Η πολιτική στην Ελλάδα της δεκαετίας του 80 με… playmobil: Τι ψάχνουμε όταν γυρνάμε στο παρελθόν;

Θυμάστε τους ξέφρενους πολιτικούς πανηγυρισμούς τη δεκαετία του 80; Τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις στις πλατείες; Τα κορναρίσματα και τα σημαιάκια στους δρόμους; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ανάλογη ανάμνηση. Τρεις δεκαετίες σχεδόν έχουν περάσει από τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Κοιτώντας πίσω στο παρελθόν μας μπορεί να νοσταγλήσουμε κάποιες στιγμές, μπορεί όμως και να κατανοήσουμε καλύτερα τις παθογένειες του παρόντος. Πηγαίνοντας στην έκθεση «Gr 80s- Η Ελλάδα τη δεκαετία του 80», στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που μας κάνει να γυρνάμε πίσω… Λένε ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν όταν το παρόν μας έχει πρόβλημα. Όταν αυτό που ζούμε δεν είναι αυτό που ονειρευόμασταν κάποτε. Αλήθεια, τι ονειρευόμασταν; 
Μπήκαμε στη μηχανή του χρόνου μαζί με την Μαρία Φλώρου, Διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, στην Τεχνόπολη.
Συνέντευξη στον Γιώργο Κολέτσο
DSCN5094.JPG
-H πολιτική ιστορία δοσμένη μέσα από μια κατασκευή με playmobil. Ποιος τη δημιούργησε; 
Είναι μια κατασκευή την έχει φτιάξει ο Ντένης Βακόπουλος , συλλέκτης playmobil. Την έφτιαξε αφότου του ζητήθηκαν από τους επιμελητές της έκθεσης τον κύριο Παναγιωτόπουλο και τον κύριο Βαμβακά.
Aναπαριστά την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Χέρφιλντ. Μαζί υο έρχεται και η Δήμητρα Λιάνη η παλιά εξωσυζυγική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου που πια επισημοποιείται…
DSCN5090.JPG
DSCN5092.JPG
– Στην έκθεση αυτή έχουμε πολλές ιστορικές στιγμές της δεκαετίας του 80. 
Ακριβώς. Στο περίπτερο της πολιτικής ο επισκέπτης με το που μπαίνει αντιλαμβάνεται την ένταση που καταλάμβαναν τα πολιτικά τεκτενόμενα στη ζωή μας. Οι εκλογές και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή συνέθεταν ένα πολύ πλούσιο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει γενικότερα και μια υπερπολιτικοποίηση όπως λένε και οι επιμελητές της έκθεσης. Και πολύ σημαντικό επίσης,  είναι ότι οι Έλληνες σε αντίθεση με τη δεκαετία του 70 που είναι πολύ κουμπωμένοι σχετικά με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις τώρα κάπως απελευθερώνονται και ζητοκραυγάζουν και υπερασπίζουν πολύ φανερά το κόμμα στο οποίο ανήκουν.
DSCN5092.JPG
-Τι έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 80 στην πολιτική;
Αυτό δε ξέρω αν είμαι εγώ σε θέση να το πω πάντως σίγουρα από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 30 χρόνια αυτό μας καθιστά ικανούς να δούμε πράγματα στο ιστορικό τους πλαίσιο. Σίγουρα υπήρχαν πράγματα στην πολιτική ζωή που έγιναν πρώτη φορά τότε και συνεχίστηκαν. Η δεκαετία του 80 αποτελεί μια περίοδο με πολλές αντιθέσεις που συνέβαλαν και επηρέασαν αυτό που εμείς ήμασταν σήμερα.
-Εκείνη την εποχή υπήρχαν σταρ πολιτικοί, ο Παπανδρέου ο Μητσοτάκης. Αν εμφανίζονταν σήμερα αυτοί οι πολιτικοί θα είχαν την ίδια απήχηση; 
Νομίζω όχι. Έχει αρχίσει και φθίνει αυτή η κατάσταση. Δεν έχουμε τόσο έντονο το φαινόμενο της προσωπολατρείας σήμερα. Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα εισερχόμενος σε αυτό το χώρο και βλέποντας όλα αυτά τα ντοκουμέντα τα ηχητικά και τα οπτικά που υπάρχουν από προεκλογικές συγκεντρώσεις και συγκρίνοντάς το με το σήμερα να δει πόσο έχει φθίνει αυτή η κατάσταση.
politik4.jpg
katharsi.jpg
-Υπάρχει νοσταλγία για εκείνες τις εποχές; Θα ήθελε ο κόσμος να ξαναζήσει τέτοιες στιγμές;
Δε ξέρω να θα ήθελε να ξαναζήσει σίγουρα υπάρχει μια νοσταγλία από τους ανθρώπους που ζήσανε έντονα εκείνη την περίοδο από τους ανθρώπους που έζησαν την εποχή στα 25 τους στα τριάντα, που ήταν δηλαδή φοιτητές  είτε είχαν ξεκινήσει και δούλευαν και ζούσαν έντονα τη ζωή τους την καθημερινότητά τους. Κάποιοι συγκινούνται, κάποιοι θυμούνται και λένε ότι ήμασταν καλύτερα τότε άλλο λένε είμαστε καλύτερα τώρα… Είναι πολύ αντικρουόμενες οι απόψεις. Και αυτό είναι και το ωραίο της έκθεσης αυτής, κινεί πολλά από τα συναισθήματά μας και βάζει το μυαλό μας να δουλέψει και να είμαστε πιο επικριτικοί και όχι προς το παρελθόν.
-Γιατί ξεκινήσατε να κάνετε αυτή την αναφορά στη δεκαετία του 80; 
Η  αναφορά στη δεκαετία του 80 προκύπτει από το ότι έχουν πλέον περάσει 30 χρόνια από εκείνη την περίοδο, δηλαδή, μπορούμε να το δούμε κοινωνικά πολιτικά ιστορικά σε κάθε επίπεδό της και να κρίνουμε τι ακριβώς συνέβη.Επίσης είναι μια δεκαετία που ακολούθησε τη μεταπολίτευση και συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που καθορίζουν και τη μετέπειτα πορεία της χώρας ή την επηρεάζουν. Κοιτώντας προς τα πίσω, λέμε ότι δε θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα η πρόθεση των επιμελητών δεν είναι να δουν οι επισκέπτες επικριτικά απαραίτητα την περίοδο εκείνη, απλά να αναλογιστούμε τι συνέβη και πώς μας έχει επηρεάσει.
pl4.jpg
DSCN5087
-Βλέπουμε και μια έντονη αναφορά στο πολιτικό παρασκήνιο…
Μια δεκαετία όπου τα μέσα ενημέρωσης αναζητούν τέτοιου είδους ειδήσεις θα έλεγα έχουμε και την άνοδο του τύπου που ασχολείται κατεξοχήν με τα σκάνδαλα και αυτό  έχει σημαδέψει εκείνη τη δεκαετία.
-Το υλικό της έκθεσης πώς το βρήκατε; 
Γενικότερα υπήρχαν αυτά τα αντικείμενα σε κάποιες μεγάλες συλλογές είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, όπως η βουλή των Ελλήνων αλλά πολλά αντικείμενα όπως περιοδικά και βιβλία υπήρχαν σε συλλογές ανθρώπων καθημερινών που τα είχαν φυλάξει στο σπίτι τους και με το που έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση, από την ομάδα των επιμελητών της έκθεσης, βρήκαν ενδιαφέρουσα την κίνηση αυτή, ήρθαν στην Τεχνόπολη, παρέδωσαν τα αντικείμενα αυτά για να εκτεθούν. Αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από 200 άτομα που έκαναν αυτή την κίνηση. Αυτό θα έλεγα είναι και η πρωτοτυπία της έκθεσης ότι είναι συμμετοχική. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο δουλειάς μιας επιμελητικής ομάδας αλλά είναι αποτέλεσμα και της ανταπόκρισης του κόσμου. Ο συνολικός αριθμός εκθεμάτων που βρίσκεται μέσα στην έκθεση αγγίζει τα 4000. Από αυτά τα εκθέματα, περίπου τα 2500 ανήκουν σε ανθρώπους που απλά άκουσαν την ανοιχτή πρόσκληση και μας παραχώρησαν τα αντικείμενά τους.

donate: Κάνε μια δωρεά στο blog paypal.me/kogior

Τα τελευταία άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: