χαρακτήρα; 

Την υποκρισία και το ότι κάποιοι θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Τι εκτιμάς σε έναν άνδρα; Τι εκτιμάς σε μια γυναίκα; 

Ό,τι και να είναι αυτό που εκτιμώ, δεν έχει να κάνει με το φύλο.

Ποιοι χαρακτήρες σε γοητεύουν για να τους κάνεις ήρωες σε ένα βιβλίο; 

Όλοι οι χαρακτήρες εν δυνάμει θα μπορούσαν να είναι ήρωες μου. Νομίζω στον καθένα τους θα έβρισκα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα με ενέπνεαν.

Τι είναι για σένα η γοητεία; Αν τώρα σου δινόταν η ευκαιρία να γοητεύσεις ερωτικά μια προσωπικότητα αμέσως, ποια θα ήταν αυτή; 

Για μένα είναι γοητευτικό να δείχνει κανείς την ιδιαιτερότητά του που είναι μοναδική, χωρίς να την φιλτράρει μέσα από συμβάσεις κοινωνικές ή άλλες.

Ποια ιστορική προσωπικότητα θα ήθελες να συναντήσεις και τι θα της έλεγες; 

Το έχει κάνει για μένα ο «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Dostoyevsky.

553304_10200202894979266_591398415_n.jpg

«Αν είναι ψέμα, τον εαυτό μου θα μισήσω που πάλι πίστεψε σε λόγια τρυφερά» λες σε ένα τραγούδι σου. Θα έλεγες ποτέ ένα ψέμα αν αυτό έδινε τεράστια ευτυχία σε κάποιον; 

«Η αλήθεια είναι αυτή που μας λυτρώνει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους», λέει στο βιβλίο μου ο Νίκος. Όμως αυτό προϋποθέτει να είναι κι ο άλλος έτοιμος να την ακούσει.

Γιατί συνοδεύεις το βιβλίο σου με τη δημιουργία μουσικής; 

Εφόσον αποφάσισα να «εκτεθώ», είπα να το κάνω ολοκληρωμένα! (χαχα) Να πω πάντως ότι δεν είναι πάγια τακτική μου αυτό. Το κάνω μόνο στην περίπτωση αγοράς μέσα από το Facebook.

 petrist

Πες μου μια φράση από το βιβλίο σου που θα μπορούσε να είναι και το μότο της ζωής σου; 

Το λέει ο Αντώνης: «Ν’ ακολουθούμε αυτό που λέει η καρδιά μας!»

18033242_10212645478116068_2904842603429212633_n.jpg

Το βιβλίο του Λευτέρη Πετρή,  «Η Πίσω Αυλή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: